01_cerc stiintific

photo

Feedback cerc de microbiologie(24.11.2020)

Cea de-a doua intalnire din cadrul cercului de microbiologie a abordat,in opinia mea,o tema importanta pentru dezvoltarea oricarei persoane in plan profesional:prezentarea unei lucrari stiintifice. In cadrul acestei prezentari ne-ati oferit informatii legate atat de modul de prezentare a unei lucrari,cat si de atitudinile ,gesturile si tonalitatea vocii unui bun prezentator,informatii care,cu siguranta,pentru a beneficia de ele,multi oameni platesc.
Totodata,asa cum ne-am obisnuit,intalnirea s-a desfasurat intr-un cadru interactiv,intr-o atmosfera relaxata,placuta,fapt ce mi-a permis sa nu mai percep trecrea timpului.Consider ca secretul placerii acestei intalniri,in opinia mea,este stimularea noastra cu intrebari logice ceea ce ne mentine atentia de la inceput si pana la final.
Inchei prin a va spune ca va respect si ca va multumesc pentru aceste informatii utile pe care ni le oferiti.

photo

Feed-back intalnirea nr.2 Cercul de Microbiologie

Buna seara!
Sper ca sunteti sanatos si ca va simtiti bine.
Saptamana trecuta am participat la Intalnirea nr.2 din Cadrul Cercului de Microbiologie.
1.Introducere
a) Tema aleasa de Domnul Profesor a fost una foarte actuala : cum sa prezentam o lucrare stiintifica si cum sa vorbim in fata unui public
Modul de prezentare a fost unul interesant si destul de util. De cand a inceput facultatea , am fost foarta mirata sa vad ca tinerilor din ziua de azi le e frica sa vorbeasca . Mi s-a creat impresia ca nimeni nu vrea sa iasa din anonimat , o adevarata ''supravetuire '' searbada si trista. Mi-a placut ca Domnul Profesor ne-a oferit o gramada de sfaturi cum sa scapam de emotii , cum sa prezentam o lucrare intr-un mod clar si interactiv.
b)Durata prezentari
Cercul a durat o ora , un interval foarte bun , nu am reusit sa ma plictisesc. Chiar daca Domnul Profesor a zis ca o data a venit la cerc la 14 si a plecat la 20 si ceva , nu cred ca un cerc de microbiolgie online ar trebui sa dureze atat ( asa vom ajunge toti obezi si cu ochelari )
Sper ca atunci cand totul la reveni la normal , vom putea sta mai multe ore la cerc , bucurandu-ne de comunicarea reala.
c) Mesajul transmis
Un mesaj destul de clar , bine aranjat . La un moment dat am simtit ca particip la un trraining de public speaking , ceea ce e foarte bine , deoarece nu m-am simtit ca la un curs /lp .Imi place la Domnul Profesor ca tot timpul ne pune intrebari si aduce exemple din viata reala . Doar asa , dupa parerea mea , tii ''publicul'' atent.
Totusi , cred ca as dori ca ppt-urile sa fie un pic mai colorate , sa bucure ochiul
Poza zilei
Desi nu aveam de unde sa stim ce se gaseste in poza , mi-a placut ca m fost pusa in situatia sa gandesc , sa analizez , sa gasesc raspunsul. Imi plac astfel de '' exercitii'' deoarece noi invatam foarte mult chestii care nu necesita sa le analizam , ne dezvoltam doar gandirea mecanica, astfel prin intermediul acestor exercitii de gandire , noi ne dezvoltam si gandirea logica.
O seara frumoasa , la revedere!
Grupa 44 , seria 5
Nani Nicoleta

photo

despre culori și nu numai ...

Dacă tot există recomandări privind culorile și dacă tot le-am explicat - cum ar fi să le „calc” tocmai eu.
Prezentările științifice nu trebuie să „bucure ochiul” - chiar deloc. Acelea sunt alte prezentări. Am putea vorbi și despre așa ceva ... dar ce să faci mai repede în 1 oră (timpul limită stabilit de voi)?

Ce înseamnă „destul de util”? Acest tip de exprimare este contrar recomandărilor de realizare a unui feed-back - discuția este „exemple concrete; propuneri concrete”. Destul de util este aproape la fel ca și destul de inutil. Și ce se poate înțelege? Și cum s-ar putea modifica în bine?

Ce înseamnă „destul de clar”? Este aproape la fel ca și destul de neclar. Din păcate din așa ceva nu se poate înțelege nimic și ca atare, la o altă prezentare nu se poate schimba nimic pentru că nu se poate înțelege ce ar trebui schimbat.

Totuși, față de „feed-back”-ul telegrafic postat înaintea ta, mesajul tău este mai aproape de un feed-back bun/bunicel. Sunt sigur că poți mai mult (și mai bine) de atât.

Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

Feed-back cerc microbiologie 24-11-2020

Feed-back cerc microbiologie 24-11-2020

In opinia mea, cercul de microbiologie este esential pentru noi, viitorii medici, care vom fi nevoiti sa realizam prezentari in fata publicului larg.
In primul rand, informatiile pe care le primim in cadrul cercului nu sunt usor accesibile, nu le putem gasi in orice sursa, iar noi trebuie sa beneficiem de oportunitatea pe care o avem.
Trebuie mentionat faptul ca informatiile despre modul de prezentare, atitudinea prezentatorului, pozitia acestuia in fata publicului, cat si tonul pe care il foloseste sunt elemente despre care am aflat in cadrul cercului si am constatat cat de importante sunt.
In al doilea rand, printre aspectele pozitive ale acestei intalniri pot mentiona faptul ca intrebarile care ne sunt adresate imi mentin atentia si ma ajuta sa imi exprim parerile intr-un mod placut.
In concluzie, intalnirea a fost la fel de captivanta ca si prima, iar cu fiecare informatie pe care o primim ne dezvoltam si ne pregatim pentru viitor.
Mihai Otilia Georgia, an II, seria 5, grupa 47.

photo

FEEDBACK CERC MICROBIOLOGIE - 16.11.2020

Bună ziua!

Țin să vă mulțumesc înainte de toate pentru implicarea dumneavoastră în ceea ce privește dezvoltarea noastră pe plan academic, ca viitori medici și nu în ultimul rând, ca oameni.

1.INTRODUCEREA

Maniera în care ne-ați prezentat în această introducere principalele idei abordate pe tot parcursul cercului ne-au oferit o imagine de ansamblu a ceea ce urma să discutăm, conturând de altfel o bună pregătire și organizare a întâlnirii.

În ceea ce privește durata prezentării nu pot decât să apreciez abordarea scurtă și concisă prin care ați reușit să ne creșteți curiozitatea despre următoarele rubrici discutate. Ceea ce am remarcat și consider că este un aspect de care voi ține și eu cont pentru viitoarele mele prezentări, este menționarea timpului alocat fiecărei secțiuni. Astfel, este atrasă atenția celor ce urmăresc prezentarea, mesajul transmis creând așteptări și interes pentru ceea ce urmează.

2.CUM SĂ ALCĂTUIM O PREZENTARE ȘTIINȚIFICĂ

Modul de prezentare prin care tema centrală a întâlnirii a fost pusă în evidență și-a atins fără îndoială scopul inițial țintit, întrucât informațiile pe care le-ați adus în discuție erau de foarte multe ori trecute de unii dintre noi cu vederea, sau pur și simplu nu cunoșteam maniera corectă de prezentare.

Slide-urile au putut fi urmărite cu ușurință reușind să extragem astfel cele mai valoroase informații de care să ținem cont, într-un timp alocat corespunzător de aproximativ 40 de minute. Din acest punct de vedere, durata a fost una adecvată care desigur putea suferi modificări în funcție de implicarea audienței. Tocmai din motivul acestei flexibilități, consider că este dificil a estima un timp fix mereu.

Mesajul transmis și-a atins scopul, exemplele de „așa da/așa nu” reprezentând o metodă clară prin care să distingem eventualele erori și cum să alcătuim o prezentare științifică adecvată. Mai mult, prin intervențiile noastre pe chat unde ne putem scrie părerea se urmărește o modalitate mai facilă de a înțelege ceea ce ne este prezentat față de modalitatea clasică de a asculta fără a ”indrăzni” să observăm și să notăm.

3.POZA ZILEI

Este cea mai așteptată parte, în opinia mea. Modalitatea interactivă pe care ați propus-o a reușit să ne testeze spiritul de observație pe baza puținelor indicații oferite inițial. Am învățat cum este corect a începe analiza unei astfel de fotografii pornind de la ceea ce observăm în ansamblu și adăugând treptat detaliile.

Și de această dată timpul alocat a fost cel estimat, personal aș fi de acord cu introducerea mai multor astfel de imagini pe viitor, deoarece consolidează prin implicarea activă pe chat o apropiere mai mare prezentator - public foarte benefică în ciuda contextului actual.

3. ÎNCHEIEREA

Modul de prezentare a fost și de această dată în concordanță cu timpul alocat inițial, rămânând plăcut surprinsă de implicarea dumneavoastră în ceea ce privește starea noastră de sănătate și modul în care ne simțim.
Țin să vă mulțumesc pentru toate sfaturile medicale, cât și pentru relatările privind experiența dumneavoastră personală, denotând o apropiere mult mai mare față de studenți. Voi ține cont de aceste sfaturi, întrucât aveți mare dreptate în ceea ce privește faptul că trebuie să avem grijă de noi întâi pentru a avea ulterior în grijă pe alții.

Aștept cu mare interes următoarea întâlnire din cadrul cercului, o zi frumoasă și numai bine,

Druțu Elena-Roxana, grupa 27, seria 3.

photo

Feed-Back Cerc de Microbiologie 10.11.2020

Bună seara!

1.Introducere

a) Modul de prezentare :
a . Aspecte pozitive – introducerea a fost foarte clară. Încă din primele momente am avut o idee de ansamblu despre ce probleme urmează a fi discutate în cadrul Cercului științific.
b. Oportunități de îmbunătățire – dat fiind contextul actual, contactele sociale au fost reduse foarte mult. Nu mai interacționăm că anul trecut. Dar eu văd acest lucru ca pe o oportunitate spre a găsi noi mijloace de comunicare și de interacțiune. Așadar, propun să stam cu camerele deschise ca să putem avea o interacțiune care trece de limitele chat-ului, prin care ne putem exprima opiniile și gândurile și prin expresii, respectiv prin a gesticula.
c. Propuneri de îmbunătățire – propun deschiderea camerelor web.

b) Durata prezentării
a. Aspecte pozitive – durata a fost adecvată. Introducerea a fost scurtă și la obiect, suficient cât să ne stârnească curiozitatea.
b. Oportunități de îmbunătățire – acest segment ar putea fi mai amplu în funcție de context, de problematica prezentată.
c. Propuneri de îmbunătățire – în acest caz timpul alocat introducerii mi s-a părut suficient cât să trasmită eficient informațiile dorite.

c) Mesajul transmis
a. Aspecte pozitive – mesajul a anunțat clar ceea ce urma a fi prezentat în timpul cercului.
b. Oportunități de îmbunătățire – adăugarea de imagini sugestive împreună cu textul.
c. Propuneri de îmbunătățire - aș fi ales alte imagini mai sugestive pentru prezentarea despre “Ajutorul vizual pentru comunicările orale” față de cele pe care le-ați ales dumneavoastră (un carnțel, o tabletă și un stilou).

2.Cum să alcătuim o prezentare științifică
a) Modul de prezentare
a. Aspecte pozitive – prezentarea a fost interactivă și pe mine personal m-a făcut să fiu atentă.
b. Oportunități de îmbunătățire – întrebări mai rare, dar asupra cărora să se insiste mai mult.
c. Propuneri de îmbunătățire – la întrebări să fie și o participare pe chat (poate unele persoane sunt mai timide și au nevoie să prindă curaj și încredere), dar și o discuție orală propriu-zisă, cu microfoanele pornite. Ați putea introduce și întrebări de tipul pro-contra astfel încât să se facă mici echipe care dezbat cele două puncte de vedere.

b) Durata prezentarii
a. Aspecte pozitive – ideile prezentate și argumentele aduse au fost dezvoltate într-o perioadă rezonabilă de timp.
b. Oportunități de îmbunătățire – consider că timpul alocat pentru acest capitol a fost suficient. Îmi doresc să spun că ar trebui modificat ceva, dar prea mult – ar fi devenit plicticos. Prea puțin – nu ar fi transmis mesajul dorit.
c. Propuneri de îmbunătățire – să fie alocat mai mult timp pe exemple care fac o comparație între exemplele pozitive și cele negative (cum a fost tabelul cu „Rata specifică de atac pentru diferite alimente. Epidemie de infecții cu Salmonella, închisoarea X, Dover, Delaware, Septembrie, anul Y” )

c) Mesajul transmis
a. Aspecte pozitive – am rămas cu niște principii solide și am învățat lucruri noi pe care mă bucur că am reușit să mi le notez deoarece nu le-am mai găsit altundeva. De exemplu cum să putem înțelege un slide într-un minut și 20 de secunde.
b. Oportunități de îmbunătățire – mulți studenți mediciniști au o memorie vizuală mai bine dezvoltată. Aș folosi acest lucru și aș introduce mai multe informații sub formă de grafice/scheme, etc.
c. Propuneri de îmbunătățire – deși este de preferat să respectăm regula “Textul întâi! Apoi ajutorul vizual!” personal prefer o îmbinare dintre cele două. Exemplu concret: când la fiziologie avem un mecanism (ciclul pompei de sodiu-potasiu) mi se pare mai ușor de urmărit când imaginea este deja pe slide, apoi pe măsura ce se explică procesul, apar treptat si etapele pe ecran.

3.Poza zilei
a) Modul de prezentare
a. Aspecte pozitive – de departe a fost cel mai interesant subiect din toata întâlnirea cercului. Încă din primele minute am fost “avertizați” că urmează o fotografie a săptămânii. Nu a zilei, nu a minutului, ci a săptămânii - ceea ce cumva sugerează că este ceva remarcabil, din care avem de învățat.
b. Oportunități de îmbunătățire – întrebări asupra cărora să se insiste mai mult.
c. Propuneri de îmbunătățire - la întrebări să fie și o participare pe chat, dar și o discuție orală propriu-zisă, cu microfoanele pornite.

b) Durata prezentarii
a. Aspecte pozitive – timpul alocat a fost suficient pentru cât a fost dezvoltat subiectul.
b. Oportunități de îmbunătățire – să fie mai mult timp alocat atunci când întălnirea de la cerc este și ea per total mai lungă.
c. Propuneri de îmbunătățire – să se lungească durata cercului și să se insiste mai mult pe fotografia săptămânii.

c) Mesajul transmis
a. Aspecte pozitive – ne ajută să ne dezvoltăm simțul observației, o calitate crucială pentru orice medic. Ne ajută să învățăm unde să ne uităm și cum. Interesant a fost ca poza săptămânii, sau mai corect pozele – ne-au arătat mai multe semne.
b. Oportunități de îmbunătățire – dacă și timpul permite să se discute cel puțin un caz clinic/întâlnire.
c. Propuneri de îmbunătățire – să se discute și alte aspecte în afară de cazuri clinice (desoperiri noi sau vechi, dar care au revoluționat lumea etc.)

4.Încheiere
a) Modul de prezentare
a. Aspecte pozitive – discuția a fost una liberă, deschisă, la care putea participa oricine, atât activ, cât și pasiv.
b. Oportunități de îmbunătățire – odată cu deschiderea camerelor conversația ar deveni mai naturală.
c. Propuneri de îmbunătățire – să deschidem camerele, să încercăm noi, participanții să ne implicăm mai mult.

b) Durata prezentarii
a. Aspecte pozitive – discuțiile nu s-au întins mult peste programul alocat.
b. Oportunități de îmbunătățire – să se zăbovească mai mult pe anumite detalii dacă permite timpul.
c. Propuneri de îmbunătățire – să se extindă cât permite programul. Eventualele întrebări rămase urmând să fie disccutate public la următorul cerc.

c) Mesajul transmis
a. Aspecte pozitive – poți afla multe lucruri noi din curiozitățile colegilor. De multe ori un al doilea punct de vedere îți poate genera și ție dileme, ori îți poate clarifica anumite aspecte. Eu chiar dacă sunt în anul II am ascultat cu interes discuțiile purtate de colegii din ani mai mari.
b. Oportunități de îmbunătățire – să fie o implicare mai uniformă din partea tuturor categoriilor de studenți/rezidenți.
c. Propuneri de îmbunătățire – să se introducă și o temă de discuție propusă care face rezumatul aspectelor discutate în acea zi.

Cu stimă,
Niculescu Teodora-Elena
Grupa 53, Seria V

 

photo

de văzut

Te rog vezi comentariile mele de la răspunsul „exprimarea”.
Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

Feedback Cerc de Microbiologie 1

Bună seara! Acesta este feedback-ul pentru cercul de microbiologie. Vă mulțumesc pentru implicare și pentru interesul acordat!

1. Introducere :

Aspecte pozitive: Prezentarea a început într-un mod plăcut, ne-au fost prezentate câteva imagini pentru a ne stârni interesul și pentru a ne atrage atenția. Scurt și la obiect, mi-a plăcut faptul că nu a fost ceva pompos în care să ne pierdem și care să ne sperie.

Oportunități de îmbunătățire: Cred că am putea să deschidem și noi camerele, pentru a părea mai natural totul, să nu se simtă ca un curs la facultate. Mai ales că este o întâlnire la care venim fiindcă ne dorim, nu fiindcă circumstanțele ne impun.

Propuneri de îmbunățire: Cred că în momentul de față, cea mai bună soluție este să ne deschidem și noi camerele pentru a comunica mai ușor și pentru a crea o atmosferă mai prietenoasă.

2. Cum să alcătuim o prezentare științifică :

Aspecte pozitive: Mă bucur mult că ați ales această temă pentru primul cerc de microbiologie, deoarece consider că, în calitate de studenți, chiar aveam nevoie și vom avea nevoie în viitor să știm cum să procedăm. Subiectul abordat a fost de mare ajutor și va fi cu siguranță de folos pe viitor multor studenți, printre care mă aflu și eu. Lucruri precum scrisul unei lucrări științifice nu ne învață la facultate, deși este un aspect foarte important pentru un student. Consider că acest lucru ar trebui învățat încă din primul an, având o importanță atât de semnificativă. Așadar, tema abordată a fost una de mare interes pentru studenți, a fost captivant, fiind prezentate lucruri interesante, la care mulți poate nu s-ar gândi, precum: alegerea culorilor potrivite, fundalurile sunt și ele importante, așezarea uniformă în pagină, să nu punem mult prea multe informații pe un slide și așa mai departe.

Oportunități de îmbunătățire: Consider că legat de modul în care alcătuim efectiv prezentarea și ce culori alegem, modul de prezentare a acesteia etc. sunt aspecte destul de importante dar ar fi fost și mai completă această prezentare dacă explicați și tonul pe care ar trebui să îl folosim, postura și gesturile ep care le utilizăm. O prezentare, deși e foarte bine făcută și alcătuită, trebuie prezentată pe măsură.

3. Poza zilei:

Aspecte pozitive: Poza zilei a fost una interesantă. Este incitantă, în calitate de studenți care suntem abia la început, să avem ocazia de a observa diverse patologii sau aspecte care nu sunt normale și să încercăm să explicăm ce ar putea fi. Este un exercițiu foarte bun prin care ne antrenăm simțul observației, prin care învățăm să fim atenți la detalii deoarece acestea fac diferența.

De asemenea, mi-a plăcut și faptul că am învățat că este bine să privești lucrurile și în ansamblu, că îți oferă o altă perspectivă.

Oportunități de îmbunătățire: Mi-ar plăcea ca după aceste observații și idei pe care noi le spunem să ne și explicați exact care a fost cauza sau despre ce este mai exact vorba imaginea respectivă. Deși nu știm poate foarte multe informații, este foarte interesant și personal îmi dă o senzație de bine, am impresia că sunt doctorul și încerc să îmi dau seama de cauză.

4. Încheiere:

Încheierea, ca și introducerea a fost scurtă și la obiect, v-ați încadrat foarte bine în timp ceea ce mia plăcut. Faptul că sunteți deschis și îmmpărtășiți din cunoștințele dumneavoastră la final, cu studenții, este minunat și apreciez mult acest fapt.

Vă mulțumesc! O seară plăcută!

- Nistor Luiza, An 2, Seria V, Grupa 53

photo

despre cum prezentăm ...

... nu este oare subiectul celei de a doua întâlniri?

Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

FEEDBACK CERC MICROBIOLOGIE-09.11.2020

Bună seara!

În primul rând, încep prin a-mi manifesta gratitudinea pentru implicarea dumneavoastră în educația noastră pe plan academic si nu numai. În urma primului cerc de microbiologie, mi-a fost reamintită o idee esențială pe care începusem să o trec cu vederea și anume că: “Nu contează câte știi, dacă nu știi cum să le expui celorlalți.” și pentru asta vă mulțumesc.

1.INTRODUCEREA
Introducerea și-a atins scopul și anume a prezentat într-un mod succint temele ce urmau să fie abordate în prezentare. Un aspect pozitiv, pe care nu l-am mai întâlnit până acum, a fost estimarea numărului de minute acordat fiecărei rubrici, timp pe care l-ați respectat fără doar și poate. Totodată, voi urma exemplul dumneavoastră în acest sens pentru prezentările pe care le voi realiza pe viitor pentru că, din punctul meu de vedere, acest lucru transmite auditoriului o idee despre dinamica prezentării. Personal, am apreciat faptul că nu v-ați lungit la acest punct spunându-ne ce teme ați abordat în alți ani sau ce teme vor fi abordate în anul curent, astfel menținându-ne curiozitatea continuă de a participa si a descoperi singuri ce “ ne rezervă viitorul”.

2.CUM SĂ ALCĂTUIM O PREZENTARE ȘTIINȚIFICĂ
Experiența dumneavoastră își spune cuvântul când vorbim de modul de prezentare. Am apreciat în principal faptul că reușiți să ne transmiteți informațiile într-un mod facil de înțeles cu idei concise, la obiect si ușor de urmărit. Totodată, ascultând modul, intonația si ritmul în care ați realizat prezentarea m-a făcut să realizez o problemă personală pe care intenționez să o corectez pe viitor si anume că uneori pentru a-mi masca emoțiile folosesc un ritm puțin prea alert( am reținut ca stilul karaoke nu e de dorit).
Din punct de vedere temporal, această secțiune a prezentării a avut durata cea mai mare și pe bună dreptate, pentru că in fond acesta reprezenta obiectul întâlnirii noastre. Nu cred că ar fi trebuit să fie mai scurt, deoarece au fost multe informații de discutat si asimilat. Un alt aspect pozitiv pe care l-aș putea integra aici ar fi faptul ca nu ați compensat timpul scurt cu un mod de prezentare grăbita a noțiunilor, ci din contră, cu prezentarea strictului necesar.
Modul în care ne-ați expus mesajul gradat, de la informații relativ facile care se trec ușor cu vederea la informații completamente noi( de exemplu chiar nu știam că exista un anumit timp de dorit al fiecărui slide; paleta corespunzătoare unei variabile cantitative vs calitative) cred ca a menținut atenția noastră.
Un alt aspect pozitiv pe care l-am remarcat a fost modul de a ne prezenta informația cu exemple de tipul “ AȘA DA, AȘA NU” care mi se pare cel mai util mod de a reține anumite informații. Totodată, atașarea fotografiilor de rigoare imediat după, ne-a arătat exact cum să punem n practică teoria expusă.
Un lucru pe care l-am apreciat foarte mult a fost momentul în care ne-ați dat un exemplu cu care v-ați confruntat dumneavoastră in redactarea tezei de doctorat, pentru ca mi s-a părut un moment de conexiune și emapatizare cu publicul. Așadar, singurul lucru pe care l-aș propune, ar fi să ne mai spuneți si pe viitor din experiența personală pentru că aceste lucruri ne captează foarte repede atât interesul, cât si atenția.
3.POZA ZILEI
Acesta reprezintă unul din momentele mult așteptate de noi. Modul de prezentare prin adresarea întrebărilor cu participarea noastră activă mi se pare ideal mai ales in această perioada, dat fiind faptul ca suntem mult mai distrași de telefon. Totodată, mi se pare foarte eficient din punct de vedere al timpului acordat acestei secțiuni faptul ca răspundem in chat la aceste întrebări.
Din perspectiva mesajului transmis mi se pare ca v-ați atins scopul și anume de a ne educa treptat cum sa abordăm o fotografie. Astfel inițial ne formăm o viziune de ansamblu, la care sa adăugam treptat detalii.
4. ÎNCHEIERE
Încheierea a fost clară și în concordanță cu timpul acordat inițial. Mi se par extraordinar de utile sfaturile medicale și mai ales ca ne insuflați faptul că pentru a avea grija de ceilalți, întâi trebuie sa avem grija de noi corespunzător.

În concluzie, consider că această întâlnire și-a atins scopul, noi rămânând cu informații prețioase care ne vor ajuta fără doar și poate pe viitor. Vă mulțumesc!

Cu stimă,
Hadarag Andra-Valeria, grupa 35, seria IV.

photo

Feedback cercul de microbiologie nr. 1

I. INTRODUCERE

1. Modul de prezentare:
-Aspecte pozitive: Cercul a inceput intr-un mod provocator, cu niste imagini care sa ne starneasca interesul, nestiind intial exact incotro urma sa se indrepte discutia pornita de la ele. Astfel pot spune ca a fost un start bun, cu atentia captata a publicului.
-Oportunitati de imbunatatire: Poate ca, fiind totul online si destul de impersonal in multe cazuri, ar fi bine sa ne deschidem si noi camerele web, pentru a avea o senzatie si mai reala de conexiune, de apartenenta. Psihologic vorbind, avem nevoie de asta in vremurile actuale. De asemenea, e si mai greu „sa nu fii atent” cand stii ca te vad oameni.
-Propuneri de imbunatatire: Cum ziceam, camerele web deschise poate ar fi o idee, desi sunt sigura ca multi participanti mi-ar „sari” foarte repede in cap pentru exprimanrea ideii asteia.

2. Durata prezentarii:
-Aspecte pozitive: Consider ca a fost in regula, nici prea lung, nici prea scurt, suficient cat sa ne deschida apetitul pentru ceea ce va fi urmat.
-Oportunitati de imbunatatire: Daca ar fi fost prea lung, ar fi devenit plictisitor, iar prea scurt nu ne-ar fi pregatit destul. Chiar cred ca a fost bine asa cum a fost legat de acest aspect.

3. Mesajul transmis:
-Aspecte pozitive: Relatarea experientei personale legata de prezentarea doctoratului dumneavoastra ne-a apropiat ca public, la fel si sfaturile parintesti pe care ni le dati. A incepe cu o poveste din viata personala a vorbitului e mereu un mod bun de a crea un mediu propice invatarii.
-Oportunitati de imbunatatire: Cu riscul de a fi usor prea mult, as zice ca in aceasta etapa a prezentarii ar fi binevenita si o gluma medicala. Sau o poveste cu pacienti care a fost amuzanta. Exemplu: la fiziologie, cand am invatat despre „decolarea de retina”, am aflat ca un pacient a venit si a pus ca are o „aterizare de retina”, lucru care a contribuit pozitiv la atmosfera cursului.
-Propuneri de imbunatatire: Mai multe experiente personale sau aspecte care sa destinda si „castige simpatia publicului” (am zis in oportunitati).

II. Cum sa alcatuim o prezentare stiintifica

1. Modul de prezentare:
-Aspecte pozitive: Intrebarile mai mult sau mai putin retorice legate de poze si strategia de a ne intreba mai intai pe noi ce credem ca inseamna, fara a ne dezvalui din prima, ne „tin in priza” si au un rol important in parcursul prezentarii. Avem de invatat despre cum sa alcatuim prezentarea (daca suntem suficient de atenti, desigur) si din exemplul pe care ni-l dati dumneavoastra, chiar daca nu acela este aspectul „pe care ni-l aratati cu degetul”. De asemenea, prezentarea centrata pe exemple reale de „asa da” si „asa nu” este foarte benefica, ramanand cu informatia mult mai clar fixata fata de daca ar fi doar explicat teoretic cum.
-Oportunitati de imbunatatire: Poate ca la intrebarile puse, pe langa raspunsul din chat, daca cineva vrea sa detalieaze parerea sa sau sa o exprime si mai mult cu ceilalti, sa poata sa deschida microfonul si sa o faca. Poate ca ar fi putini doritori la asta, dar am putea fi incurajati sa participam si mai activ.
-Propuneri de imbunatatire: Sa ne putem deschide microfoanele sa completam/detaliem/exprimam mai bine.

2. Durata prezentarii:
-Aspecte pozitive: Fiind practic subiectul principal al cercului, a fost bine ca a avut cea mai mare intindere in timp. A fost suficient.
-Oportunitati de imbunatatire: Daca era mai mult, am fi fost obositi si mai usor distrasi.

3. Mesajul transmis:
-Aspecte pozitive: Ma bucur ca putem afla si informatii din aceasta sfera, care de obicei nu e deloc luata in considerare de formele de invatamant obisnuite prin care trecem. Toata lumea se asteapta cumva ca oamenii sa cunoasca aceste lucruri, lucru cat se poate de gresit. Cum spuneam, mi s-a parut foarte interesant, mai ales partea cu importanta contrastelor, a culorilor si modalitatile de scris pe slide. Exemplele din reclame, de pe etichete sau din ziar mi-au deschis foarte tare ochii legat de lucruri la care in mod normal nu as fi atenta. Aceasta tenta psihologica si, in general, metodele si explicatiile psihologice ne ajuta foarte tare sa fim mai constienti de ceea ce facem si ce impact are.
-Oportunitati de imbunatatire: Niste exemple de programe cat mai diverse, performante, in care putem face noi prezentari ar fi de ajutor. Vechiul ppt nu prea mai are farmec si nici nu ofera foarte multe oportunitati de design.
-Propuneri de imbunatatire: Sa cuprinda si pe modalitati palpabile, concrete, in care putem noi crea ceea ce suntem invatati sa creem.

III. Poza zilei
1. Modul de prezentare:
-Aspecte pozitive: Titlul in sine al acestei rubrici suna foarte palpitant. Stii ca e mereu ceva nou, ceva in plus pentru care merita sa vii la cerc. Faptul ca o luam cu pasi mici e un lucru bun.
-Oportunitati de imbunatatire: Si aici poate am putea interveni mai mult si noi vocal, pentru a avea senzatia de dialog, ceea ce favorizeaza mentinerea atentiei.
-Propuneri de imbunatatire: Interventii vocale din partea noastra.

2. Durata prezentarii:
-Aspecte pozitive: Cu siguranta nu a fost prea lung.
-Oportunitati de imbunatatire: Am putea zabovi poate putin mai mult la acest capitol, fiind un aspect asteptat si important.

3. Mesajul transmis:
-Aspecte pozitive: In aceasta rubrica aflam lucruri practice(care in general ne lipsesc mult), medicale, care, desi par o mica informatie in plus si aparent nesemnificativa, pe parcursul timpului se aduna si, fiind stimulati sa gandim noi inainte de a afla raspunsul, primim altfel notiunile medicale, mai favorabil „tinerii lor minte”.
-Oportunitati de imbunatatire: Niste cuvinte cheie la final despre ce a fost in poza, pentru a intelege mai bine dupa ceva timp cand revenim la ppt, ar fi utile.
-Propuneri de imbunatatire: O idee ar fi sa aflam si despre incidenta bolii despre care aflam.

IV. Incheiere
1. Modul de prezentare:
-Aspecte pozitive: Scris putin, cu mai multe completari verbale.
-Oportunitati de imbunatatire: Arata cam alb-negru slide-ul. Nu i-ar lipsi putina viata.
-Propuneri de imbunatatire: Ar putea fi inserata o imagine.

2. Durata prezentarii:
-Aspecte pozitive: Este bine pus la final. Pe langa celelalte, e un gand important in plus cu care pleci de la cerc.
-Propuneri de imbunatatire: Putin mai succint, poate. Fiind la final, oamenii se cam „grabesc”. Nu zic ca e bine ca se grabesc.

3. Mesajul transmis:
-Aspecte pozitive: Informatiile de aici sunt asemenea celor aflate la „poza zilei”, anume practice si cu care sa ramanem. A primi noi ca viitori medici sfaturi pentru propria noastra sanatate mi se pare foarte... frumos. Sa nu uitam ca si noi suntem oameni, vulnerabili, care trebuie sa fie atenti la stilul de viata.
-Oportunitati de imbunatatire: Sincer, a fost partea mea preferata, poate continua tot asa.

PS: a fost un feedback cat se poate de sincer si sper ca nu a deranjat exprimarea mai plastica.

Cu respect,
Maftei Andra-Mihaela
An 2, seria IV, grupa 43

photo

exprimarea ...

Exprimarea a fost foarte potrivită. Opiniile sunt opinii, exprimarea este personală, fiecare poate să spună ceea ce dorește (la „cerc” chiar mai mult și mai ușor și mai „fără riscuri” în comparație cu orice altă activitate).

DAR
Sunt câteva aspecte care discutând cam despre același lucru ... sunt „opozabile”.
Nu putem avea o întâlnire care să dureze „cel mult un ceas”
Și în același timp durata să fie prelungită
-a discuta și utilizând microfonul
-a prezenta și discuta suplimentar
-alte propuneri
toate duc la o prelungire ... și tot tu ai spus că „la final, oamenii se grăbesc” să iasă din întâlnire.

Eu am organizat așa cum ați spus, la ora la care ați spus, pentru durata decisă de voi. Orice modificare ar modifica și cele menționate și ca atare ... practic nu e posibil să fie aplicate.

Sunt de acord cu utilizarea unor „video on”. Poate că atunci când participanți „se vor selecta” (se vor auto-selecta, pentru că eu încurajez pe toți să învețe, să exerseze, să practice, să se dezvolte) și vor fi mai puțini, va fi mai ușor.

Glumele ... pot fi utile ... dar (ex. cum a fost ieri, când la ora fixată nu erau prezenți mai mult de 3 studenți și 14-15 medici) ... nu prea mai poți avea chef de glume. În completare, deși din cauza întârzierii am început cu aproape 10 minute „peste program”, când s-a împlinit o oră (sau chiar și mai puțin de o oră) „plecarea” a fost extrem de rapidă ... aproape de „instantaneu”. Ce să mai zic că au fost și participanți care au fost alături de noi ... 1 (un) minut ... sau 8 (opt) minute ...

Toate cele bune,
Mircea Popa

PS. Mesajul de feed-back este mult mai bine să poată fi primit relativ curând după desfășurarea întâlnirii.

photo

Feed-back Cerc Microbiologie - 9.11.2020

Bună ziua! Doresc să vă mulțumesc pentru devotamentul dumneavoastră în ceea ce privește educția și dezvoltarea noastră atât ca viitori medici, cât și ca oameni! Apreciez sfaturile pe care ni le oferiți și valorile pe care le promovați. Astfel, Cercul de Microbiologie ne oferă șansa de a ne descoperi și cultiva idei, abilități la care nu „am avea acces”, urmărind strict curricula universitară.

Introducerea
Am vizualizat de la început tema centrală a discuției, aceasta fiind conturată clar, în linii mari.

Alcătuirea unei prezentări științifice
Consider această parte ca fiind foarte importantă, mai ales că în programa noastră universitară nu sunt prevăzute cursuri care să ne sprijine în acest sens. De asemenea, în lipsa unei baze în realizarea prezentării de acest tip, este foarte ușor să facem erori, așa cum ne-ați ilustrat prin diferite exemple. Mi-a plăcut structura aleasă, punându-se în paralel exemplul și contraexemplul. Deși cuprinzând noțiuni introductive, cursul a păstrat o notă interactivă, stimulându-ne gândirea în senul anticipării, fiind astfel mult mai eficient decât prezentarea noțiunilor ca atare.

Fotografia zilei
Acaestă parte a oferit o notă distinctivă cursului și apreciez ideea de recurență, ca un laitmotiv al întâlnirilor din cadrul Cercului. Mi-a plăcut abordarea etapizată pe care ne-ați recomandat-o, dezvoltându-ne astfel abilitatea de a observa. Ar fi intersant, totuși, ca după această analiză inițială să fie prezentat și cazul pacientului, mai pe larg, cuprinzând posibile diagnostice, posibile modalități de tratament.

Încheierea
Apreciez că încheierea a cuprins atât esențialul celor prezentate, cât și sfaturi utile în contextul pandemic actual.

Vă mulțumesc!

Ilie Diana-Andreea, anul II, seria IV, grupa 37

photo

Feedback Cerc Microbiologie

Buna ziua,

Primul cerc de microbiologie din data de 09.11 a fost o experienta foarte interesanta si placuta. Consider ca tema aleasa, realizarea unei prezentari stiintifice, este importanta, informatiile prezentate fiind foarte utile atat in prezent, cat si in viitor.

Modul de prezentare
Prezentarea a fost interactiva, bazata pe exemple. Modul in care au fost structurate informatiile a fost clar, usor de parcurs ( slide-urile nu au fost incarcate, cuprindeau cuvintele cheie) si accentul a fost pus pe anumite informatii mai importante. Atmosfera a fost una relaxata, placuta.
De asemenea, prin pozele pe care le puneti in prezentari, ne ajutati sa invatam sa privim, sa descriem si sa observam detaliile.
Durata prezentarii
Prezentarea s-a incadrat in intervalul anuntat anterior. Consider ca intervalul de o ora este ideal pentru a putea fi atent si concentrat pe toata durata prezentarii.
Mesajul transmis
Regulile legate de alcatuirea unei prezentari stiintifice au fost prezentate prin exemple ( de exemplu: cand un slide este prea incarcat sau cum arata atat in culori neprotrivite cat si potrivite ). Astfel, au fost foarte usor de inteles atat informatiile prezentate, cat si modul potrivit de a le aplica.
In final, vreau sa va multumesc pentru implicarea in formarea noastra, pornind de la lucrurile care par marunte pana la cele mai importante!

Goiceanu Teodora-Iulia, anul II, seria 4, grupa 34

photo

Feedback Cerc Microbiologie

I) Introducere
In ceea ce priveste partea introductiva, consider ca aceasta a fost concisa si la obiect, reusind sa ne contureze o idee de ansamblu asupra a ceea ce presupune cercul de microbiologie si ,totodata, sa ne faca receptivi, sa ne ghideze putin spre subiectul ce urma sa fie prezentat.
II) Cum sa alcatuim o prezentare stiintifica
Tema acestei intalniri, desi poate parea banala, ne-a canalizat atentia asupra unui subiect important cu o deosebita aplicabilitate. Aspectele cu privire la modul de realizare a unei prezentari au fost bine structurate si elaborate, sustinute de exemple si chiar de unele trimiteri catre cotidian. Abordarea acestei teme in oglinda “asa da”/ “asa nu” a facut mesajul prezentarii usor de urmarit, iar momentele interactive, cand a trebuit sa identificam noi erorile de pe slide-uri au reprezentat un aspect pozitiv si au facilitat aprofundarea si aplicarea celor prezentate anterior. De asemenea, timpul alocat a fost suficient pentru a cuprinde informatiile esentiale si , totodata, pentru a ne mentine activi si conectati. Acestea fiind spuse, nu reusesc sa identific nicio posibila imbunatatire ce ar putea fi adusa in aceasta privinta.
III) Fotografia zilei
Aceasta a fost partea din prezentare care mi-a trezit cel mai tare atentia, deoarece consider ca acest tip de dezbatere interactiva a unui caz clinic este o metoda buna de a ne aplica cunostintele teoretice, de a intelege anumite patologii si modul in care le putem identifica. Apreciez felul in care ghidati conversatia si ne indemnati sa cerem noi informatii suplimentare, ce ne-ar putea orienta catre un diagnostic corect. Un alt aspect pozitiv este faptul ca ne ajutati sa elaboram un algoritm eficient care sa ne faciliteze abordarea si interpretarea unui caz clinic, fara a omite etape, fara a ne avanta direct catre un diagnostic, cu o atentie sporita asupra detaliilor ce ne-ar putea fi de folos.
-Oportunitati de imbunatatire: In masura in care timpul permite acest lucru, as propune in locul fotografiei zilei , “fotografiile zilei”, eventual discutarea mai pe larg a cazului: alte manifestari ale respectivei patologii, modul de excludere a altor diagnostice ce includ simptomatologii similare, posibile metode de tratament etc.
IV) Incheierea
Consider ca este util sa avem la finalul intalnirii un moment pentru concluzii, intrebari suplimentare, lamuriri ale diverselor neclaritati intampinate. De asemenea diferitele mentiuni legate de contextul actual respectiv de atentia pe care o acordam sanatatii noastre si a celoralti, de mijloacele corecte de informare, diverse masuri utile pe care le-am putea pune in practica sunt intotdeauna binevenite.

Multumim pentru ceea ce faceti pentru noi!
O zi frumoasa!
Grasu Iulia Ana-Maria, an II, seria IV, grupa 34

photo

Feedback-Cerc microbiologie

Buna seara!
Va scriu pentru a imi exprima opinia referitoare la oportunitatea de a participa, luni, 16 noiembrie, la cercul de microbiologie.

INTRODUCEREA
Introducerea nu a fost numai clara, concisa, ci a fost si captivanta, capabila de a starni si de a mentine totodata interesul nostru, al studentilor, raportat la prezentarea ce avea sa aiba loc.

ALCATUIREA UNEI PREZENTARI STIINTIFICE
In cadrul partii referitoare la “Cum sa alcatuim o prezentare stiintifica”, pot afirma cu certitudine faptul ca am fost placut surprinsa de exemplele semnificative menite de a ne oferi o viziune mai ampla si o mai buna intelegere asupra aspectelor teoretice deja prezentate. De asemenea, suportul vizual, reprezentat de imagini si grafice, a venit si el in ajutorul unei mai bune intelegeri a prezentarii. Nu in ultimul rand, consider ca mesajul principal, acela ca fiecare dintre noi ar trebui sa cunoasca modul in care se redacteaza o lucrare stiintifica, intr-un mod cat mai accesibil pentru public, a fost foarte clar transmis, si intr-o durata de timp potrivita. Un aspect important care ar putea fi imbunatatit il reprezinta integrarea unei scurte pauze in timpul prezentarii.

FOTOGRAFIA SAPTAMANII
Fotografia saptamanii a fost partea care m-a captivat cel mai mult, oferindu-ne posibilitatea de a ne implica , de a ne spune parerea referitoare la un caz clinic adevarat, aspect important in cadrul formarii noastre profesionale. Sfaturile legate de modalitatea de abordare a unei afectiuni necunoscute au fost de asemenea binevenite si chiar mi-as dori prezentarea mai multor astfel de imagini pe baza carora sa ne putem spune parerea legata de un posibil diagnostic.

INCHEIEREA
Desi scurta, pot afirma cu certitudine ca mi-a captivat interesul. Astept cu nerabdare urmatoarea prezentare de acest fel.

Cu respect,
Eremencu Elena-Diana
seria 3, grupa 29

photo

FEEDBACK CERC MICROBIOLOGIE 16.11.2020

Bună seara,

Vreau să încep prin a vă mulțumi pentru interesul pe care ni-l acordați, căci da, eu acest timp îl văd ca pe o mare implicare din partea dumneavoastră. Cu acest timp ați putea face altceva, însă ați ales să luați din puținul pe care îl aveți și îl împărțiți cu noi.Tot respectul, în primul rând, pentru dascăli ca dumneavoastră și în al doilea rând pentru doctori care prezintă un asemenea devotament.

„Introducerea“ a fost scurtă și la obiect, prin această obordare reușind să-mi mențină atenția și să mă țină în suspans. În cadrul acesteia au fost prezentate ideile care urmau a fi dezbătute, oferindu-mi-se,astfel, o viziune de ansamblu.

Când s-a ajuns la „Cum să prezentăm o lucrare științifică“, am rămas plăcut impresionată de noțiunile explicate.Fiind temă centrală a discuției, îi este subliniată importanța, întrucât, este necesar ca fiecare dintre noi să cunoaștem pașii pentru întocmirea unei prezentări științifice. Informația cu privire la aspectul și alegerea culorilor mi s-a părut tare utilă și cu siguranță o voi aplica într-o viitoare prezentare.
Mi-ar fi plăcut totuși să se pună accent mai mult pe modul în care putem structura informația, cum alegem o cronologie a ideilor cât mai corectă, să cunoaștem niște norme, pentru ca mesajul pe care îl gândim să ajungă unde și cum trebuie.
Durata prezentării a fost una destul de scurtă în conformitate cu tema aleasă și consider că ați reușit să vă încadrați destul de bine în timpul propus.
Comparația „așa da/așa nu“ mi s-a parut utilă, deoarece, înțelegerea prin comparație a reprezentat dintotdeauna cea mai buna modalitate de transmitere a informației, metodă de succes cu mare aplicabilitate.

Cea mai atractivă parte a reprezentat-o cea cu „Poza zilei“, moment în care cred că întreaga audiență a fost „captivă“ pentru câteva momente în acel joc. Au fost testate astfel, spiritul de observație și gândirea logică, aptitudini esențiale în practica medicală de zi cu zi. De asemenea a reprezentat și un moment de interacțiune cu publicul, lucru care ar trebui să existe în oricare prezentare.
Ca și dorință personală, mi-aș dori mai multe asemenea fotografii în prezentările viitoare.

„Încheierea“ a fost scurtă, poate chiar prea scurtă, însă a cuprins informații utile cu privire la atitudinea pe care trebuie să o avem în acest context epidemiologic.
Așadar, vă mulțumesc pe această cale pentru ineteresul, devotamentul și implicarea pe care ne-o oferiți.

(Ceea ce dumneavoastră ne-ați tot sfătuit în legătură cu apa cu sare se aplică la mine în familie deja de două săptămâni și cu toții ne simțim bine că am introdus această metodă în rutina noastră.)

Numai bine,
Fazal Ambrin-Ellahi
Anul 2, seria 3, grupa 30

photo

privind acestea ...

Privind acestea „Mi-ar fi plăcut totuși să se pună accent mai mult pe modul în care putem structura informația, cum alegem o cronologie a ideilor cât mai corectă, să cunoaștem niște norme, pentru ca mesajul pe care îl gândim să ajungă unde și cum trebuie.” este relativ dificil să fie discutate într-o prezentare cu caracter general.
În funcție de interes, putem organiza întâlniri sau părți de întâlniri cu subiecte precum cele menționate de tine - dar trebuie abordate concret, cu o temă clară.

Mulțumesc că utilizați „tehnici” pentru sănătate și mi-aș dori să nu răciți deloc.

Toate cele bune,
Mircea Popa

PS. Nu îți poți imagina câtă dreptate ai a propos de ... timp.

photo

Feedback Cerc Microbiologie 16.11.2020

Bună seara,
Vă scriu pentru a vă oferi feed-back în legătură cu cercul de microbiologie ce a avut loc pe data de 16.11.2020.
Vreau să spun că apreciez foarte mult nivelul de dedicație al domnuli profesor în pregătirea studențiolor prin activități extracuriculare.
INTRODUCEREA
Consider că introducerea a fost scurtă și la obiect, exact cum ar trebui să fie în toate prezentările.
CUM SĂ ALCĂTUIM O PREZENTARE ȘTIINȚIFICĂ
În perioada liceului și a facultății am asistat la foarte multe prezentări făcute de profesori și colegi. Uniele au ieșit bine… altele nu chiar… iar informațiile oferite în cadrul cercului de microbiologie ar fi fost extrem de utile în acele cazuri nefavorabile. Cele mai importante informații pe care le-am obținut de la aceast cerc sunt: prezentatorul nu ar trebui să facă un concurs de cât de repede poate citi de pe ppt, un slide trebuie să conțină doar cuvintele cheie și culorile trebuie alese în funcție de complementaritate sau intensitate, în funcție de context. Consider însă că de departe cel mai important aspect încalcat în prezentări este cel legat de cititul în viteză al ppt-uli fără a oferi ceva în plus, ar fi mai simplu pentru public dacă prezentatorul nu ar exista în acele situații. Informațiile oferite de domul profesor ar fi putut salva foarte multe prezentări la care am asistat.
POZA ZILEI
Această parte a fost cea mai utilă din punctul meu de vedere .Abilitatea de a putea observa și analiza elementele specifice ale unei patologii este extraordinar de utilă în dezvoltare unui viitor medic. Descoperirea ghidată de un cadru cu experiență poate spori roadele acestui tip de antrenament menit să îmbunătățească simtul observației.
ÎNCHEIEREA
Apreciat foarte mult deschiderea domnului profesor de a răspunde la întrebări fie legate de prezentare sau de alte subiecte.
Aștept cu nerăbdare să mai particip la următoarele cercuri de microbiologie.
Cu respect,
Dragomir Flavius-Nicolae
Anul 2,Seria 3,grupa 25

photo

Feedback-Cerc microbiologie

Buna seara!

In urma primei intalniri a cercului de microbiologie, pot spune ca am fost placut surprinsa, fiind o experienta pe care as dori sa o repet.

INTRODUCEREA
M-a incantat modul de abordare inca din introducere, aceasta fiind clara, scurta si concisa, oferindu-ne o viziune de asamblu a ceea ce va fi discutat.

ALCATUIREA UNEI PREZENTARI STIINTIFICE
Modul de prezentare a fost in acelasi timp relaxat si captivant de-a lungul unei durate potrivite incat sa nu plictiseasca participantii. Imaginile expresive au redat intocmai pasii alcatuirii corecte a unei prezentari stiintifice si ne-au facut sa ramanem conectati nu numai virtual ci si intelectual. Ati prezentat totul intr-o maniera desi simplista, foarte placuta si sugestiva, in intervalul de timp propus. Mesajul ce s-a dorit a fi transmis a fost asimilat de catre noi in special prin accentuarea punctelor importante si exemplificarea “Asa da/Asa nu” , captandu-ne atentia si oferindu-ne informatii importante care ne vor fi de folos in drumul nostru spre profesia de medic. Nu as putea preciza un aspect negativ, insa in cazul unei durate mai lungi de 1 ora si jumatate ar fi binevenita o mica pauza in cadrul prezentarii.

FOTOGRAFIA SAPTAMANII
Consider ca aceasta a fost cea mai frumoasa si interesanta parte a cursului, alaturi de sfaturile medicale. A fost o ocazie buna de a ne exersa spiritul observatiei, de a ne expune parerile si de a folosi informatiile acumulate pana in acest moment. Ca idee de imbunatatire nu pot spune decat ca mi-ar placea sa fie mai multe imagini ale cazurilor clinice propuse.

INCHEIEREA
Desi a fost scurta, ne-a starnit dorinta de a participa si la urmatoarele intalniri ale cercului de microbiologie. Sfaturile medicale au fost foarte utile si cu siguranta le voi transmite mai departe (am inceput sa folosesc apa cu sare inca de la prima recomandare a dvs).
In concluzie, as dori sa va multumesc pentru bunatatea, implicarea si mai ales pentru rabdarea dumneavostra!

O seara buna!
Florea Andreea-Eliza, an II, seria 3, grupa 30

photo

Feedback Cerc Microbiologie 16.11.2020

Buna seara!
Consider ca cercul de microbiologie este o abordare inedita a unor subiecte pe care orice viitor medic trebuie sa stie pentru a se face mult mai inteles de catre colegi, precum cunoasterea unor elemente esentiale in prezentarea unei lucrari stiintifice.
In cele ce vor urma voi puncta foarte scurt anumite lucruri care personal mi-au placut sau as vrea sa -mi spun opinia in legatura cu ele:
1.Modul de prezentare:
A fost unul succint, cu multe exemple convingatoare si care au atras usor atentia audientei prin simplitate si punerea in evidenta a lucrurilor importante. O alta parte interesanta a cercului a fost 'fotografia zilei', in care fiecare si-a putut spune punctul de vedere intr-o maniera personala, inca neslefuita din punct de vedere profesional, si cu toate acestea am fost incurajati sa nu ne fie rusine sa ne spunem opinia, chiar daca aceasta a fost una gresita.
2. Durata prezentarii:
Consider ca prezentarea informatiilor esentiale ce trebuie retinute in urma cercului sa fie in primele 45 de minute ale cercului deoarece este capacitatea maxima a unui student( mai ales seara la ora 20 cand a inceput transmisia, dupa o lunga zi de invatat si focusat pe materiile importante).In urmatoarele 15 minute ar fii minunat daca am discuta mai multe cazuri clinice pentru a ne dezvolta capacitatile de Sherlock Holmes in domeniul medical.
3.Mesajul transmis:
A fost unul pe care l-am simtit calduros, parintesc, dedicat nu numai in predarea unei materii, ci in formarea unui viitor cadru medical care trebuie sa stie sa-si faca interlocutorii atenti si sa-si exprime ideile concis, clar , si simplu ,oricine ar fii receptorul.
In concluzie, va multumesc pentru seara de luni deoarece ne-ati invatat nu numai ca intr-o prezentare, pentru a atrage atentia, trebuie sa folosim maxim 3 culori care sa fie in contrast, ci si tehnica de palming, care ne ajunta si in viata de zi cu zi, pe care o putem da mai departe si altor persoane care nu au o cunoastere medicala dezvoltata.

Cu respect,
Ene Andreea Gabriela, seria III, grupa 29

photo

FEED-BACK CERC MICROBIOLOGIE-9.11.2020.

Buna seara!

Vreau sa incep prin a va multumi pentru implicare, pentru interesul si timpul acordat dezvoltarii noastre, atat profesionale, cat si sociale, pentru a va asigura ca in final vom deveni medici bine instruiti, dar si oameni de valoare. Sper sa nu va dezamagim si sa reusim impreuna prin buna colaborare si transmiterea constanta a feed-back-urilor sa ne atingem obiectivele.

"Intoducerea" a fost prezentata succint, fara sa ocupe prea mult din timpul alocat prezentarii, ceea ce consider a fi un aspect pozitiv. Am inteles care este scopul cercului de microbiologie si ce teme se abordeaza in ziua cursului respectiv. Mi-ar fi placut in schimb sa ni se mentioneze mai multe teme viitoare si mai multe moduri in care ne putem implica activ.

Partea din prezentare alocata subiectului “Cum sa prezentam o lucrare stiintifica” a fost extrem de utila. Ideile au fost exprimate clar, astfel incat am inteles usor mesajul transmis. Durata a fost potrivita unei teme atat de ample. In ceea ce priveste mesajul transmis, mi-ar fi placut sa se insiste mai mult pe procesul de structurare a prezentarii, pe tehnici de ordonare a ideilor si pe cum putem transmite cel mai eficient mesajul nostru. Mi s-a parut foarte utila informatia legata de spectrul de culori integrat intr-o prezentare si voi tine cont de aceste sfaturi in viitor. Consider ca ar fi util sa se adauge in aceasta parte cateva “reguli” de scriere a ideilor pe slide-urile unei prezentari, de exemplu: folosirea diatezei active in loc de diateza pasiva, evitarea folosirii unei duble negatii, etc.

In ceea ce priveste "Poza zilei", apreciez modul in care a fost prezentata, domnul profesor implicandu-ne active si provocandu-ne sa folosim o gandire critica, analitica. Mi-ar placea ca pe viitor sa analizam la poza zilei si radiografii deoarece consider ca ne vor dezvolta atentia si vom fi provocati sa facem conexiuni intre mai multe ramuri ale medicinii.

"Incheierea" a fost clara si concisa, cu accent pe sfaturile de sanatate pe care trebuie sa le punem in aplicare cu totii in contextul epidemiologic actual. Mi-ar fi placut sa se acorde mai mult timp acestei parti din prezentare deoarece imi face placere de fiecare data sa ascult sfaturile domnului doctor. Va multumesc pe aceasta cale ca promovati importanta bunei informari, atat in ceea ce priveste profilaxia infectiei cu Sars-Cov-2, cat si in privinta vaccinarii. Consider ca acest cerc a fost extrem de util, cu sfaturi practice, aplicabile si astept cu nerabdare intalnirile viitoare.

O seara frumoasa si toate cele bune! Cu stima,

Bianca-Ioana Gutu, grupa 35, seria IV

photo

desigur, cu plăcere

Privind propunerile de îmbunătățire - este bine să spuneți „la fața locului” pentru că și răspunsurile pot veni atunci.
Însă, privind discuții mai prelungite, acestea nu erau posibile atâta vreme cât aflasem că aveți la dispoziție doar o oră.
Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

Feedback cerc microbiologie 10.11

Buna seara!

In opinia mea, cercul de microbiologie din data de 10.11.2020 a fost o metoda prin care sa invatam ce inseamna crearea si prezentarea unei lucrari stiintifice.

Modul de prezentare

Intotdeauna am apreciat un exemplu de 'asa nu' mai mult decat unul de 'asa da' in diversele prezentari la care am participat , imi este mie mai usor sa inteleg situatia per total, astfel de exemple fiind prezente in fiecare explicatie pe care ne-ati oferit-o. De asemenea, avand un numar mic de cuvinte cheie in fiecare diapozitiv ne-a facut mai usoara urmarirea informatiilor pe care ni le-ati oferit pe cale vocala , respectand 'subiectele' fiecarui diapozitiv si dezvoltandu-le.

Durata prezentarii

Consider ca durata prezentarii n-a fost una care sa deranjeze restul programului din acea zi. O prezentare de o ora nu mi-a incurcat in niciun fel restul zilei.

Mesajul transmis

Intreaga prezentare s-a axat asupra unei idei simple careia nu i se ofera destula importanta de multe ori: 'Cum sa arate o prezentare'. Ne-ati aratat si explicat pe intreaga durata a prezentarii cum sa ne 'asezam' informatiile pe diapozitiv si mai ales cum sa le 'expunem', astfel incat sa pastram captiva atentia auditoriului. Lucrul care mi-a atras cel mai mult atentia este ideea de a incerca sa aplatizezi cat mai mult dezavantajele oferite de sala in care urmeaza sa prezinti dar si sa folosesti la maxim beneficiile care-ti sunt puse la dispozitie.

In concluzie, acest prim cerc mi-a oferit informatii care-mi vor fi cu siguranta utile pe viitor.

O seara buna! Merfu Albert-Adrian -An 2, seria 5, grupa 46

photo

Feed-back Cerc

1.Introducerea
Consider că introducerea a trezit interesul pentru prezentare și a făcut o trecere bună către miezul subiectului.
2.Cum să alcătuim o prezentare științifică
A fost partea cea mai instructivă a prezentării. Am primit confirmarea că fac unele lucruri bine, dar, mai important, mi-am recunoscut unele greșeli. Obișnuiam să pun o imagine pe diapozitiv, aproape ca un fundal, iar tot conținutul materialului era în ce spuneam. Practic, slide-urile erau în plus. De asemenea, pierdeam mult timp explicând grafice și tabeluri care puteau fi simplificate.
Cu toate că metoda exemple pozitive vs exemple negative este foarte pedagogică, aș vrea să ne arătați cât mai multe prezentări dinaintea powerpoint-ului. M-ar interesa să văd lucrări faimoase, care au schimbat direcția unui domeniu și să ne spuneți ce le-a făcut să fie atât de bune sau ce le-ar fi putut îmbunătăți, ce le-a făcut să fie citite sau uitate și redescoperite după mult timp (e.g. lucrările lui Gregor Mendel).
3.Poza zilei
Cred că orice prezentare are nevoie de un segment care să stârnească discuții. Totuși, această parte n-ar trebui să se limiteze doar la imagini, ar putea prezenta un videoclip sau un text care să provoace contraziceri.
4.Încheierea
La fel ca introducerea, este o parte esențială a unei prezentări. Mi se pare că ar trebui să fie cât mai scurtă ca să lase mai mult timp întrebărilor de la final.
Nu am comentat durata niciunei părți pentru că mi s-a părut optimă.

George Georgescu, Seria 8, Grupa 84

photo

FEEDBACK CERC MICROBIOLOGIE 09.11.2020.

Bună seara!

Înainte de toate, se cuvine să-mi exprim aprecierea și mulțumirea față de eforturile pe care le depuneți constant în a încerca să ne transmiteți și insuflați o multitudine de informații și idei, care îmi par a avea o aplicabilitate enormă în cariera noastră medicală, cât și în experiențele cotidiene.

1.INTRODUCEREA

Sunt se părere că aceasta și-a atins întocmai scopul, și anume de a ne puncta cât mai concis principalele idei abordate în cursul prezentării, marcând o bună organizare și pregătire în prealabil al acesteia. Fiind scurtă, la obiect, nu există niciun risc de a plictisi audiența, ci, din contră, doar de a menține suspansul. Mențiunile pentru durata fiecărei părți a prezentării au fost lucrul pe care nu l-am abordat niciodată în prezentările mele precedente, fiind exact principiul pe care îl voi prelua din această parte, întrucât este un factor care contribuie la satisfacerea audienței, care va ști la ce să se aștepte.

Introducerea ar putea, pentru a obține în cursul prezentării o mai bună implicare activă, să beneficieze de menționarea momentelor în care publicul ar avea aceste ocazii, cum a fost în cazul nostru, fotografia zilei.

2.CUM SĂ ALCĂTUIM O PRZENTARE ȘTIINȚIFICĂ

Acest punct, care reprezintă chiar tema centrală a întâlnirii, și-a atins scopul în totalitate, opinez eu, întrucât este esențial ca fiecare student în parte să își însușească aptitudinile necesare conceperii unei prezentări științifice. Sunt sigur că multe dintre lucrurile pe care dumneavoastră le-ați subliniat, pentru mulți dintre noi acestea erau abordate într-o manieră eronată, făcând greșeli uzuale, pe care însă nu le conștientizam, neavând în prealabil oportunitatea de a primi instrucțiuni valoroase.

Prezentarea a fost pe tot parcursul punctuală, cu slide-uri ce puteau fi urmărite cu facilitate, fără a interveni un moment de plictiseală sau neînțelegere.

Durata a fost una potrivită, chiar dacă s-a depășit o oră, fără pauză, nu cred că a reprezentat un impediment în menținerea perpetuă a atenției noastre, deoarece, așa cum am spus, conform chiar propriilor dumneavoastre indicații, ideile au fost expuse organizat, fără a fi încărcate inutil, cu font lizibil și un suport vizual atent ales, așa încât să ne capteze și să ne mențină vigilența.

Un alt element care a contribuit la internalizarea informației a fost posibilitatea de a răspunde unor întrebări adresate de dumneavoastră, care ne testau mult intuiția și capacitatea de înțelegere, dar, totodată, și curajul de a interveni activ, fără constrângerea pe care mulți o deținem, aceea “de a nu cumva sa greșim”.

Exemplele de “AȘA DA/AȘA NU” cred că sunt cea mai buna modalitate de transmitere a informației, de captare a acesteia, întrucât ilustrează ideea învățării prin diferență, sfat pe care ni l-ați acordat și în studiul materiei de curs, sfat foarte valoros, consider eu, cu o mare aplicabilitate. Recomand în viitor introducerea a și mai multor astfel de exemple.

3.POZA ZILEI

A constituit o partea cu cea mai mare atracție din partea audienței, încurcat testa spiritul de observație, și, totodată, capacitatea de a conecta diverse indicii, care ne stârneau gândirea logică, lucru esențial in practica medicală de zi cu zi. A fost o metodă de interacțiune prezentator-public, fapt ce ar trebui să apară în orice prezentare, tocmai pentru a invita audiența să-și dorească o implicare activă. Singura dorință ar fi de a include în viitor mai multe astfel de “fotografii ale zilei”.

4.ÎNCHEIERE

Aici țin să vă mulțumesc pentru toate sfaturile medicale pe care insistați să le transmiteți, sfaturi ce suntem și noi datori la rândul nostru să le transmitem mai departe. Aceasta denotă implicarea, empatizarea dumneavoastră cu noi, studenții, și cât de mult vă pasă de educația și formarea noastră.

O seară frumoasă și toate cele bune! Cu stimă,

Guran Mădălin Leonard, grupa 35, seria 4.

photo

Feedback Cerc Microbiologie 16.11.2020

Buna seara!

1.Introducere
Modul de prezentare:
Maniera in care a fost facuta este mai mult decat satisfacatoare, nu vad vreo imbunatatire aici, tinand cont de experienta dumneavoastra evidenta in a tine prezentari. Slideurile au fost concise si la obiect. Singura imbunatatire pe care mi-o imaginez ar fi adaugarea de subtitluri in cadrul fiecarei sectiuni pentru a face mai usoara cautarea informatiei pe viitor cand mai deschidem prezentarea.
Durata prezentarii:
A fost adecvata, nu m-ar deranja sa fi fost un pic mai scurta, ar fi doar o imbunatatire minora care nu stiu daca ar face vreo diferenta sesizabila in calitatea prezentarii.
Mesajul transmis:
Mi-a creat asteptari si curiozitatea de a afla ce urmeaza mai departe in prezentare. Eu as sublinia inca o data de ce este important sa stim sa alcatuim o prezentare stiintifica.

2. Cum să alcătuim o prezentare științifică
Modul de prezentare:
Aspectele pozitive sunt marcate prin faptul ca se aplica citatul "practice what you preach", asadar prezentarea a fost facuta conform indicatiilor date. De asemenea, exemplele de asa da si asa nu sunt foarte utile pentru a intelege prin diferenta cum trebuie sa arate o prezentare. Aspectele de imbunatatit ar fi detalierea informatiilor care necesita explicatia prezentatorului precum: la ce se refera faptul ca prezentarea pe computer nu este intotdeauna foarte sigura si cum sa alegem o culoare. In cazul in care folosim prezentarea pentru a ne ghida pe viitor este posibil sa uitam explicatiile date de dumneavoastra in acel moment.
Durata prezentarii:
S-a incadrat in limitele precizate in introducere. Nu pot da sfaturi concrete de imbunatatire deoarece aceasta trebuie adaptata dupa reactia audientei ceea ce dumneavoastra nu puteati analiza pentru a stii ce aspecte sa detaliati sau nu.
Mesajul transmis:
Este unul util de care consider ca majoritatea dintre noi avem nevoie in cariera noastra de medici. A fost bine argumentat si consolidat prin acele exemple din viata reala. As fi preferat mai multe informatii despre modul de alegere a tipului de grafic adecvat pentru diferite seturi de date.

3. Poza zilei
Modul de prezentare:
Mi-a placut acest exercitiu interactiv. Consider ca este chiar mai adecvat online deoarece fiecare student are ocazia sa isi externalizeze opinia. Probabil ca fizic nu se putea acest lucru, dar este important sa trebuiasca sa dam un raspuns si nu sa ramana in mintea noastra, fiind un exercitiu bun pentru ca noi sa devenim hotarati si siguri pe noi. O imbunatatire pe care o consider foarte utila ar fi adaugarea unui slide in care sa precizati ceea ce ati dori ca noi sa observam pentru a putea sa ne asumam mai usor un mod de gandire medical.
Durata prezentarii:
Si aceasta s-a incadrat in limitele impuse. Consider ca putea fi structurata altfel, anume prin mai multe intrebari si mai putin timp pentru fiecare (desigur asta daca exista posibilitatea, eventual prin alegerea unui caz cu mai multe manifestari, sau mai multe cu putine, dar diferite).
Mesajul transmis:
Este unul clar: sa invatam sa observam si sa descriem ceea ce vedem. Mi-ar placea sa fie prezentate si niste notiuni necesare pentru a si interpreta dar sunt constient ca acestea isi au locul la alte materii, asa ca eventual se poate preciza la ce specialist s-a prezentat pacientul si ce specialisti au fost implicati in tratamentul sau, pentru a ne starni interesul pentru ele si de a constientiza nevoia de lucru in echipa in medicina.

4. Incheiere
Modul de prezentare:
A fost unul binevoitor, al unui medic care tine la starea de bine a populatiei. Sfaturile au fost primite cu drag, deoarece racesc des iarna. In slideul respectiv as fi apreciat niste exemple concrete in cadrul alimentatiei si modul de odihna in cele 10 minute de pauza.
Durata prezentarii:
La fel ca pana acum, consider ca s-a incadrat in limitele impuse in introducere. Mi-ar fi placut sa tina mai mult deoarece nu putem sa primim destule sfaturi legate de sanatate. Aspecte pe care mi le-as fi dorit sa le aud discutate: mai multe suplimente care contribuie la sanatatea noastra, daca exista leacuri babesti sau produse naturiste care au vreun efect benefic si care sa nu fie placebo.
Mesajul transmis:
Este unul benefic nu neaparat prin faptul ca ne aduce la cunostinta lucruri noi, ci prin atragerea atentiei asupra unor aspecte pe care le stim dar probabil ca le-am neglijat necunoscand importanta lor. Poate fi imbunatatit doar prin informatii pe care dumneavoastra le considerati relevante pentru noi, sugestiile mele sunt cele precizate mai sus la durata prezentarii.

Toate cele bune,
Efrim Razvan-Petru Seria 3 Grupa 29

photo

câteva lucruri interesante plus...

Am extras câteva lucruri interesante și am să adaug și câteva comentarii (de interes general) (așa cum am menționat în fiecare dintre cele 14 minute, poate fi util să citească toți comentariile mele).

1.privind detalierile solicitate (computer ... culori) ... aici intervine „pregătirea voastră”, adică să aveți pregătit un „caiet de lucru” și un instrument de scris; a lua notițe este un lucru care a fost, este și va fi util.
Am spus aceasta de mai multe ori.

2.alegerea tipului de grafic - IMPOSIBIL de explicat in extenso în 40 minute; este un subiect care ar necesita o prezentare separată.
Poate va fi posibil de făcut, poate nu. Depinde doar de voi și de timpul (dar și de interesul) vostru.
Altfel, intră la rubrica „văzând și făcând”.

3.da, ai dreptate - discuția „pe caz” sau „pe fotografie” este mai util a fi făcută în acest mod; în direct ar fi răspuns poate 3, poate 5 ... așa pot răspunde și mai bine de 150
DAR
Fiind „fotografia zilei” nu se potrivesc celelalte mențiuni. Practic „fotografia zilei” pornește de la
-simțul de observație
-curajul de a spune ce vedem
-discuții cât este posibil în timpul disponibil.
Aceasta este ținta și nu construirea modului de a gândi medical.

Sunteți în anul II și v-am spus și vă spun „nu este bine să sărim pașii”. Deloc.

4.nu era timp pentru detalii la „încheiere”. În momentul în care am terminat de prezentat, studenții au „ieșit” din întâlnire aproape instantaneu - aceasta arătând cumva că nu se dorea prelungirea discuției. Eu eram încă acolo și puteam spune orice s-ar fi dorit.
Putea să „țină mai mult” dacă ... erau și cei din auditoriu prezenți.

Îmi notez câteva dintre idei și am să le comentez la a doua întâlnire.

Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

Feed-back pentru cercul de microbiologie 16.11.2020

Bună ziua,
Vă scriu pentru a vă oferi feed-back în legătură cu cercul de microbiologie ce a avut loc pe data de 16.11.2020.
Vreau să spun că apreciez foarte mult nivelul de implicare pe care domnul profesor îl are în activitatea sa didactică prin organizarea acestor cercuri .Inițial nu știam la ce să mă aștept așa că nu am pornit cu așteptări mari și prin urmare la final am fost plăcut surprins de utilitatea informațiilor care au fost prezentate și am simțit că timpul meu a fost valorificat prin prezența la această întâlnire .

INTRODUCEREA

Consider că introducerea ne-a setat așteptările potrivite pentru ceea ce avea să urmeze de-alungul cercului .A fost scurtă și la obiect exact cum ne-ați și comunicat ca ar trebui să fie în .Din punctul meu de vedere aș fi folosit în ceva mai multe modalități care să captiveze atenția participanților(așa cum s-a întâmplat în momentul afișării pozei zilei) și de asemenea un mod de a-i implica activ în prezentare.

CUM SĂ ALCĂTUIM O PREZENTARE ȘTIINȚIFICĂ

Acesta a fost scopul cercului și consider că a fost îndeplinit într-un mod cât se poate de eficient .De-alungul primului an de studenție am văzut multe exemple de prezentări fie ale profesorilor ,fie ale colegilor mei și am observat diferențe între acestea ,lucru care mă făcea să le încadrez în două categorii :prezentări slabe și prezentări bune .Deși eram capabil să le încadrez in categorii diferite nu știam si motivele pentru care unele au fost mai captivante decât altele ,iar această parte a cercului m-a făcut să fiu conștient de diferențe: de la folosirea corectă a bullet points-urilor până la alegerea culorilor ,a graficelor și la metodele de prezentare .De asemenea consider că exemplele aduse în discuție au fost foarte utile pentru ușurarea înțelegerii și în același timp au oferit cazuri de tipul ”Așa da” ,”Așa nu ” .
Prin urmare ,mi-aș dori ca și la viitoarele cercuri să existe aceste modalități bune de transmitere a informației.

POZA ZILEI

Această parte a fost de departe cea mai captivantă din punctul meu de vedere .Ca viitor medic consider ca astfel de activități care ne confruntă cu adevărate cazuri și ne provoacă sa le deslușim ca și cum am completa un puzzle ,fiecare etapă reprezentând o piesă ,au o utilitate imensă și reprezintă ”a breath of fresh air ” de la studiul teoriei .Desigur această activitate nu ar fi avut aceeași valoare didactică în lipsa domnului profesor care a acționat ca un ghid pentru noi ,explicându-ne fiecare etapă care este importantă pentru determinarea diagnosticului.

ÎNCHEIEREA

Din punctul meu de vedere ,cercul a avut o încheiere clară și concisă fiind un rezumat al datelor prezentate anterior. De asemenea am apreciat foarte mult deschiderea domnului profesor înspre a răspunde la întrebări fie legate de prezentare sau de alte subiecte.
În concluzie, prin prezența la această activitate am deprins multe informații utile și aștept cu nerăbdare să le pot aplica pe viitor .

Cu respect,
Doinea Răzvan-Nicolae
Anul 2,Seria 3,grupa 25

photo

aș vrea să îmi explici ...

Nu ești primul care spui asta „nu știam la ce să mă aștept așa că nu am pornit cu așteptări mari” (în cuvinte diferite au spus-o mai mulți studenți, din oricare dintre cele 3 serii) și ca atare aș vrea să îmi explici, prin email.

Eu am spus pentru toată lumea, cu aproximativ aceleași cuvinte, de fiecare dată și am explicat motivul pentru care „vă pun” să participați toți la primele 2 întâlniri.
Am spus că prima întâlnire este despre cum să pregătim o prezentare științifică.
Am spus că a doua întâlnire este despre cum să prezinte cel care a pregătit o prezentare științifică.
Am spus că sunt elemente necesare pentru orice student și orice medic.

Și atunci ... de ce să spui cele de mai sus? Explică-mi cât „mai pe larg” pentru că eu nu înțeleg și doresc să înțeleg ce se petrece și de ce mesajele mele „nu ajung” la voi.

Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

Feed-back cerc de microbiologie -10.11.2020

Bună ziua!
Prima întâlnire a cercului de microbiologie mi s-a părut foarte interesantă şi plină de noţiuni de care voi ţine cont data viitoare când va trebui să redactez o prezentare ştiinţifică.
Introducerea
A fost scurtă şi la obiect, dar în acelaşi timp suficientă ca şi durată, consider eu.
Modul de alcătuire a unei prezentări ştiinţifice
Modul de prezentare a fost destul de clar, uşor de înţeles, cu nişte exemple binevenite de “aşa da, aşa nu” pentru o mai bună înţelegere şi reţinere a noţiunilor expuse. Interacţiunea a fost şi ea binevenită pentru a reuşi sa ne menţinem concentraţi. Timpul alocat prezentării a fost destul de potrivit, mai ales că noţiunile nu necesitau timp mai lung de înţelegere, fiind de apreciat şi faptul că aţi respectat rugămintea noastră. Mesajul a fost şi el clar, uşor de asimilat.
Poza săptămânii
Modul de prezentare a fost unul interactiv, care ne-a provocat la gândire şi care ne-a ajutat să analizăm lucrurile logic. Timpul acordat a fost resimţit ca fiind mai scurt decât ar trebui, de către mine, probabil din lipsa experienţei.
Incheiere+sfaturi medicale
Sfaturile medicale au fost binevenite şi e de apreciat că ne este amintit că trebuie să avem grijă şi de sănătatea noastră, nu numai a celor din jur.
In concluzie, mă bucur că am participat la cercul de microbiologie, acesta oferindu-mi numeroase informaţii utile. Vă mulţumesc!

Neicu Diana-Silvia
Seria 5, Grupa 52

photo

oare ce înseamnă?

Oare ce înseamnă
-destul de clar
-destul de potrivit?
Exprimarea poate fi înțeleasă și cu sensul „destul de neclar” sau „destul de nepotrivit”. Ar fi important să menționezi concret ce ar trebui făcut ca să fie clar și nu destul de clar, potrivit și nu destul de potrivit.
Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

Feed-back cerc microbiologie- 10.11.2020

Bună ziua,

În cele ce urmează îmi voi oferi feedback-ul cu privire la cercul de microbiologie din data de 10.11.2020.
Voi începe prin a spune că apreciez inițiativa domnului profesor în legatură cu organizarea unui astfel de eveniment didactic, oarecum ieșit din tiparele clasice cu care toți am fost obișnuiți pana acum in sistemul nostru de învațământ. De asemenea, țin să menționez ca deși participarea la aceasta ediție a cercului a fost primită cu oare care scepticitate, a avut un rol crucial în a ne face să realizăm ce presupune o astfel de activitate și cât de utilă este pentru viitor.

INTRODUCEREA
Scurtă, clară și precisă, introducerea a oferit, după părerea mea, o bună ințelegere a ceea ce urmează a fi abordat în cercul de marțea trecută. Menționarea duratei fiecărei părți a prezentării reprezintă un asepct pozitiv și un exemplu de urmat pentru propriile-mi prezentări viitoare întrucăt ofera o perspectivă temporală pentru ascultători. Cu toate acestea, aș sugera accentuarea mai riguroasă în introducere a momentelor în care publicul are oportunitatea să participe activ ( spre exemplu, cum a fost la POZA ZILEI), acest lucru sporind, în opinia mea, atenția și creând un sentiment de anticipare și entuziasm.

CUM SA ALCĂTUIM O PREZENTARE ȘTIINȚIFICĂ
Acest punct, de fapt cel principal al cercului de săptămâna trecută, a oferit toate mijloacele necesare învățării alcătuirii unei prezentări demne de un profesionist.
Pot spune că, pe parcursul anilor, am mai avut ocazia de a participa la un astfel de training, însă, cel realizat la cerc s-a evidențiat pozitiv prin multitudinea de exemple, comparații de tipul “așa DA, așa NU” și un suport vizual extrem de util. Folosirea bullet points-urilor pentru sublinierea ideilor principale a creat o prezentare accesibilă, ușor de urmărit, exemplificând în același timp chiar esența modului corect de a face acest lucru. De asemenea, ce consider a fi cel mai atractiv sunt momentele în care ascultătorii sunt aduși în acțiune prin exprimarea propriei opinii în legătura cu ce văd, acest fapt ajutând nu numai la dezvoltarea simțului de observație, ci și la sporirea interesului și la întelegerea mai profundă a informației.
O altă metodă foarte bună de internalizare a informației, cel puțin pentru mine, este prezentarea unor situații concrete (cum a fost cea in care luminozitatea din camera nu permitea vizualizarea prezentării și draperiile au trebuit să fie trase, nu cu puțin efort). O astfel de “poveste”, însoțită de imagini sugestive are un impact mult mai mare asupra participanțiilor și mi-aș dori sa văd mai des astfel de exemple.

POZA ZILEI
Această parte a cercului mi s-a părut de departe cea mai interesantă, fiind în același timp și o surpriză extrem de bine-venită. Cred că în această perioadă dificilă, ca stundenți, ducem lipsa interacțiunii, de aceea, consider că o astfel de provocare este acel ceva de care toți avem nevoie.
Sub îndrumarea domnului profesor, gândirea analitică și spiritul de observație ne-au fost puse la încercare într-un mod constructiv și în limita competențelor academice specifice unor studenți de anul 2. De asemenea, explicațiile acordate de dumnealui au oferit, pe lânga lămuriri, o imagine a ceea ce presupune viitorul nostru. Singura mențiune pe care o am de făcut este că mi-aș dori mai multe astfel de poze, măcar două dacă este posibil.

ÎNCHEIEREA
Concisă, rezumând datele prezentate anterior, încheierea a oferit o mai bună internalizare a informațiilor. Am apreciat prezentarea sfaturilor medicale legate de preotecția în sezonul rece și voi încerca, la rândul meu, să le transmit mai departe către familie și prieteni. De asemenea, admir disponibilitatea domnului profesor de a răspunde la întrebări, fie ele legate de cerc în sine sau de alte curiozități. Consider că timpul alocat acestei părti a fost suficient.

În concluzie, participarea la aceasta ediție a cercului mi-a oferit informații utile, dar mi-a și sporit entuziasmul și curiozitatea legată de viitoarele ediții.
Vă multumesc pentru timpul acordat, implicare și sfaturi!

Cu respect,
Ogrean Oana-Alexandra
Anul 2, seria V, grupa 54

photo

Feed-back pentru cercul de microbiologie 10.11.2020

Buna ziua!

In randurile ce urmeaza, imi voi oferi feed-back-ul cu privire la intalnirea din data de 10.11.2020 a cercului de microbiologie.
As vrea sa incep prin a-mi exprima aprecierea pentru intiativa domnului profesor, avand in vedere ca invatamantul clasic de care am avut parte pana acum nu ne-a oferit posibilitatea de a dezvolta latura practica a expunerii unor prezentari proprii. In consecinta, aceasta lectie a fost bine-venita si am ascultat-o cu interes.

Introducere

Consider ca introducerea a oferit un orizont de asteptare care ne-a permis noua, ascultatorilor, sa ne organizam mental ideile si sa anticipam etapele ce vor fi parcurse in cadrul prezentarii. S-a remarcat prin claritate si concizie, iar estimarea duratei fiecarei etape s-a dovedit a fi foarte utila in aprecierea amplitudinii subiectelor abordate si in conturarea asteptarilor cu privire la acestea. De asemenea, cred ca aceasta structurare temporala a facilitat si incadrarea in timp a prezentatorului.

Cum sa alcatuim o prezentare stiintifica

Din punct de vedere al modului de prezentare, am apreciat foarte mult abordarea side-by-side, comparativa, a modelelor expuse, intrucat le-a facut usor de urmarit si de analizat. Un mare atu a fost si structurarea extrem de clara a datelor, prin utilizarea marcatorilor de tip bullet points, lucru care a permis evidentierea concreta a ideilor esentiale. Prezentarea nu s-a dezis de regulile pe care insasi le-a expus – diapozitive concise, neincarcate, o paleta de culori clasica, restransa, aplicata unui font lizibil.
Un alt element de baza in transmiterea mesajului a fost, pentru mine, utilizarea imaginilor ca fundament in exprimarea ideilor. Suportul vizual si cazurile concrete au asigurat intelegerea deplina a regulilor prezentate in prealabil. Aici, am gasit foarte util si interesant exercitiul propus de domnul profesor, acela de a spune ceea ce observam. Desi simplu in aparenta, ne-a permis sa emitem ganduri si pareri proprii, ne-a provocat simtul observatiei si atentia la detalii, dar a si testat cat de bine ne-am insusit de fapt principiile audiate.
Ca oportunitate de imbunatatire, as sugera utilizarea mai multor exemple de “asa DA” in alcatuirea prezentarilor stiintifice, pentru a consolida informatiile expuse si pentru a oferi inspiratie.

Fotografia saptamanii

Aceasta rubrica a reprezentat o surpriza placuta pentru mine. A fost un exercitiu extrem de interesant, care a apelat la prezenta de spirit si la atentia studentilor, sub ghidajul domnului profesor, care ne-a condus spre a descoperi diagnosticul. De asemenea, ne-a permis sa indraznim sa gandim, chiar daca nu avem inca bazele stiintifice in a finaliza un diagnostic. Voi astepta cu multa curiozitate cazul de saptamana viitoare.

Incheierea

In incheierea expunerii, am remarcat si am apreciat prezenta sfaturilor medicale, atat de utile in viata cotidiana, pe care le-am impartasit cu familia. Incheierea a fost bine realizata, avand caracter rezumativ si insumand succinct idelie prezentate anterior pentru o mai buna sedimentare. De asemenea, am apreciat deschiderea domnului profesor in a ne raspunde la intrebari dintr-o sfera larga.

Per total, pentru mine, aceasta intalnire a cercului de microbiologie a fost un succes si consider ca imi va fi de mare folos in proiectele care urmeaza in parcusul meu academic si profesional. Va multumim pentru implicare si pentru sfaturi!

Cu stima,

Nitu Diana-Teodora, an 2, seria 5, grupa 54

photo

FEEDBACK-Cerc

FEEDBACK-Cerc Microbiologie
Bună ziua! Voi începe prin a spune că am fost plăcut surprinsă de tematica abordată deoarece,inițial, mă așteptam ca temele propuse spre discuție sa fie doar de natură științifică. Mi-a făcut plăcere să văd că pe dumneavoastră vă interesează competențele studenților mai departe de cursul propriu-zis de microbiologie și doriți să îi ajutați prin prisma propriei experiențe.
Modul de prezentare a fost congruent cu noțiunile discutate ceea ce ne-a ajutat să vedem de la început eficiența “teoriei”. Exemplele de tip „așa da” și “așa nu” au fost foarte utile în înțelegerea greșelilor ce pot fi făcute și care pot duce la o prezentare defectuoasă si neatractivă. Din punctual meu de vedere, cea mai interesantă noțiune prezentată a fost cea legată de alegerea culorilor și de numărul acestora (m-am confruntat de multe ori în realizarea prezentărilor de această problemă).
Durata prezentării mi s-a părut optimă. Temele propuse au fost atinse și discutate suficient astfel încât să fie bine înțelese, iar noi să putem fi atenți fără a simți oboseală sau fără a ne fugi mintea în altă parte.
Legat de mesajul transmis, sunt de părere că acesta a fost prezentat pe înțelesul tuturor și cu siguranță fiecare dintre noi a plecat cu cel puțin o informație nouă pe care să o folosească pentru a-și îmbunatății competențele în această sferă.
Vă mulțumim pentru implicarea de care dați dovada și pentru că vă pasă de formarea noastră mai mult decât ceea ce privește material propriu-zisă.
Milu Maria-Margareta, seria V, grupa 48

photo

Feedback Cerc Microbiologie

Buna ziua!

Consider ca aceasta initiava de a tine un cerc de microbiologie este foarte utila si m-a surprins placut, mai ales ca sunt strain. Am simtit ca atmosfera la acest curs este relaxata si am avut ocazia de a intelege toate notiuniile prezentate.
Modul de prezentare mi s-a parut ideal deoarece a continut multe imagini sugestive, mai ales pentru exemplificarea anumitor aspecte. Durata acestui cerc a fost optima din punctul meu de vedere si cred ca ar fi bine sa se pastreze acest interval orar. Ma bucur ca am invatat ca pe viitor prezentarile pe care le voi face sa aiba sectiuni impartite pe durate de timp.
Segmentul « poza zilei » este o parte captivanta a acestui curs si mi se pare ca a fost mult mai utila postarea unei singure fotografi fara descriere pentru a lasa loc interpretariilor noastre. Consider ca ar fi putut exista mai multe fotografi ale cazului respectiv de rubeola.
In final, consider ca mesajul transmis a interesat pe toti participantii si a fost asimilat cum trebuie intru cat a fost bine impartit si redus la idei clare si concise.
Va multumim ca sunteti dedicat acestui cerc!
Bouchemha Ryan Sabri, Seria 5 Grupa 48

photo

Feed-back cercul de microbiologie

Bună seara! În primul rând, aș dori să menționez faptul că este primul cerc de orice materie și orice fel la care am participat, așa că nu știam la ce să mă aștept! M-a surprins plăcut faptul că s-a gândit cineva să ne învețe lucruri esențiale pentru realizarea unei prezentări Powerpoint care sa aibă succes în transmiterea unui mesaj sau a unor noțiuni, mai ales ca ne vom întălni frecvent cu necesitatea unei astfel de abilități.
Modul de prezentare: consider că a fost clar, cu suportul vizual extrem de important pentru menținerea atenției noastre, interacțiunea cu dumneavoastră fiind cea mai importantă.
Durata prezentării a fost chiar potrivită deoarece nu a intervenit plictiseala, pierderea răbdării sau monotonia. Personal, găsesc important faptul că ați anunțat de la început în prezentare, durata fiecărei părți.
Mesajul transmis chiar ne va fi de folos pe viitor, am ramas cu idei utile dupa această prezentare. Personal, partea mea preferată a fost poza zilei deoarece este o idee pe care nu am întâlnit- o în nicio altă prezentare vreodată și este un element care surprinde deoarece nu știm la ce să ne așteptăm. Faptul că am învățat să observăm, să ne uităm la detalii mărunte și că nu ne-am grăbit la concluzii, consider că a fost foarte util!
Cred ca participarea la acest curs a fost un câștig pentru dezvoltarea noastră și îl aștept pe viitorul, mai ales pentru “poza zilei”! Sfaturile de la final sunt un lucru încurajator pentru o perioadă mai dificilă și puțin debusolantă!

photo

feed back

Mirea Delia Maria, seria 5, grupa 48

photo

Feedback cerc microbiologie

Buna seara!

În primul rând, mi se pare minunată ideea unui cerc de microbiologie, deși zona de acoperire a subiectelor poate fi (și este) mult mai largă – practic, sunt subiecte de interes pentru orice actual sau viitor medic, cu o experiență limitată pe anumite paliere complementare specializării lui. Faptul că am început cu elemente de comunicare face totul și mai interesant.
Introducerea a fost optimă din perspectiva cantității de informație, astfel încât să intrăm rapid în atmosfera subiectului; fiind vorba despre o audiență nișată, cu interese specifice, nu este nevoie de prea multe cuvinte pentru a ne capta atenția. În fond, ne dorim să ajungem cât mai direct la subiect, pe o structură schematică, cu cuvinte cheie (poate este specificul generației noastre). Ceea ce s-a și întâmplat.
Subiectul propriu-zis, alcătuirea unei prezentări științifice - a reflectat ceea ce intuiam: admit că este destul de dificil să susții corect o prezentare, astfel încât să nu devii în fața audienței un simplu cititor al documentului ppt; documentul să conțină esența, structura, care sunt dezvoltate apoi prin vorbirea liberă – ceea ce nu este tocmai simplu. Este nevoie nu doar de cunoașterea temeinică a subiectului, ci și de o oarecare spontaneitate în găsirea formulărilor potrivite, adaptate audienței. Elementele grafice și imaginile ne pot ajuta să fim mai persuasivi și mai simplu de urmărit, atunci când informația devine prea aridă sau stufoasă.
Poza zilei: imaginile ne sunt foarte utile in vederea dezvoltarii spiritului de observatie, iar sfaturile medicale sunt oricând binevenite din partea unui cadru medical care ne fixează niște informații sigure, noi fiind un pic dezorientați într-o masă imensă de informație, pe care nu știm cum să o evaluăm.
Discuțiile finale pot deveni pentru noi oportunitatea de a dezbate unele subiecte care ne preocupă, eventual în raport cu temele de actualitate (epidemii, pandemii, fenomene sociale, etc.).

Nicolescu Vera Maria, seria 5, grupa 53

photo

Feed-back pentru Cercul de Microbiologie 09.11.2020

Buna seara!
In urma participarii la Cercul de Microbiologie din data de 09.11.2020 am ramas foarte placut surprinsa de modul ideal in care se poate redacta o lucrare stiintifica, dar si de faptul ca ne-ati furnizat anumite informatii cruciale pentru dezvoltarea noastra ca viitori medici care vor fi pusi in postura de a prezenta diferite lucrari realizate de noi in cadrul congreselor.
Modul de prezentare a fost cat se poate de clar si concis, iar prezentarea a fost sustinuta de un suport vizual care a pacilizat retinerea informatiilor. Astfel, am putut sa retinem faptul ca diferenta este facuta de detalii, cum ar fi marimea si culoarea scrisului, numarul de randuri dintr-un diapozitiv, cat si fundalul utilizat.
Din puctul de vedere al duratei, acesta a putut sa ilustreze cat mai multe informatii intr-un timp ideal, astfel incat sa nu ne oboseasca, putand fi atenti si receptivi pe toata durata prezentarii.
Mesajul a fost unul "de luat acasa", care ne va fi de mare folos atat pe durata studentiei, cat si in viitor, acesta avand un impact asupra modului in care vedem prezentarile cat si interactiunea cu oamenii. In cadrul meseriei de medic, va trebui sa stim sa ne prezentam cat mai bine informatiile, pentru a fi usor de inteles atat de pactienti, cat si de alti specialisti in domeniu, iar din acest motiv va trebui sa invatam sa ne structuram cat mai clar si cat mai interactiv discursul, deoarece acesta va fi "cheia" care ne poate deschide multe usi de-a lungul vietii, iar din acest considerent, va multumesc ca ne-ati ghidat in a gasi aceasta "cheie".
Ibram Seren-Arzu, seria 4, grupa 36

photo

Feed-back cerc microbiologie 10.11.2020

A.INTRODUCEREA
1.Modul de prezentare a fost în regulă.
- Un aspect pozitiv este faptul că pe mine m-ați sensibilizat când ați spus că dumneavoastră ați greșit în realizarea prezentării pentru doctorat. În momentul acela m-ați făcut să mă simt mult mai confortabilă cu ideea de a învăța să fac o prezentare științifică, fiindcă mi-a fost clar că mai mult ca sigur și eu am greșit până acum, dar că important este să acceptăm că am greșit și să învățăm.
- Ca oportunitate de îmbunătățire ar fi găsirea unui suport vizual mai „enhancing„ pentru introducere. În condițiile unei prezentări cu prezența în persoana n-ar fi nimic în neregulă, fiindcă v-am urmării pe dumneavoastră vorbind și gesticulând, însă în contextul întâlnirilor via Google Meet, faptul că nu vedem nimic diferit pentru o perioadă mai lungă de timp ne îndeamnă să luăm ochiii de la ecran și odată cu ei și atenția.
- O propunere de îmbunătățire ar fi să vă deschideți camera în momentele în care discutați mai mult pe un slide.
2.Durata prezentării a fost în regulă și ea.
- Ca aspect pozitiv este faptul că nu v-ați lungit și ne-ați pregătit pentru subiectul despre care urma să învățăm.
- Ca oportunități de îmbunătățire, mă pot lega de ce am spus mai sus și să menționez că în format fizic durata ar fi fost potrivită, însă în contextul desfășurării în online durata s-a simțit doar un pic solicitantă prin faptul că nu a fost un stimul vizual mai puternic.
- O propunere de îmbunătățire ar putea fi introducerea mai multor imagini sugestive în această parte a prezentării.

B.CUM REDACTĂM O PREZENTARE ȘTIINȚIFICĂ
1. Modul de prezentare a fost unul exemplar pentru subiectul în discuție. A fost ușor de urmărit.
- Un aspect pozitiv a fost modelul „așa da” de redactare a slide-urilor. Chiar a fost plăcut faptul că informația de pe fiecare slide era puțină și structurată sugestiv.
- Ca oportunitate de îmbunătățire aș vrea să menționez că în partea prezentării cu fotografiile care conțineau text ineficace nu îmi dădeam seama din prima la ce text vă referiți, fiind mai multe tipuri de text în aceeași poză.
- O propunere de îmbunătățire ar fi să încadrați scrisul în cauză într-un chenar.
2. Despre durata prezentării trebuie să vă mulțumesc că ne-ați înțeles și că ați scurtat-o de această dată.
- Proporția în care ați împărțit timpul disponibil în această prezentare este un aspect pozitiv. Faptul ca a fost un slide la început cu această informație mi-a dat o senzație clară de organizare.
- Ca sa nu ziceți ca nu am observat o să menționez si că desfășurarea discuției s-a simțit la un moment dat ca fiind pusă „ pe repede înainte”, dar e firesc acest lucru fiindcă doreați să terminăm într-un timp bun pentru noi.
3. Mesajul transmis a fost în concordanță plăcută cu prezentarea.
- O oportunitate de dezvoltare ar fi aceea de a ne vorbi puțin și despre cum să facem noi înșine scheme și tabele ca cele din prezentarea dumneavoastră sau de unde sa facem rost, fiindcă de multe ori m-am aflat în situația în care aveam nevoie de suport vizual dar nu găseam ce îmi trebuia pe internet.
- Drept propunere de îmbunătățire ne-ați putea povesti cum procedați dumneavoastră sau să ne lăsați un link explicativ.

C.FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII
Aceasta parte a fost foarte interesantă.
1. Modul de prezentare
- Un aspect pozitiv a fost faptul că afișând doar poze ne-ați stimulat să gândim și să conectăm noțiunile între ele.
2. Durata prezentării s-a simțit ca fiind mai scurtă decât ar trebui, dat fiindcă a fost spre finalul prezentării și nu a mai fost timp de zăbavă. Cred că m-ar fi ajutat puțin mai mult timp de gândire la întrebări, fiindcă este oarecum noua analiza cazurilor și timpul meu de reacție e mai lent.
3. Mesajul transmis a fost mult mai bine primit de mine în aceasta parte fiindcă a implicat participarea activă. Am reținut ce ați vrut sa ne demonstrați, anume ca un medic are nevoie de un spirit de observație bun și de o metodă de a aborda problemele.

D.ÎNCHEIERE
Sfaturile medicale chiar au fost utile și sunt bine venite oricând. Eu le-am interpretat ca fiind felul dumneavoastră de a vă implica și de a ne arăta că vă pasă, așadar acesta este aspectul pozitiv „in a nutshell”.

O seara frumoasa!
Neață Ioana Cătălina
An II, S V, Grupa 51

photo

Aspecte pozitive si negative in cadrul cercului de microbiologie

Buna ziua!
Trebuie sa recunosc ca in mometnul in care am auzit”cerc de microbiologie” nu ma asteptam sa fie abordat subiectul”cum alcatuim o prezentare”.Cred ca foarte multi dintre noi ne asteptam sa fie abordate subiecte stiintifice.Cu toate acestea mi-am dat seama ca prezentarea aceasta are un rol pe termen lung ce ne va fi de folos pentru tot restul vietii.
1.INTRODUCERE
A.Modul de prezentare:
-Aspecte pozitive:introducerea a stabilit intr-un mod clar orizontul nostru de asteptari,a fost succinta si concisa.Este exact lucrul care trebuie sa se ragaseasca in orice prezentare.
-oportunitati de imbunatatire:nu stiu daca ar mai fi trebuit ceva adaugat.Ma gandesc ca ar fi fost util un mini-videoclip(1 minut,nu mai mult) cu o prezentare in stilul:”ASA NU”care sa surprinda anumite greseli ce ar urma sa ne pregatesca pentru ceea ce va fi dezbatut in cadrul prezentarii si care se ne sporeasca gradul de atentie.

2.CUM SA ALCATUIM O PREZENTARE STIINTIFICA
A.Mod de prezentare si mesaj
-Aspecte pozitive:modul de prezentare a fost cursiv,nici prea rapid,nici foarte incet.Am sesizat modificari ale tonului in locurile unde ati dorit sa fim mai atenti.Faptul ca ne-ati cerut opinia in legatura cu anumite grafice/tabele/harti a dat dovada de dorinta de interactivitate si in aceelasi timp ne-ati implicat si pe noi in mod direct in prezentarea dumneavoastra.
Am gasit a fi foarte interesanta discutia despre tonurile cromatice in prezentarea informatiilor prin intermediul hartilor deoarece este un lucru pe care,personal,nu l-am sesizat pana acum.Nu mi-am dat seama pana la acest cerc de microbiologie ca tonurile pot fi atat de sugestive.
Legat de segmentul care ne spune despre aspectul textului mi s-au parut extraordinar de interesante imaginile cu etichetele in care in mod intentionat informatiile importante sunt “ASCUNSE” prin alegerea unui font mic.(o strategie aleasa de majoritatea companiilor)
Cea mai interesanta tema mi s-a parut “poza zilei” in care am fost provocati sa observam cat mai multe lucruri(calitate importanta pentru orice medic).Prin aceasta metoda de abordare consider ca am retinut mult mai multe informatii despre virusul rubeolei decat printr-o prezentare clasica.(cuvinte scrise pe un slide).
-Oportunitati de imbunatatire: desi prezentarea verbala impreuna cu informatiile de pe slide s-au completat reciproc,consider ca un student poate avea dificultati in a reciti slide-urile de unul singur deoarece subiectele atinse intr-un slide sunt prezentate putin cam telegrafic.Propun ca alaturi de prezentarea power point (al carei rol este de a oferi o imagine de ansamblu in opinia mea)sa existe si un word care sa contina ideile din diapozitive, dar descrise mai in amanunt(in cazurile generale,la orice prezentare chit ca este stiintifica sau nu).In cazul cursurilor noastre de microbiologie,cred ca acest word este tradus prin cartea de curs deja existenta.
B.Durata
Legat de durata,sunt de acord ca undeva intre 35 si 45 de minute sunt suficiente pentru a prezenta subiectul..Daca ar dura mai mult cred ca atentia majoritatii studentilor va tinde undeva spre 0.(oameni suntem)

3.INCHEIERE
Nu am mai intalnit niciodata ca intr-o incheiere sa fie prezentate sfaturi medicale.Trebuie sa recunosc ca este o abordare daca nu originala,cel putin rar intalnita,dar o consider extrem de pertinenta mai ales in contextul mondial actual.
Cu stima,
Olteanu Nicolae Filip,grupa 54,seria 5

photo

Feedback

Încă de când am intrat pentru prima oară pe site, înaintea începerii cursurilor din acest an universitar, am observat postările colegilor noștri în legătură cu cercul de microbiologie. Acest lucru mi-a stârnit interesul pentru această activitate.
În cursul acestei săptămâni am avut prilejul de a participa la prima ”întâlnire” a cercului, iar așteptările tuturor, după părerea mea, au fost atinse.

Introducere
Introducerea a reprezentat un preambul al prezentării, ”scurt și la obiect”, foarte util, în care, pentru o durata de timp scurtă, dar suficientă, ne-au fost prezentate obiectivele întâlnirii și cuprinsul prezentării. O sugestie pe care aș avea-o pentru introducere ar putea fi expunerea pozei zilei, încă de la început, pentru scurtă vreme, pentru a putea crește și mai mult interesul și entuziasmul celor care audiază prezentarea.

Cum sa alcătuim o prezentare științifică
Modul de prezentare , același pe toată durata prezentării, a fost unul clar și concis, potrivit pentru tema discuției. Prezentarea a fost frumos alcătuită, chiar după regulile care ne-au fost prezentate pe durata acesteia:
• Slide-uri puțin încărcate, conținând exact câtă informație era nevoie;
• font ușor lizibil, de dimensiune medie, constantă ;
• suport vizual oferit prin diverse imagini perfect alese și încorporate în prezentare, care făceau ideile mult mai ușor de reținut;
• Etc.

Consider că acest capitol a avut cea mai mare întindere dintre toate, lucru de înțeles, deoarece a fost nevoie ca elementele prezentate să fie expuse gradual, cu exemple, astfel încât informația oferită să fie în cea mai mare parte asimilată încă de pe durata întâlnirii.
Mesajul transmis a fost accesibil, ușor de înțeles și chiar mai ușor de asimilat, mulțumită tehnicilor de prezentare utilizate care includeau spectatorii în prezentare folosind întrebări de tipul: “Ce observați în imagine?”, ”Ce părere aveți despre următoarea ilustrație?”. Aceste întrebări puse constant pe durata prezentării, au oferit celor care urmăreau prezentarea ocazia de a-și folosi informațiile nou-dobândite, asigurând sedimentarea lor corectă și rapidă.

Poza zilei
Acest segment al prezentării a început într-un mod inedit și anume prin expunerea unei fotografii cu abdomenul unei tinere paciente, după o mică introducere despre cazul acesteia. Audiența a fost invitată să descrie fotografia și mai apoi să pună întrebări despre pacientă, care ar putea ajuta la definitivarea diagnosticului.
Deși având a doua cea mai lungă durată dintre cele patru capitole, lucrurile s-au desfășurat destul de rapid, mai ales datorită colegilor noștri mai mari care erau de asemenea prezenți, lucru care cel puțin pe mine m-a impresionat.
Cu ajutorul lor și întrebărilor oferite de domnul profesor s-a ajuns în cel de al doilea stadiu, expunerea unei fotografii înfățișând cavitatea bucală a tinerei, despre aspectul căreia am fost din nou invitați să ne spunem părerea.
Într-un final a fost dezvăluit diagnosticul de rubeolă, iar ”munca” participanților a fost răsplătită.
Această experiență a fost cu adevărat interesantă, deoarece ne-a oferit ocazia de a înțelege procesul prin care se pune un diagnostic și importanța spiritului de observație.
Singura oportunitate de îmbunătățire la care pot să mă gândesc ar putea fi expunerea mai multor fotografii ale aceluiași caz, pentru a ne oferi o mai bună perspectivă asupra acestuia.

În concluzie, toate informațiile prezentate au respectat același mod de expunere, au fost clare și ușor de asimilat. Prezentarea a fost interactivă, asigurând participarea studenților la procesul de învățare, precum și atenția acestora pe toata durata prezentării. Un mare avantaj l-a reprezentat și durata scurtă a prezentării, care a făcut-o mai ușor de urmărit după o zi încărcată, fapt pentru care suntem extrem de recunoscători.

Cu stimă,
Niculescu Cristina, Grupa 53, Seria 5

photo

aceasta ar fi utilitatea ...

Aceasta este/ar fi utilitatea comentariilor din anii trecuți (pentru voi); cine dorește, poate să „răsfoiască” mesaje de feed-back și își poate contura o idee privind „ce va fi” și „cum vom face”.
Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

Feedback cerc Microbiologie

Bună seara!
Cred că a fost o întalnire care ne va fi de folos în viitor, întrucat va trebui să susținem propriile prezentări și este important ca publicul căruia ne adresăm să poată urmări ușor și sa înteleagă cât mai mult (dacă nu tot) din ceea ce vrem să transmitem.

Legat de modul de prezentare aș putea nota ca aspect pozitiv că acesta a fost punerea în practică a ideilor propuse în cadrul prezentării și dovada că acestea funcționează. Mai punctual, cel mai mult am apreciat exemplele negative în contrast cu prima parte a prezentării și sugestiile de simplificare a slide-urilor(exemplele cu graficul și cu harta). Ca o îmbunatățire aș propune ca studenții să fie cei care vin cu ideile de simplificare (deși cred că aceasta este condiționată atât de timpul limitat cât și de natura întalnirii – într-o sală de curs fiind mult mai facil de realizat acest lucru).
Referitor la durata prezentării aș putea spune că a fost foarte bine potrivită cu conținutul acesteia. S-a stat destul de mult pe fiecare idee încat aceasta să fie înțeleasă și a fost integrată și partea de feedback live(deja cunoscută de la curs) care cred că este importantă pentru a menține atenția auditorilor.
Mesajul transmis a fost unul de interes pentru toți cei care am participat(cred) și a fost foarte bine sintetizat și împartit in subpărți ale prezentării. De asemenea voi încadra aici și poza prezentată la categoria poza zilei unde cred că partea de mesaj a fost cea mai importantă și anume că ar trebui sa ne gândim la toate posibilitățile (pozele cu rubeolă, desi ROR este in schema obligatorie de vaccinare).
Olăreanu Alexandru grupa 54 seria 5

photo

Feed-back pentru cercul de microbiologie 10.11.2020

Bună seara!
După ce am participat la cercul științific de microbiologie din data de 10 noiembrie am rămas plăcut surprinsă de modul în care s-a desfășurat.
Poate vă întrebați de ce am spus surprinsă și în cele ce urmează am să-mi argumentez afirmația.

1) Modul de prezentare:
a. Aspecte pozitive:
În primul rând, nu mă așteptam ca în cadrul acestui cerc să ne prezentați și învățați cum să realizăm o prezentare cât mai corectă academic și ușor de înțeles. Acest lucru o să ne ajute foarte mult pe viitor deoarece la baza unei prezentări bune stă creativitatea dar și îndeplinirea unor criterii de redactare.
Ne-ați dovedit cât de importante sunt într-o prezentare aspectul scrisului, culorile alese, punerea în pagină a textului, folosirea unui număr limitat de cuvinte si rânduri într-un dispozitiv.
În al doilea rând, subiectele abordate și exemplele au fost foarte ușor de înțeles și de reținut. Un subiect foarte interesant a fost reprezentat de poza săptămânii în care am fost activ prezenți, ne-am putut spune liber opiniile și într-un mod prietenesc ni s-a explicat cum să interpretăm poza respectivă și să considerăm fiecare mic detaliu ca fiind cel mai important și decisiv în stabilirea diagnosticului.

b. Oportunități de îmbunătățire:
Consider că cele mai ușor de reținut elemente ale prezentării sunt exemplele deoarece, noi studenții, încercăm să asociem informațiile cu diferite lucruri pentru a le reține mai ușor. Îmi plac foarte mult exemplele „așa da/așa nu”, dar și exemplele în care ne propuneți nouă să observăm greșelile unor diapozitive.

2) Durata prezentării:
a. Aspecte pozitive:
- Durata mi s-a părut perfect aleasă încât să surprindă ideile importante, dar în același timp să ne mențină și pe noi atenți pe tot parcursul prezentării

b. Oportunități de îmbunătățire:
-Pentru viitoarele cercuri, consider că ar fi interesant ca durata acestuia să se mărească în scopul introducerii mai multor cazuri clinice despre care putem discuta deschis cu toții

3) Mesajul transmis:
În cadrul acestui prim cerc ați reușit să ne arătați importanța unor detalii care pot părea banale la început dar care , detaliu cu detaliu, alcătuiesc o prezentare " ca la carte ".
Aș vrea să vă mulțumesc pentru abordarea acestei teme în cadrul cercului și sigur pe viitor o să pun în practică tot ce m-ați învățat.

Matei Nicoleta-Mădălina , seria V , grupa 45

photo

FEEDBACK CERC MICROBIOLOGIE 10.11.2020

Buna seara!
In cele ce vor urma imi voi exprima opinia in privinta cursului la care am avut placerea sa particip in aceasta saptamana in cadrul cercului de microbiologie.
MODUL DE PREZENTARE
Modul de prezentare a fost unul potrivit, fiind un curs cat se poate de usor de inteles de catre student. Mi-a placut faptul ca a fost interactiv si nu am simtit nicidecum teama de a-mi exprima opinia, spre deosebire de restul cursurilor unde trebuie sa recunosc ma simt destul de nesigura pe mine atunci cand dau un raspuns. Prin urmare, discutia a fost una libera ceea ce cu siguranta ne-a mentinut atentia atat mie cat si colegilor mei. Totodata, de fiecare data ne-ati exemplificat fie cu ajutorul unor poze, fie cu ajutorul unor grafice , lucru care pe mine m-a ajutat foarte mult in a intelege ceea ce doriti sa ne transmiteti. In ceea ce priveste tonul dumneavoastra, acesta mi s-a parut unul cald, la care nu am observant nicidecum acea autoritate specifica cadrelor didactice, lucru care a favorizat comunicarea student-profesor.
Cu toate acestea inca consider ca exista mici probleme in ceea ce priveste comunicarea. Cred ca ar fi o idee buna sa deschidem si microfoanele pentru a putea pune intrebari sau pentru a raspunde la intrebari . Personal nu imi plac aceste raspunsuri tip “sablon” . Cu toate ca inteleg ca aceasta metoda (,,nume, prenume, raspuns” ) este in ajutorul nostru si ca va vine si dumneavoastra mult mai usor sa urmariti raspunsurile mi se pare ca acest lucru face discutia sa fie una prea formala, inhiband astfel studentul.
DURATA PREZENTARII
Durata prezentarii a fost mai mult decat decenta. Mi-a placut faptul ca totul a fost foarte bine organizat inca de la inceput , prezentandu-ne ce subiecte vom aborda si in cat timp fiecare. Chiar m-am putut concentra pe tot parcursul prezentarii fara a simti nevoia de pauza.
Ca modalitati de imbunatatire nu v-as putea sugera nimic momentan dar in cazul in care durata prezentarii ar creste ar fi indicata prezenta unei pauze. De aceasta data insa timpul a fost ideal raportat la continutul prezentarii.
MESAJUL TRANSMIS
Mesajul transmis a fost unul foarte clar, reusind sa va faceti inteles si sa ne starniti interesul. Pot spune ca am invatat cateva lucruri carora pana acum nu le acordam atata importanta. Am invatat spre exemplu cum sa aleg culorile pe care le folosesc pe un slide si le-am inteles adevarata importanta. Totodata mi s-au parut foarte potrivite imaginile si graficele pe care le-ati utilizat spre exemplificare. Mi-au placut foarte mult si exemplele de ,,asa nu" si ,,asa da", intelegand ca atunci cand avem de sustinut o prezentare trebuie sa tinem cont si de factorii externi care de multe ori ne pot lua pe neasteptate. Totodata, conceptul de ,,poza zilei'' mi s-a parut o idee interesanta,de actualitate,care a starnit interesul, conturand astfel interactiunea student-profesor.
Tot legat de poza zilei, consider ca ar fi foarte potrivita asocierea imaginii cu textul (dupa cum ati spus si dumneavoastra :mai intai textul, apoi imaginea) , text care sa surprinda informatiile referitoare la istoricul pacientului. Mie de exemplu imi este putin mai greu la acest moment sa retin toate aceste aspecte fara sa le am scrise in fata, focusandu-ma cumva doar asupra imaginii.
Personal, va apreciez foarte mult pentru tot ceea ce incercati sa ne invatati si pot spune ca de la fiecare curs cu dumneavoastra am avut ceva de invatat atat pe plan profesional cat si pe plan personal. Nu de putine ori ajug sa ma gandesc la sfaturile pe care ni le-ati trimis inainte de inceperea anului universitar (o adevarata comoara as putea adauga). Sunteti cu siguranta printre putinii profesori cu adevarat pasionati si dedicati studentilor dumneavoastra!
Multa sanatate!
Oprisanu Bianca-Elena, seria V, grupa 54

photo

Feedback Cerc Microbiologie 09.11.2020

Voi scrie aici o parere despre prima sedinta a Cercului de Microbiologie la care am luat parte si eu.
Modul de prezentare, caracteristic Domnului Profesor Doctor Mircea Ioan Popa, este unul clar si placut de urmarit, ca intotdeauna. Ajutat de un vocabular atent ales, totodata pe intelesul nostru, la receptor ajunge un mesaj fara ambiguitati, lucru ideal in orice comunicare.
Prezentarea Power-Point este, aici, un instrument foarte util, nu o distragere a atentiei, cum poate deveni atunci cand e realizata incorect.
Introducerea foarte scurta prezinta tema sedintei si este urmata de indicatii despre cum sa alcatuim o prezentare stiintifica. Pentru acest lucru invatat pot doar sa multumesc, sa va asigur ca este folositor si chiar esential.
Ar fi un lucru bun ca orice parte implicata in actul invatarii, atat elevii, studentii, cat si profesorii sa aiba acces la aceste informatii. Desi simple si putine la numar, nestapanirea lor ingreuneaza semnificativ memorarea aspectelor importante dintr-o lectie, de exemplu. Cred ca trebuie neaparat sa ajunga la mai multi profesori. Odata stapanite notiunile de catre ei insisi, vor putea instrui invataceii.
Mesajul transmis are un suport vizual extrem de potrivit, fara de care, este extrem de dificil de imaginat importanta celor spuse (cum arata un grafic frumos, ce culori trebuie folosite etc.) Sugestia mea este sa se continue in acelasi mod.
Cred ca in suportul vizual intra si rubrica "Poza zilei", care ajuta surprinzator de mult la fixarea unor notiuni si la invatarea modului de a descrie o imagine. De la ansamblu la detaliu. Intai obiectiv, parerile urmeaza mai apoi. Aceasta rubrica ar putea fi putin mai consistenta, deoarece implica participarea activa la "lectie", oferind chiar satisfactie celui care reuseste sa transpuna clar in cuvinte ce vede.
Incheierea este un moment in care se lamuresc curiozitati, lucru care se intampla la acest cerc.
In concluzie, ma bucura faptul ca viziunea mea coincide cu cea a autorului prezentarii.
Cu respect,
Mirauta Sonia,
Grupa 48

photo

Feed-back cerc de microbiologie

Bună seara!
Scriu aici un feed-back la cercul de microbiologie desfășurat luni 09/11/2020.
Voi începe prin a expune câteva idei ce au rolul de a rezuma impresia generală a prezentării. Întai de toate, consider că tematica utilizată este una folositoare nouă, atât în calitate de studenți, cât și pe viitor, ca medici, participanți la congrese, ș.a.m.d. (deși am oarecare nelămuriri cu privire la alegerea acestei tematici în cadrul unui cerc de “microbiologie”, cauzate mai degrabă de așteptările date de titlul acestui cerc, necontestând sub nicio formă utilitatea tematicii alese) De asemenea, consider că modul de prezentare a avut plusurile și minusurile lui, datorate în general lipsei prezenței fizice (în laborator, amfiteatru, etc.)
În cele ce urmeaza voi detalia, analizând diverse aspecte legate de acest cerc:

1. Modul de prezentare
- Ca primă observație, doresc să punctez caracterul aerat, succint, direct al diapozitivelor utilizate în prezentare. Prin această calitate am considerat că informația a fost livrată corect și a fost mult mai ușor de ințeles și de aplicat.
- Alt element ce m-a surprins plăcut este chiar structurarea informației, aceasta fiind ușor de recitit și reamintit (fără apariția unor momente de tipul “ce a vrut să spună aici?”).
- Al treilea și ultimul detaliu pe care îl voi preciza ca aspect forte este utilizarea exemplelor vizuale, interactive (tabele, scheme, imagini; cât și interacțiunea prin întrebări adresate auditoriului și utilizarea de tertipuri “așa da”, “așa nu”). Astfel de exemple sugerează clar cititorului/publicului ideea pe care prezentatorul a dorit să o exprime.
- Acest ultim detaliu îmi aduce în discuție și sugestia de îmbunătățire. Am observat că pe parcursul prezentării, multitudinea de exemple, deși bine intenționate, distrăgeau oarecum atenția sau mai bine zis plictiseau (exemplul pe care îl voi da sunt slideurile “grozave”, acestea expunând ideea dată, dar numărul lor sau trecerea graduală în exemple de “așa nu” am considerat-o redundantă, ideea fiind exprimată chiar din primele 2 slideuri, aș sugera astfel o trecere de la un diapozitiv la altul de la un “așa da” la un “așa nu” complet). În opinia mea, exemplele vizuale, auditive, interactive, deși conferă un plus imens prezentării, dacă sunt prea multe, pot să piardă șirul de idei în detalii și să strice ideea de “flow” a cercului.

2. Durata prezentării
În acest aspect nu am ce sugestie de îmbunătățire să ofer. Durata de o oră a fost ideală, date fiind circumstanțele, iar prezentarea nu a părut să fie grăbită. (ca sugestie aș putea oferi doar utilizarea unei pauze în cazul în care cercul ar dura doua ore)

3. Mesajul transmis
Tematica aleasă a fost una “perenă”, utilă, interesantă. Ideile expuse au fost atât un mix de fundamente cunoscute de toți (dar pe care poate nu le percepeam conștient ca fiind reguli și aspecte pro ale unei prezentări, acest cerc “aducându-le la lumină” și astfel a conturat o anume ordine a acestora), cât și informații noi, precizări și detalii pe care la prima vedere le-am putea trece cu vederea în redactarea și realizarea unei prezentări.

4. Poza zilei
O idee interesantă, inedită, care a reușit să ne ofere o imagine precoce a viitoarei noastre cariere. Consider că în această rubrică au fost prezentate detalii de natură aș spune relativ “paramedicală” (accentul pe a descrie ce vedem, nu ce credem că vedem, inducerea unei ordini “primitive”, de bază, pe înțelesul studentului a pașilor unui proces de observație și ulterior de diagnosticare) prin care am putut învăța cu ușurință anumite idei, fără necesitatea cunoașterii unei multitudini de patologii.

În încheiere, ideea acestui cerc și tematica abordată în cadrul lui sunt inedite, lucrate atent și ,prin feed-back-ul lăsat de studenți, poate fi rafinat și în acest format online, oarecum nefamiliar comunității academice.

Lipan Dragoș, grupa 42, seria IV, anul 2

photo

Feedback prima întâlnire a Cercului de Microbiologie

Procesul de învățare, deși originar în natură, ca element al evoluției ( ființele vii adoptă noi comportamente prin compararea rezultatelor acestora și a randamentului acțiunilor pe care le întreprind ) este unul perceput individual și, astfel, definit în funcție de abilitățile elevului. Cu ocazia primei întâlniri din cadrul Cercului de Microbiologie pot spune că am înțeles importanța unor „obiceiuri” sănătoase care, odată deprinse, aduc prezentatorului o „ținută didactică” de cea mai înaltă calitate.
În cele ce urmează voi puncta elementele pe care le găsesc esențiale în realizarea unei prezentări ideale, atât din punct de vedere stilistic, cât și ca impact asupra audienței:
• Textul prezentat trebuie să fie schematic, fixat în jurul unor noțiuni concrete și centrat pe idei pe care prezentatorul le va dezbate alături de public ( prin „alături” înțelegem implicarea activă a audienței pe parcursul prezentării).
• Culorile reprezintă stimulul suprem pentru analizatorul vizual, astfel că utilizarea „nuanțelor” este esențială pentru stimularea tehnicilor memotehnice și pentru identificarea rapidă a anumitor date, structuri, fapt ce va fi la îndemâna prezentatorului care, sub acest aspect relativ „inocent” va contribui la menținerea atenției participanților.
• Folosirea unui element constant care să insufle intriga participanților ( de exemplu : „Fotografia săptămânii” ) va crea o legătură mai bună între prezentator și auditoriu prin creșterea implicării celor ce se află prezenți în sală și identificarea reperelor însușite corect de către participanți, precum și a percepțiilor eronate ale acestora.
Aspectele PRO și CONTRA sunt adesea pline de subiectivism și consider că descriu cu o acuratețe scăzută abilitatea prezentatorului de a fi „în ton cu auditoriul”. Pot spune că orice afirmație ce aparține acestei sfere se află într-o zonă a „cenușiului existențial” ( există atât de multe percepții ale interlocutorului câte tipuri de gândire/inteligență/imaginație sunt în sală ), astfel că, din punctul meu de vedere, numai analiza intrinsecă și reflectarea la propriile idei relevă părțile bune și cele mai puțin bune ale unei astfel de „discuții”, iar descoperirile făcute pe cont propriu ar trebui păstrate „în intimitate”.

Poll

Cei care doresc sa ajunga la Valea Plopului, doresc / pot sa vina in:
26.10.2013
29%
2.11.2013
49%
fie 26.10. fie 2.11. nu conteaza ziua plecarii spre Valea Plopului
23%
Total votes: 101