01_cerc stiintific

photo

deși ...

Deși am trimis un mesaj suplimentar, cu (re) explicații, acestea nu au fost citite, urmate, până în prezent.
Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

Feedback prezentare 04.01.2021

Pentru întreaga întâlnire:
-Modul de prezentare: concis și la obiect, cu includerea participanților.
-Durata prezentării: adecvată și anunțată la începutul prezentării, potrivită pentru aspectele discutate.
-Mesajul transmis: am apreciat că s-a resubliniat importanța colaborării între clinică și paraclinic, dar și faptul că este necesar ca fiecare medic să cunoască cel puțin niște aspecte din alte specialități medicale pentru a-și face meseria mai bine.

Cazul clinic:
-Modul de prezentare: a fost un caz similar cu un altul prezentat în stagiul de Gastroenterologie din facultate, motiv pentru care, de la titlul de „Îmbrățișare de urs” am suspectat diagnosticul, cazul fiind foarte relevant pentru hidatidoza hepatică. Posibilități de îmbunătățire: deși modul în care a fost prezentat are un rol și un scop didactic pe care îl înțeleg, cred că ar ajuta să se menționeze și modul de gândire și acțiune clinică la finalul prezentării pentru integrarea informației în cel mai corect mod.
-Durata prezentării: adecvată pentru complexitatea cazului și relevanța acestuia din punct de vedere medical.
-Mesajul prezentării: cum am menționat anterior, a fost un caz foarte relevant pentru clinica, evoluția și tratamentul unui caz de hidatidoză hepatică, având în vedere și complicațiile imediate (mai ales cele alergice) și pe termen lung.

Discuția despre Mycobacterium:
-Modul de prezentare: concis și punctat pe aspectele relevante
-Durata prezentării: strict pentru aspectele discutate a fost suficientă, însă, dată fiind complexitatea discuțiilor despre M. tuberculosis și rezistența la tratament a unor tulpini, cred că a fi necesare una sau mai multe sesiuni de discuții pentru a acoperi subiectul.
-Mesajul prezentării: sublinierea aspectelor legate de evoluția lentă și de durată a tuberculozei. Posibilități de îmbunătățire: ușoara accentuare a combaterii stigmatizării persoanelor care suferă de TB; discuțiile legate de această boală ar putea menționa și aceste aspecte, chiar dacă doar tangențial.

Poza zilei:
-Modul de prezentare: am apreciat aspectul didactic al prezentării pe rând a pozelor.
-Durata prezentării: adecvată pentru discuția despre poze și caz.
-Mesajul prezentării: relevanța evaluării corecte din punct de vedere clinic și paraclinic a unui pacient, importanța evaluării eficacității unui vaccin și sublinirea faptului că între clinician și microbiolog trebuie să existe o cooperare și o colaborare mai bună și mai eficientă.

Ștefan-Decebal GUȚĂ, Medic Rezident.

photo

Feedback Cerc Microbiologie 23.11.2020

I. Introducere
Modul de prezentare
- Aspecte positive: Introducerea a fost scurtă, clară și concisă. Mi s-au părut foarte bine punctuate subiectele principale pentru a avea o imagine clară a obiectivelor întâlnirii. Am apreciat faptul că ați amintit despre feedback-ul anterior și ați punctat lucruri care trebuie îmbunătățite.
Durata prezentării
- Aspecte positive: A fost scurtă și totodată suficientă pentru a ne pune în temă cu lucrurile care urmau a fi prezentate. Faptul că timpul alocat pentru aceasta a fost doar de o oră, consider că expunerea informațiilor a fost foarte bine făcută și gândită.
Mesajul transmis
- Aspecte positive: Sublinierea importanței pe care o au prezentările acestea și cât de necesară este cunoașterea anumitor trucuri pentru a putea jongla cu ele la nevoie.
II. Cum să abordăm prezentarea ca prezentator
Modul de prezentare:
- Aspecte positive: Informațiile au fost prezentate scurt și la obiect, iar faptul că ne-ați exemplificat sițuațiile prin imagini cât și prin exemple a contat foarte mult în înțelegerea mai bună a lucrurilor. Am înțeles cât de importantă este interacțiunea cu oamenii care te ascultă, controlarea emoțiilor, a ticurilor, iar faptul că ne-ați împărtășit din numeroasele dumneavostră experiențe a fost un real ajutor.
- Oportunități și propuneri de îmbunătățire: Nu aș avea prea multe de comentat întrucât mi s-a părut totul foarte bine structurat, cu sufficient de multe exemple pentru a înțelege.
Durata prezentării:
- Aspecte positive: Deși a fost o temă care a inclus multe înformații, dumneavoastră ați reusit sa vă încadrați în timpul impus de o oră fără a omite chestiuni importante pentru noi.
Mesajul transmis:
- Aspecte positive: Mesajul a fost clar, înțeles datorită exemplelor multiple pe care ni le-ați oferit.
III. Filmul săptămânii: Am urmărit cu interes și plăcere acest filmuleț dedicate profesorului Ioan Cantacuzino, care a punctat etapele principale ale vieții și activității științifice a dânsului, fiind considerat pilonul principal al școlii de microbiologie în România. Cu siguranță, a fost unul dintre cei mai mari profesori pe care i-a avut medicina românească.
IV. Poza zilei:
- Aspecte positive: Consider că a fost partea în care, din nou, am avut posibilitatea de a exersa descrierea unei imagini. Mi-a plăcut insistența de a face o descriere amănunțită a tuturor detaliilor din imagini și nu numai a ceea ce este pathologic.
Mesajul Transmis:
- Aspecte positive: Importanța pe care o are parcurgerea din aproape în aproape a etapelor necesare pentru punerea unui diagnostic. Poza este un exercițiu foarte util pentru noi toți, indifferent dacă suntem studenți, medici rezidenți pentru că ne învață să observăm, să ne întrebăm și să ne selectăm lucrurile care ne ajută pentru a contura un diagnostic.
V. Încheiere: Această sesiune a cercului a fost benefică pentru mine. Am învățat lucruri noi, de un real folos pe mai departe în cariera mea de medic.
Andreea Elena Stănescu( Dogioiu), An III, Medicină de Laborator

photo

Feedback cerc de microbiologie 23.11.2020

1. Introducere
Introducerea a fost scurtă, dar clară și concisă. Ne-au fost prezentate principalele subiecte abordate și așa cum ne-ați obișnuit, o împărțire estimativă a timpului scurt pe care l-am avut la dispoziție. Mi-a rămas în minte slide-ul pe care erau prezentate temele care ar putea fi discutate în cadrul cercului și la câte subiecte s-a renunțat pentru a ne încadra într-o oră. Ne-ați reamintit importanța feedback – ului și a notițelor, căci “ce nu e scris, nu există”.

2. Cum să abordăm prezentarea ca prezentator
2.1. Durată
Acest subiect a fost cel mai îndelungat, dar și cuprinzător. Ritmul a fost adecvat, ușor de urmărit, cu suficient timp alocat explicațiilor.
2.2. Mod de prezentare
Am apreciat legătura care s-a făcut cu întâlnirea anterioară (cum să alcătuim o prezentare), subiectul de data aceasta fiind o continuare și o completare a celei precedente. Sfaturile și trucurile au fost prezentate punctat, în cadrul unor slide-uri simple, fără culori. Imaginile care înfățișează diferite situații în cadrul prezentărilor au fost binevenite. Importante, în opinia mea, au fost exemplele "așa nu" (de exemplu când prezentatorul se uita la prezentare, nu la auditoriu). Ne-ați expus câteva poveşti din experiența dumneavoastră ca prezentator și despre felul în care ați reușit să manageriați diverse probleme pe care le-ați întâmpinat.
2.3. Mesaj
Prezentarea este utilă oricărui medic sau student deoarece conține informații pe care nu se pune accent frecvent. Consider că mesajul unei prezentări științifice bine documentate și bine realizate are “de suferit” dacă cel care prezintă nu cunoaște unele trucuri, de exemplu cum să-și stăpânească emoțiile.
Multiple aspecte sunt importante atunci când ne aflăm în postura de prezentator: gesturile, dicția, contactul vizual cu "ținta" (auditoriul sau în cazul unui concurs, comisia evaluatoare), încadrarea în timpul alocat, modul de prezentare cât mai interactiv pentru a putea menține atenția publicului. Un alt detaliu util este vizitarea sălii unde va avea loc prezentarea pentru a ne asigura că dispune de toate materialele de care avem nevoie, chiar și atunci, pentru a evita situațiile neprevăzute, ar fi folositor să avem propriile materiale cu noi.
Am apreciat că ați accentuat necesitatea repetiției înaintea prezentării propriu-zise, preferabil din timp și în fața unui mic auditoriu alcătuit din colegi sau prieteni. Fețele familiare ne dau încredere și ne pot testa adaptabilitatea la diferite situații. Dacă la sfârșit ni se adresează întrebări la care nu putem răspunde, le putem pasa în sală sau încercăm să ghidăm spre altă sursă.
Pe lângă salvarea prezentării pe diferite medii (stick USB, CD etc), eu aș sugera și salvarea fișierului cu diferite extensii (de exemplu, pdf sau pps). Uneori, programele se mai pot bloca sau da erori și este mai bine să avem un plan de rezervă.

3. Filmul săptămânii
Filmul săptămânii îl prezintă pe Ion Cantacuzino, una din personalitățile de valoare ale României.A fost un film scurt, care a sumarizat câteva dintre realizările marelui profesor.
Absolvent de litere, filozofie și științe, Ion Cantacuzino alege în cele din urmă drumul medicinii și își concentrează studiile pe domeniul imunologiei. Printre bolile la combaterea cărora a ajutat se numără: holera, febra tifoidă, tifosul exantematic, febra recurentă, tuberculoza. Metoda de vaccinare antiholerică gândită de el a primit numele de ‘metoda Cantacuzino’. În ultima parte a vieții sale, își concentrează activitatea în Institutul de Seruri și Vaccinuri, care astăzi îi poartă numele. O lecție de istorie bine prezentată despre una din personalitățile remarcabile ale medicinii românești.

4. Fotografia săptămânii
4.1. Durata
Fotografia săptămânii a avut o durată scurtă, dar adecvată.
4.2. Mod de prezentare
Modul de prezentare a fost plăcut, interactiv. Ne-au fost prezentate mai multe fotografii, printre care aspectul intraoperator și investigații imagistice (computer tomografie și ecografie).
4.3. Mesaj
Fotografia săptămânii ne dă ocazia să parcurgem succint pașii către un diagnostic corect, pornind de la ceva aparent simplu (descierea unei poze de la general la detaliat). Pacientul prezenta multiple chisturi hepatice, vizibile imagistic. Materialul excizat este alcătuit din numeroase chisturi, dintre care unele sparte. Diagnosticul pacientului a fost hidatioză hepatică, abordarea chirurgicală a cazului a dus la vindecare, aspect vizibil ecografic. Hidatioza este o problemă de sănătate publică prin răspândirea cosmopolită, recidivele frecvente și invazia numeroaselor organe.

5. Încheiere
În încheiere, am avut ocazia să punem întrebări și am primit sfaturi medicale. A avut o durată scurtă pentru a ne încadra în timp, având în vedere că întâlnirea începuse cu câteva minute de întârziere. Mi-a rămas în minte citatul de pe slide-ul final spus de Corneliu Coposu: “Negociem orice, dar nu negociem principii “. Am citit mai multe despre viața și activitatea acestui om de valoare care și-a sacrificat libertatea în numele ideilor în care credea, convins fiind că “nu este îngăduit să faci compromisuri care schimbă esența obiectivelor pentru care militezi”.

Vă mulțumesc,
Mirela Marșalec, medic rezident Medicină de Laborator, anul 3

photo

Feedback Cerc Microbiologie 23.11.2020

Partea I : Introducerea
Durata :
Introducerea s-a încadrat într-un interval de un minut. Aparent , puțin timp, dar acesta a fost valorificat cu succes. Având în vedere faptul că v-ați alocat un interval de o singură oră pentru această prezentare, consider că faptul că ați reușit să vă încadrați ideile din introducere într-un interval de un minut a fost foarte benefic, pentru că a permis alocarea unui timp suficient pentru expunerea informațiilor din cadrul prezentării propriu-zise.
Modul de prezentare :
Deși a fost o introducere de scurtă durată , aceasta a punctat foarte bine ideile principale care urmau să fie prezentate, într-un mod clar si foarte logic. Punctele principale au fost prezentate într-un mod schematic și foarte bine structurat , astfel încât să pregătească audiența pentru conținutul prezentării.

Partea II : Cum să alcătuim o prezentare : Prezentatorul
Durata prezentării :
Consider că durata prezentării a fost adecvată în raport cu conținutul. Apreciez în mod pozitiv ( înca o dată ) faptul ca ați reușit să transmiteți un volum atât de mare de informații, pe care ați reușit să le condensați într-un interval de o singură oră.
Modul de prezentare :
Am remarcat faptul ca ati reusit să construiți o prezentare foarte logică și foarte bine structurată ( la fel ca data trecută ) . Față de prezentarea precedentă ( care a fost mult mai bogată din punct de vedere cromatic- acest lucru fiind necesar la momentul respectiv pentru punctarea exemplelor ), de data aceasta am văzut că prezentarea a fost gândită altfel. Cred că faptul ca ați ales un font negru pe fundal alb pe tot parcursul prezentării a permis auditoriului să se concentreze pe ideile din spatele textului, să își imagineze că sunt în fața unui auditoriu și să urmarească cu atenție prezentarea pentru a ști cum trebuie să se pregătească.
Prezentarea a fost construită pe un tipar foarte ușor de urmărit și foarte logic – a început cu motivul prezentării, cunoașterea publicului , pregătirea pentru prezentare și a continuat firesc cu sfaturi privind ținuta , postura , controlul emoțiilor și alte elemente extrem de utile.
Consider ca ați transmis foarte multe sfaturi care ne vor fi de folos : să cunoaștem bine publicul ( astfel încât să-i adresam o prezentare care să-i trezească interesul ) , să cunoaștem sala și să avem toată logistica necesară prezentării foarte bine pusă la punct , să ne controlăm emoțiile, gestica, postura , să păstrăm câteva informații pe care să nu le prezentam de la început , să gestionăm întrebările din public.
Mi s-a părut binevenit sfatul privind încadrarea prezentării într-un anumit interval de timp, mai ales pentru că, de obicei , prezentările , fie că sunt în cadrul unui congres, fie că se adresează colegilor, trebuie să respecte o anumită limită de timp. În legătură cu aceasta , cred că a fost foarte util să ne spuneți că, atunci când repetăm prezentarea, este bine să încercăm să ne încadrăm într-un interval chiar mai scurt decât cel alocat.
Mi-a plăcut faptul că ați avut exemple elocvente prin care ați subliniat ideile transmise, ( acestea de multe ori tind să facă informația mai ușor de reținut. )
Am reținut și faptul că elementele ajutătoare nu trebuie să se transforme în adevărate capcane ( exemplul cu cartonașele ajutătoare care au ajuns mai mult să o încurce pe prezentatoare a fost foarte sugestiv ).

Partea III : Filmul sătămânii
Am urmărit cu interes acest material dedicat Profesorului Ioan Cantacuzino, care a punctat etapele principale ale vieții si activității științifice a celui care este considerat pilonul principal al școlii de microbiologie din România .
Dincolo de realizările sale ( mă refer spre exemplu la vaccinul anti-holeră, folosit și astăzi în zonele care se confruntă cu această patologie ), Profesorul Ioan Cantacuzino rămâne un reper al medicinei din țara noastră prin faptul că a reușit să insufle pasiune, dăruire și consecvență atâtor generații de medici, determinându-i să se transforme lar rândul lor în valori ale școlii de medicină din România .

Partea IV : Fotografia săptămânii
Aceasta parte a prezentarii m-a făcut să mă gândesc la mesajul de dat trecută ( tot de la momentul Fotografia săptămânii ) : "Voi trebuie să învățați să observați ! Să fiți foarte atenți observatori ! " Cred că este un mesaj extrem de important , atât pentru studenți, cât și pentru rezidenți. Avem de multe ori tendința să ne grăbim să tragem concluzii înainte de a examina în detaliu fiecare amănunt. Și cred că este extrem de util ceea ce încercați de fiecare dată să ne transmiteți : să observăm , să întrebăm ( să cerem informații suplimentare ) și abia la sfârșit să încercăm să conturăm un diagnostic.
Mai mult decat atât, atenția trebuie menținuta și pe mai departe ( imaginea post- operatorie cu chisturile care își pierduseră integritatea în cursul intervenției chirurgical trebuie să fie un semnal de alarmă pentru medicul respectiv care trebuie să se gândeasca la riscurile pe care aceasta le presupune pentru pacient ).

Partea V : Încheirea
Consider că participarea la aceste cercuri de microbiologie a fost foarte benefică pentru mine. Am învățat foarte multe lucruri noi, interesante și care, fara îndoială îmi vor fi de folos în activitatea mea de medic.

Lavinia Elena Mosor,
Medic rezident , An III, Medicina de Laborator

photo

Feedback cerc microbiologie 23.11.2020

1.Introducere

Deşi durata a fost scurtă, timpul a fost suficient pentru introducerea temei celui de-al doilea cerc. De asemenea am apreciat utilizarea slide-ului ce a punctat schematic principalele subiecte ce au urmat a fi dezbatute.

2. Cum să abordam prezentarea ca prezentator

Durata a fost adecvaăa, fiind atinse toate punctele prezentării, dar existand şi timp pentru discuţii.

Modul de prezentare a fost unul concis, fiind subliniate într-un mod organizat particularităţile metodei ideale de abordare a unei prezentari. A fost util faptul că au accentuate atât modalităţile de pregatire a prezentării cât şi modul propriu-zis în care aceasta trebuie prezentată. De apreciat este faptul că au fost utilizate multe exemple, fiind ilustrate şi obstacolele şi dificultăţile ce pot apărea. Totodată, au fost oferite sfaturi ce ne pot ajuta în depăşirea situaţiilor dificile, acestea fiind folositoare mai ales persoanelor ce nu au o experienţă anterioară. De ajutor a fost şi ataşarea imaginilor ce au putut oglindi atât exemple negative cât şi pozitive. Un alt aspect pozitiv a fost caracterul interactiv al prezentării, fiind încurajate discuţiile pe baza acesteia.

Un mesaj cu care am ramas este faptul că pregatirea unei prezentari dar şi adaptarea la unele condiţii neprevăzute sunt deosebit de importante.

3. Poza săptămânii

Durata a fost suficientă pentru discuţii si comentarii pe baza imaginilor prezentate.

Şi în cadrul acestei sesiuni ale cercului de microbiologie a fost accentuată importanţa dezvoltării abilităţilor descriptive pornind de la suportul vizual, acestea fiind utile in practica medicală.

4. Încheiere

Deşi timpul a fost unul limitat, acesta a fost suficient pentru ultimele concluzii sau pentru intrebări suplimentare.

Constantin Daniela Mihaela, medic rezident an III

photo

Feedback cerc de microbiologie din data de 23.11.2020

Buna seara !
1.Introducerea
Introducerea a fost scurta la obiect si foarte bine detaliate punctele esentiale ale prezentarii.
Pentru noi ca medici este esential sa stim sa facem o prezentare cat mai buna si cat mai pe intelesul tuturor pentru ca toti suntem nevoiti la un moment dat sa tinem prezentari in fata publicului larg.Pentru o prezentare buna trebuie sa tinem cont ca informatiile oferite sa fie clare,concise,concrete si corecte.Trebuie sa avem o prezentare foarte bine structurata si sa spunem inca de la inceputul prezentarii despre ce vom vorbi ,punctand cateva idei principale care se vor regasi pe parcursul prezentarii.Inca de la inceput trebuie sa ne interesam unde se va tine prezentarea ,daca avem ,,uneletele,, necesare(laptop,proiector )in stare buna ,sa aflam cat timp avem la dispozitie pentru prezentare,cat de mare este audienta si care este nivelul lor de cunostinte despre tema ce urmeaza a fi prezentata.
Daca folosim slide-uri nu trebuie sa le supraincarcam cu text pentru ca audienta pierde mult timp,incercand sa citeasca intregul paragraf in loc sa ne asculte ,sa fie atenti la noi .Scopul unui slide este de a oferi audientei ideile principale ale prezentarii .
In sustinerea unei prezentari trebuie :
-sa te pregatesti inainte (eventual o mica repetitie singur/singura sau cu un coleg/colega)
-punctat mesajul ce vrem sa-l transmitem
-sa verificam durata prezentarii
-sa fim entuziasti
-sa implicam audienta
-sa nu fim imobili ,dar nici sa facem exces de zel
-sa avem o tinuta decenta si o prezenta agreabila
Postura si tonul vocii sunt si ele foarte importante .de asemenea este foarte importanta comunicarea cu auditoriul, fara a vorbi spre ecran sau cu nasul in pamant .In ceea ce priveste tonul trebuie folosit unul adecvat fiecarei idei .Trebuie sa nu fim timizi ,sa nu avem o voce scazuta ,sa nu fim monotoni .
In cazul intrebarilor adresate din partea auditoriului ,cel care prezinta trebuie sa fie pregatit foarte bine in domeniul respectiv ,sa asculte ,sa-si structureze raspunsul astfel incat sa fie scurt si la obiect.Daca nu cunoaste raspunsul atunci fie recunoaste acest lucru si promite ca revine cu un raspuns documentat fie redirectioneaza intrebarea catre cineva din public.
2.Durata prezentarii
Durata prezentarii a fost buna,punctandu-se cele mai importante aspecte in sustinerea unei prezentari in fata unui auditoriu.
3.Mesajul transmis
Prezentarea a fost foarte interesanta si am invatat cum ar trebui sa sustinem o prezentare reusita in fata unui public si la ce greseli sa fim atenti pentru a nu avea o prezentare nereusita .
4.Filmul saptamanii
Prezinta aspecte din viata marelui profesor Ion Cantacuzino.Om de stiinta renumit,a fost unul dintre creatorii scolii nationale de microbiologie ,imunologie si medicina experimentala.Ion Cantacuzino a fost primul care a pus la punct prima metoda de vaccinare antiholerica din lume ,,metoda Cantacuzino''folosita si astazi in tarile unde se mai semnaleaza cazuri de holera.
5.Fotografia zilei
Au fost prezentate :o plaga chirurgicala abdominala,o fotografie cu materialul excizat (formatiuni chistice intregi si formatiuni chistice sparte),si fotografii cu imagistica preoperator si postoperator.
Aceste imagini expuse sunt foarte utile pentru ca ne invata sa analizam ceea ce vedem ,sa observam si sa incercam cu ajutorul altor date aditionale (examen clinic ,paraclinic) sa incercam sa punem un diagnostic .
6.Incheiere
Cercurile de microbiologie au fost foarte benefice pentru mine ,pentru ca am invatat lucruri noi ,cu care o sa ma confrunt in viata de medic.
Referitor la prezentarea PowerPoint am invatat cum sa realizez o prezentare reusita si la ce sa fiu atenta petru a nu gresi in realizarea si sustinerea unei prezentari in fata unui public larg.
Multumesc!
Zamfir Loredana
Rezident Medicina de Laborator
An III

photo

Feedback Cerc Microbiologie 23.11.2020

I.Introducere

Modul de prezentare:
- Aspecte pozitive: Introducerea a fost scurtă și la obiect. Mi-a plăcut faptul că subiectele principale de discutat au fost prezentate succint, schematic, ceea ce mi se pare o idee foarte bună, întrucât permite vizualizarea clară a obiectivelor întâlnirii. Am apreciat faptul că ne-ați spus despre feedback-urile de la cercul precedent și ați punctat aspecte pe care trebuie să le îmbunătățim sau cărora ar trebui să le acordăm o mai mare atenție.
Durata prezentării:
- Aspecte pozitive: Deși a fost scurtă, aceasta a conținut tot ce trebuia pentru a ne pune în temă cu ceea ce urma să ne fie prezentat.
Mesajul transmis:
- Aspecte pozitive: Ați subliniat încă o dată importanța feedbackului, acesta fiind util atât pentru cel care prezintă (va ști ce să modifice în prezentările următoare), dar mai ales pentru cel care îl realizează ajutându-l să analizeze, să sintetizeze și să învețe.

II. Cum să abordăm prezentarea - ca prezentator

Modul de prezentare:
- Aspecte pozitive: Informațiile prezentate au fost exprimate scurt si la obiect, iar pe lângă faptul că ne-ați oferit multe exemple/imagini, ne-ați vorbit și despre ce postură ar trebui să avem sau cum să ne controlăm mișcările, emoțiile, despre importanța interacțiunii cu publicul, etc. Am apreciat că ne-ați împărtășit și din experiența dumneavoastră.
Mi-a plăcut că ne-ați dezvăluit multe lucruri utile, precum păstrarea unor informații si evitarea prezentării lor pe slide-uri pentru a avea un suport la îndemână în cazul întrebărilor publicului, faptul că este bine să cunoaștem de mai înainte locul și condițiile în care vom prezenta, bilețelele ajutătoare pe care să le avem la noi, etc.
- Oportunități și propuneri de îmbunătățire: Mi-ar plăcea să ne prezentați mai multe situații reale cu care v-ați confruntat în calitate de prezentator, dificultățile întâmpinate și cum ați reușit să le depășiți.
Durata prezentării:
- Aspecte pozitive: Durata prezentării a fost potrivită, deși subiectul a fost vast, ați reușit să vă încadrați în timpul alocat fără a omite informații.
Mesajul transmis:
- Aspecte pozitive: Consider că prezentarea a fost bine structurată, subiectul a fost clar explicat și ușor de înțeles. Faptul că mesajul a fost întărit de exemple și sfaturi a ajutat la o mai bună înțelegere a elementelor prezentate.

III. Filmul săptămânii: Acest filmuleț a redat în mod succint principalele aspecte ale vieții și câteva dintre realizările profesorului Ioan Cantacuzino. Prin activitatea de cercetare, de învățământ si de aplicări practice, a fost socotit printre creatorii medicinei experimentale românești, fondator al școlii române de microbiologie.
Fără îndoială, a fost unul dintre cei mai mari profesori pe care i-a avut universitatea românească.

IV. Poza zilei:

Modul de prezentare:
- Aspecte pozitive: Ca și în cazul cercului precedent, a fost partea cea mai interactivă a prezentării în care am avut posibilitatea de a exersa descrierea unei imagini. Ați insistat să facem o descriere a întregii fotografii și nu numai a ce este patologic și încă o dată ați subliniat importanța parcurgerii pas cu pas a etapelor necesare în conturarea unui diagnostic.
- Mesajul transmis:
- Aspecte pozitive: Poza zilei reprezintă un exercițiu foarte util, indiferent de anul de studiu, pentru că astfel învățăm să observăm, să punem întrebări și să selectăm datele relevante care ne ajută să punem diagnosticul.
Apreciez că ne învățați să vedem imaginea de ansamblu și mai apoi să ne concentrăm pe detalii.

IV. Încheierea - Această ediție a cercului a reprezentat pentru mine o oportunitate de a afla lucruri noi. Am apreciat că ați reușit să atingeți toate punctele esențiale pe parcursul expunerii.

Dumitru Elena Andreea, medic rezident anul 3, Medicină de laborator

photo

Feedback pentru cercul științific din data de 23.11.2020

Partea I: Introducere
În ceea ce privește durata introducerii, menționez următoarele aspecte pozitive. Durata totală a introducerii a fost scurtă, dar destul de lungă pentru scopul întâlnirii și intrucțiunile în ceea ce privește feedbackul.
În ceea ce privește modul de prezentare, menționez următoarele aspecte pozitive. Introducerea a fost expusă clar și succint, într-o manieră pe care să o înțeleagă și persoanele care nu au mai participat la acest cerc. Apreciez că a fost menționat din nou faptul că trebuie să ne luăm notițe.

Partea II: Cum să alcătuim o prezentare științifică (Prezentatorul)
În ceea ce privește durata prezentării, menționez următoarele aspecte pozitive. Durata totală a prezentării a fost suficient de lungă atât pentru prezentarea propriu-zisă, cât și pentru îndeplinirea cerințelor din timpul prezentării, dar suficient de scurtă încât să ne fie menținută atenția și să nu intervină plictiseala. În legătură cu aspectele de îmbunătățit și propuneri concrete de îmbunătățit, având în vedere timpul total alocat întâlnirii, consider că durată prezentării a fost suficientă atât pentru a înțelege ce se prezintă.
În ceea ce privește modul de prezentare, menționez următoarele aspecte pozitive. Prezentarea a fost bine structurată, scurtă, cu text simplu negru pe fundal alb, fără animaţii între slide-uri sau în slide-uri, lucruri care au făcut ușoară urmărirea informațiilor prezentate. Ritmul prezentării a fost îndeajuns de lent încât să ne fie ușor să vă urmărim. Prezentarea a fost interesantă, în opinia mea, întrucât au prezentate clar și exact toate lucrurile de care trebuie să ținem cont pentru a avea o prezentare orală reușită (motivul, publicul, tema, timp, unde ar fi câteva exemple). Luând fiecare lucru pe rând, s-a precizat exact ce trebuie să facem ca să le „bifăm” cu succes. Am considerat foarte utile exemplele de tipul „Așa DA” și „Așa NU”, în special exemplele care ne arată clar ce este greșit, având în vedere că erau situații reale, din care putem să învățăm. De asemenea, eu, personal, am considerat foarte benefică secțiunea de „pregătire personală”, unde am fost sfătuiți să „nu ne fie frică”, dar și secțiunea de „să ne imaginăm”, în care au fost prezentate situații în care ne am putea găsi și câteva exemple cu ce am putea face pentru a trece cu brio în aceste cazuri.
În legătură cu aspectele de îmbunătățit și propuneri concrete de îmbunătățit, consider că această prezentare este foarte utilă, întrucât prezentările orale fac parte din viața doctorului indiferent de specialitate, chiar din timpul studenției.
În ceea ce privește mesajul cu care am rămas, menționez următoarele aspecte pozitive. Cum am menționat și mai sus, prezentările orale fac parte din viața doctorului chiar din timpul facultății, când, de obicei, ni se dădea tema prezentării și atât, în rest trebuia să ne descurcăm noi. Ar fi fost foarte benefică această prezentare în timpul facultății, dar niciodată nu e prea târziu să învățăm lucruri noi.

Partea III: Filmul săptămânii
În ceea ce privește filmul săptămânii, din motive tehnice, nu l-am putut viziona în timpul cercului, dar, mi-am notat adresa și, apoi, l-am găsit pe youtube. Filmul prezintă, pe scurt, viața lui Ion Cantacuzino, cu accentul pus pe activitatea sa medicală, prin care a impactat atât viețile românilor, cât și oamenilor de peste hotare. Printre cele mai valoroase descoperiri medicale pe care le a făcut Profesorul Cantacuzino, se numără și descoperirea metodei de vaccinare antiholerică care îi poartă numele, metoda „Cantacuzino”, folosită și astăzi.

Partea IV: Fotografia zilei
În ceea ce privește durata prezentării fotografiilor, menționez următoarele aspecte pozitive. Durata totală a prezentării a fost suficient de lungă atât pentru prezentarea propriu-zisă, cât și pentru îndeplinirea cerințelor din timpul prezentării. Durata pentru îndeplinirea cerințelor din timpul prezentării a fost suficient de lungă pentru scrierea răspunsurilor. În legătură cu aspectele de îmbunătățit și propuneri concrete de îmbunătățit, având în vedere timpul total alocat întâlnirii, consider că ar fi fost benefic o durată mai mare alocată discuțiilor pe tema fotografiilor.
În ceea ce privește modul de prezentare, menționez următoarele aspecte pozitive. Au fost prezentate mai multe fotografii, prima fiind o plagă chirurgicală abdominală, urmată de o poză cu materialul excizat și, apoi, poze cu imagistică pre-operator și post-operator. Maniera în care a fost prezentate și discutate aceste fotografii a fost una foarte interesantă. Totul a început de la fotografia abdominală, urmată de descrierea fotografiei. Faptul că noi am descris fotografia întâi fără intrucțiuni în prealabil și, apoi, s-a comentat cum ar trebui să fie descrisă a fost foarte utilă. Pe de o parte, îi învață pe studenți cum ar trebui descrisă orice modificare observabilă și că trebuie expus tot ce se vede, nu doar ce frapează. Pe de altă parte, pentru rezidenți, este de folos pentru că ne reamintim noțiunile de semiologie și ne reamintește să nu ne grăbim în a da diagnosticul. După descrierea și comentarea primei fotografii, au urmat fotografia cu materialul excizat, în care se observă formațiuni chistice intregre și non-integre (ne a ajutat în punerea diagnosticului), și fotografiile cu imagistică. A fost un caz interesant, în opinia mea, datorită faptului că demonstrează că există și alte microorganisme în natură, nu doar bacterii, și că, deși infecțiile cu paraziți sunt mai rare, nu înseamnă că nu pot fi grave. În legătură cu aspectele de îmbunătățit și propuneri concrete de îmbunătățit, ar fi benefic, în special, pentru studenți care nu au făcut imagistică, lângă fotografia cu imagistică anormală să fie și una cu imagistică normală, pentru a se vedea mai bine diferențele.
În ceea ce privește mesajul cu care am rămas, menționez următoarele aspecte pozitive. Cum am menționat și mai sus, mesajul fotografiilor este că deși, infecțiile cu paraziți sunt mai rare, nu înseamnă că nu pot fi grave.

Partea V: Încheiere
În ceea ce privește durata încheierii, menționez următoarele aspecte pozitive. Durata totală a încheierii a fost scurtă, dar destul de lungă pentru prezentarea și explicarea sfaturilor. În legătură cu aspectele de îmbunătățit și propuneri concrete de îmbunătățit, consider că durata încheierii a fost potrivit raportată la timpul total alocat întâlnirii.
În ceea ce privește modul de prezentare, menționez următoarele aspecte pozitive. Încheierea a fost alcătuită din multiple lucruri care au fost prezentate succint. Primul lucru a fost poza cu Institutul „Cantacuzino” și lupta continuă pentru a îl salva și persoanele care au ajutat pe parcurs. Am apreciat și sfatul de sănătate pentru a ne trezi într-un mod sănătos. De asemenea, sfatul atât pentru studenți, dar și pentru rezidenți de a „observa, întreba, spune și a asculta” a fost foarte util, întrucât sunt lucruri care se uită de a lungul timpului de către doctori.

În concluzie, consider că cercurile științifice au fost foarte benefice atât pentru studenți, cât și pentru rezidenți, oferindu-ne toate informațiile necesare pentru a avea o prezentare orală corectă, având în vedere că prezentările orale fac parte din viața doctorului, chiar din timpul facultății. Ar fi fost foarte benefică această prezentare în timpul facultății, dar niciodată nu e prea târziu să învățăm lucruri noi.

Vasilică Elena, medic rezident medicină de laborator, anul 3.

photo

Feedback 23.11.2020

Modul de prezentare:
Această prezentare (la fel ca și cea de la prima întâlnire) a avut ca scop să ne învețe / reamintească cum să prezentăm, deci era de aștepat să se respecte principiile / regulile de prezentare.

Durata prezentării:
Deși înțeleg că, din nefericire, studenții sunt nevoiți să stea toată ziua cu ochii în computer / laptop / tabletă și este neplăcut și obositor să mai stea încă X ore, sunt de părere că ar trebui să se aloce măcar 1 oră și 30 de minute pentru a se putea acoperi toate ideile, fără a se face „pe fugă”. Când vor începe să prezinte și cei din audiență și vor fi mai multe imagini, mai multe cazuri, va fi imposibil de făcut totul într-o oră.
Îmi dau seama acum, când suntem „forțați” să avem aceste activități online, cât de importantă era interacțiunea pe care o aveam când ne întâlneam în amfiteatru.

Mesajul transmis:
Văd aceste prezentări a 3-a oară (cred), cu unele modificări (asta după o pauză de câțiva ani în care nu am mai participat la Cerc) și realizez că de aici am rămas cu multe noțiuni (chiar dacă nu am făcut prea multe prezentări ca student), însă mi-a prins bine să le (re)văd pentru că pe unele nu mi le amintesc (ex. cum să „manageriem” o întrebare care ne pune în dificultate).
Din cauza faptului că se face online, nu prea s-a putut discuta (și exemplifica) despre limbajul non-verbal, care uneori poate influența mult prezentarea și percepția prezentatorului de către public.

Chelaru Edgar-Costin,
Rezident Microbiologie medicală, Anul 1.

photo

Feedback cerc de microbiologie 10.11.2020

Buna seara !

1. Introducere
In primul rand vreau sa mentionez faptul ca este primul cerc de microbiologie la care am participat,am ramas placut impresionata de calitatea informatiilor primite ,care ma vor ajuta foarte mult pe viitor.
Modul de prezentare a fost clar si placut de urmarit,si bineinteles foarte utila tuturor.Prezentarile sunt ceva cu care ne confruntam mereu .Realitatea este ca prezentarile si vorbitul in public sunt ceva de care ne lovim mereu .
2. Cum sa alcatuim o prezentare stiintifica
Scopul unei prezentari este sa mergi dincolo de informatie,sa vorbesti cu oamenii,sa le explici ,sa interactionezi cu ei si sa-i impresionezi. Cand pui prea mult text pe slide-uri,toata sala citeste. Nu sunt atenti la tine ci sunt distrasi de cantitatea mare de informatie de pe perete,dar pe care nu au rabdare sa o parcurga.Mai mult,cand citesti textul de pe slide-uri ai o tonalitate liniara ,tinzi sa vorbesti prea repede si nu reusesti sa captezi atentia.Nu zic sa nu folosim deloc text ,ci sa-l folosim inteligent:
-punem pe slide-uri doar cuvintele cheie sau ideile principale,restul putem sa le spunem noi,iar de la fiecare paragraf alegem esenta
-in loc de text putem folosi imagini care ne ajuta sa transmitem mesajul.Creierul prefera imaginile si e mai perceptiv la ele,le intelege mai usor.Este mult adevar in zicala ''o imagine face cat o mie de cuvinte ''
-trebuie sa evitam sa punem tabele sau grafice complicate,oricat de multe ar spune sunt greu de urmarit intr-o prezentare.
In acest cerc de microbiologie au fost prezentate exemple cu aspecte pozitive si negative de alcatuire a unei prezentari PowerPoint care au fost usor de inteles.De asemenea sunt foarte importante culorile pe care le folosim si modul de combinare al acestora ,cat si folosirea unui numar mai mic de culori pentru o intelegere cat mai buna a unor grafice ,diagrame ,etc.
Durata
Durata acestei prezentari a fost optima,nu a fost obositoare ci din contra a fost totul bine organizat inca de la inceput.
Mesajul transmis
In meseria noastra de medici este bine sa stim sa ne prezentam cat mai bine informatiile ,pentru a fi usor de inteles de catre alti specialisti in domeniu,sa ne structuram cat mai clar prezentarea ,fara a fi obositoare si sa mentina atentia sporita publicului prezent .
3.Poza zilei
Expunerea unei imagini (cu abdomenul unei tinere paciente si cavitatea bucala a unei studente),ne-a atras atentia sa gandim si sa descriem foarte bine ceea ce vedem ,si sa ne gandim la un posibil diagnostic .

4.Incheiere
Toate informatiile au fost clare si usor de asimilat .Am ramas placut impresionata de prima intalnire din cadrul cercului de microbiologie,am invatat lucruri foarte importante ce ma vor ajuta pe viitor
Multumesc !
Zamfir Loredana
Rezident Medicina de Laborator
An III

photo

Feedback cerc de microbiologie 10.11.2020

I. Introducere
Participând pentru prima dată la o astfel de întâlnire pot spune că informațiile primite aici mi se par de un real ajutor pentru noi. Introducerea, deși a fost scurtă, a fost suficientă pentru expunerea subiectului ce urma a fi prezentat. Tema, deși poate părea un
subiect știut de toată lumea, sunt unele detalii pe care poate nu le-am luat în seamă până acum.
II. Cum să alcătuim o prezentare științifică
Modul de prezentare a fost făcut în așa fel încât să ne mențină atenția si interesul pe toată durata, ceea ce e un aspect pozitiv. Slide-urile au avut un conținut minimalist ceea ce a făcut ușoară urmărirea lor. Au fost prezentate exemple concrete, cu aspecte pozitive și negative, ușor de înțeles. Nu m-am gândit niciodată sa acord importanță locului și momentului unde are loc prezentarea. Acum am înțeles importanța acestui aspect, și o să țin cont de ele la următoarea prezentare. De asemenea am văzut cât de importante sunt culorile folosite si modul în care sunt combinate.
Durata a fost foarte bună. Au fost transmise multe informații, într-un mod ușor de urmărit.
Mesajul transmis: Importanța unei prezentări bine alcătuite astfel încât să reușească să capteze și să mențină atenția audienței pe tot parcursul prezentării. Contează foarte mult modul în care este alcătuită o prezentare. Trebuie ținut cont de foarte multe aspecte. Am reținut următoarele aspecte ce mi-au atras atenția, fiind și greșelile care se fac frecvent: slide-urile nu trebuie sa fie foarte încărcate, culorile folosite să fie combinate cum trebuie și nu într-un număr foarte mare, graficele să fie prezentate într-un mod succint și cât mai ușor de urmărit.
Prin prezentarea a cât mai multor exemple și imagini bine explicate, ne este mai ușor să reținem și să ne păstrăm interesul pe parcursul prezentării.
III. Poza zilei
Discutarea unui caz clinic mi se pare cea mai bună metodă de a înțelege o patologie.
Modul de prezentare interactiv mi se pare unul corespunzător. Acest tip de interacțiune ne ajută să ne dezvoltăm gândirea, să facem anumite conexiuni și să reținem mult mai ușor anumite aspecte.
Mesajul transmis cuprinde importanța descrierii leziunilor înaintea punerii unui diagnostic, fiind atenți la toate detaliile analizate.
Durata a fost destul de scurtă, având în vedere faptul că un caz clinic poate fii discutat mult mai pe larg. Ca și îmbunătățire aș specifica prezentarea cazului completat cu posibile diagnostice diferențiale și modul de excludere al lor.
IV. Încheiere
A avut o durată potrivită, au fost prezentate aspectele importante și a fost timp și pentru eventualele discuții.
Mulțumesc!

Badea Ioana Raluca
Rezident Medicină de laborator
An III

photo

Feedback cerc de microbiologie 10.11.2020

1.Introducere
Particip pentru prima dată la întâlnirile cercului de microbiologie și pot spune cã am rămas plăcut impresionată de modul de organizare, de atmosfera relaxată și colegială, de calitatea informațiilor primite.
Introducerea a fost foarte scurtă, durata fiind potrivită pentru punctarea subiectelor ce urmau să fie abordate. Am apreciat că am știut încă de la început cât va dura întalnirea și cât timp ați acordat fiecărui subiect în parte, iar pentru a ne încadra în limita de o oră, ne-ați sugerat să adresăm eventualele întrebări și nelămuriri la sfârșit, după încheierea prezentării.
2.Modul de alcătuire a unei prezentări științifice
2.1. Durată
Această parte a prezentării a fost cea mai lungă, dar durata a fost adecvată având în vedere subiectul atins. Ritmul prezentării a fost ușor de urmărit.
2.2. Modul de prezentare
Modul de prezentare a fost clar și succint, iar exemplele date au fost pe înțelesul tuturor. Abordarea comparativă de tipul “așa da”/”așa nu” a accentuat mesajul prezentării. Am apreciat că exemplele au depășit bariera de prezentare PowerPoint și au inclus trimiteri la viața cotidiană (acele etichete și panouri cu care ați exemplificat modul în care fontul textului alterează eficiența mesajului). De asemenea, momentele interactive, când noi a trebuit să ne dăm seama ce este în neregulă pe slide-uri, au reprezentat un aspect pozitiv.
2.3. Mesaj
În privința mesajului, pot spune că prezentarea este folositoare oricărui medic (chiar și în devenire), accentuând informații pe care nu se insistă de obicei. Mi-a rămas în minte exemplul tabelului cu datele despre o epidemie cu Salmonella și modul în care se poate transforma slide-ul pentru a-l face mai ușor de înțeles și urmărit. Ne-ați arătat că numeroase aspecte duc la pierderea eficienței informației, printre care fontul, contrastul, coloristica, sublinierile. Consider că o prezentare bine realizată reușește să mențină auditoriul atent și receptiv la informațiile expuse. Referitor la acest subcapitol, nu mă pot gândi la niciun aspect ce ar avea nevoie de îmbunătățiri.
3. Fotografia săptămânii
3.1. Durată
Durata acestei secțiuni a prezentării a fost scurtă, încadrându-se în timpul inițial alocat. Privind aspectele de îmbunătățit, mi-ar fi plăcut ca discuțiile să poată fi prelungite, să putem discuta despre diagnosticul diferențial al leziunilor prezentate sau chiar elemente de conduită terapeutică. Sunt conștientă însă că acest lucru ar fi însemnat timp adăugat întâlnirii noastre.
3.2. Modul de prezentare
Trebuie să recunosc că a fost partea mea preferată din prezentare datorită antrenamentului pe care ni-l oferă și modului în care putem interacționa între noi și cu dumneavoastră. Este un exercițiu binevenit care ne permite să punem în practică cunoștințele acumulate teoretic. Am apreciat că ne-ați îndrumat în descrierea pozelor și ne-ați sfătuit să le analizăm ca pe o placă Petri, pornind de la imaginea de ansamblu pentru ca apoi să ajungem la aspectele detaliate. Ne-ați îndemnat să nu sărim niciun pas din raționamentul clinic și să gândim logic.
3.3. Mesaj
Mesajul “de luat acasă” al acestei părți de prezentare arată cât de importantă este vaccinarea, dat fiind faptul că rubeola este o boală care se poate preîntâmpina prin vaccinare. De asemenea, ați subliniat cât de esențial este examenul clinic al pacientului, care alături de anamneză și explorări paraclinice, duc la diagnosticarea bolnavului. Personal, aș dori mai multe astfel de poze, dacă am putea să ne încadrăm în timpul alocat.
4. Încheiere
În încheiere, am avut posibilitatea de a pune întrebări, de a adresa posibilele nelămuriri în legătură cu prezentarea și de a primi câteva sfaturi medicale. Țin să vă mulțumesc pentru ocazia de a petrece o oră cu folos și de a învăța lucruri noi!

Mirela Marșalec, medic rezident Medicină de Laborator, anul 3

photo

Feedback cerc de microbiologie 10.11.2020

I. Introducere
Introducerea în prezentarea primului cerc de microbiologie a fost bine concepută astfel încât să ne familiarizeze cu tema prezentată și să ne stârnească curiozitatea deopotrivă. Tema acestui cerc a fost de un real ajutor, deși la o prima impresie este o temă banală, s-a dovedit că lucrurile nu stau chiar așa, o prezentare corectă care să capteze atenția și să fie ușor de urmărit, necesită atingerea câtorva aspecte importante pentru elaborarea ei. Timpul alocat acestei părți a fost limitat, dar suficient, încât toate punctele esențiale au fost atinse, permițând un spațiu mai mare alocat prezentării în sine.

II. Cum să alcătuim o prezentare științifică

Tema aleasă a fost foarte bine expusă, într-o manieră interactivă și ușor de urmărit. Cel mai bun mod de a reține ceva nou este prin exemple, așa că au fost foarte utile imaginile și textele cu ”așa da” și ”așa nu”, acestea scoțând și mai tare în evidență diferența dintre o prezentare facil de urmărit și concisă și una mai puțin bine structurată, cu slide-uri greu de urmărit și prea încărcate. Au fost atinse toate elementele esențiale: textul – font, stil, așezare în slide, folosirea cuvintelor cheie și a sublinierilor vizuale; date vizuale ( grafice, tabele) – alegerea culorii potrivite pentru a crea un contrast bun, atrăgând atenția asupra datelor importante prezentate.
Timpul alocat a fost suficient pentru a cuprinde toate aspectele necesare unei prezentări științifice și pentru a strecura câteva întrebări cu scopul de a ne menține pe noi activi și conectați.
Ținând cont de faptul că modul de prezentare a fost bine structurat și elaborat, cu exemplificări, cu întrebări și răspunsuri concrete, consider că la acest subpunct nu sunt necesare îmbunătățiri. Știu că ați zis că așteptați propuneri concrete, dar de această dată chiar nu cred că am ceva de adăugat. Pe măsură ce voi avea nu voi ezita să le exprim.
Mesajul transmis cu privire la alcătuirea prezentării științifice a fost clar și ușor de reținut. Pe deasupra, ce am reținut și consider că este un aspect pozitiv este faptul că ne încurajați să punem în practică aceste sfaturi, să elaborăm și să susținem noi o prezentare, să ne expunem părerile fără să ne fie teamă de eventuale greșeli.

III. Fotografia zilei

Apreciez în mod deosebit faptul că ne stimulați să descriem în detaliu pozele ( regiunea abdominală și cavitatea bucală a unei tinere studente). Noi , atât rezidenții cât și studenții, din ce am observat, avem tendința de a ne avânta direct în modificări patologice și diagnostice, sărind peste etape. Acest exercițiu de a ne obișnui să detaliem ceea ce vedem ne este util și pentru atunci când vom avea în față un frotiu sau o placă și este necesar de a descrie corect și complet fiecare element fără a omite detaliile. Un alt aspect pozitiv a fost faptul că am interacționat și ne-ați lăsat pe noi să cerem informații suplimentare care să ne orienteze și ne-ați reamintit că sunt foarte importanți pașii până la obținerea unui diagnostic.
Durata a fost optimă pentru acest subpunct evaluat, a fost suficientă pentru a putea dezbate cazul clinic, pentru a putea interacționa și a concluziona cu un diagnostic.
Modul de prezentare a fost ideal, interactiv și foarte bine ales. Apreciez felul cum ghidați discuțiile, atmosfera relaxată creată și cadrul optim pentru a ne expune părerile.
O propunere de îmbunătățire ar putea consta în mai multe cazuri clinice/ poze asemănătoare, sunt utile, interactive și ne stimulează gândirea medicală, asta în măsura în care timpul ne permite.
Mesajul transmis: elaborarea unui algoritm în prezentarea unui caz clinic/unei poze fără a omite anumite etape și accentul pus pe detalii. Strict referitor la caz, pacienta avea rubeolă, o boală prevenibilă prin vaccinare, deci încă o dată este amintită importanța vaccinării.

IV. Încheiere

A fost util că a existat un timp al concluziilor, al întrebărilor suplimentare pentru a lămuri eventualele neclarități. Ne-am reamintit descrierea semiologică a ganglionilor la palpare și a fost un plus de ținut minte, faptul că ați alocat un timp extra pentru a împărtășit puțin din experiența dvs. în Afganistan.

Manea (Dragu) Antoaneta, medic rezident Medicină de Laborator, an 3

photo

Feedback Cerc Microbiologie 10.11.2020

În primul rând aș vrea să spun că este prima dată când particip la o astfel de întrunire și consider că am petrecut cu mare folos acea ora alocată acestei prezentari.

I. Introducere
Modul de prezentare și durata introducerii s-au încadrat perfect in tematica si durata generală a prezentării.
Introducerea a fost suficient de scurtă cât să nu devină prea încărcată dar, în același timp, a reușit să fie bogată în conținut. Și mă refer aici la faptul că a reușit prin informațiile transmise să ne capteze atenția și să ne facă să fim receptivi la ceea ce a urmat.

II. Cum să alcătuim o prezentare științifică
Modul de prezentare      
   Aspecte pozitive :   
Cred ca mulți dintre noi ne-am gândit la eventualitatea unei prezentări , dar nu am luat in vedere modul în care trebuie elaborată aceasta. Si in acest sens prezentarea dumneavoastră a venit sa împlinească o necesitate cu care ne vom intalni la un moment dat.
  Am remarcat în primul rând faptul ca prezentarea a avut ordinea firească a desfășurării : introducere, conținut , concluzie.        
    Mi-a plăcut modul în care a început prezentarea - cu detalii despre posibilitățile de a susține o prezentare - diapozitive, folii, laptop , cu avantaje și dezavantaje. Cred că este important să te gândești la toate detaliile care țin de momentul în care vei fi prezent în fața auditoriului tău  (  și exemplul dvs cu experienta pe care ați trăit-o în Afganistan , când curentul electric de oprea timp de jumătate de oră mi se pare cea mai elocventă în acest sens) . Dacă stăm să ne gândim bine , nici unul dintre noi nu știe unde va ajunge peste 5 sau peste 10 ani și in fața cui va trebui sa susțină o prezentare . Așadar, a lua în considerare toate detaliile legate de momentul prezentării mi se pare a fi chiar obligatoriu. Și aici , legat de amănuntele care privesc contextul prezentării aș vrea să punctez faptul ca mi se pare foarte utilă și informația că trebuie sa cunosti inclusiv sala - slide-ul acela cu sala mult prea luminata  a fost foarte util .     
Un alt aspect pozitiv pe care l-am remarcat a fost faptul că informațiile au fost furnizate într-o maniera foarte logică . Ați pornit cu informații simple , cu explicații despre modul analogic și cel digitalic  de a livra o informație ( mă refer la slide-ul cu trecerea de pietoni ), pentru ca ulterior să ne explicați cum pot fi folosite cel mai bine în context.       
Cred că a fost de mare ajutor faptul ca ați venit cu exemple de slide-uri - negative și pozitive. Mi-au rămas în minte doua exemple. Cel cu slide-ul care se referea la pacienții care s-au îmbolnăvit din cauza unei salate de pui - aici am fost foarte impresionată pentru ca am văzut o variantă mai bună și ulterior una și mai bună . Și al doilea- cel cu harta prea colorata a SUA , si cat de sugestiva a devenit dupa ce s-a folosit un gradient monocromatic . Aici mi-am adus aminte de acea vorbă înțeleaptă - mai puțin de multe ori e mai mult .
Consider extrem de util sfatul de a elabora slide-uri , grafice, etc, într-o manieră în care privitorul sa înțeleagă din primele secunde ce mesaj vrea să transmită imaginea respectivă. Este foarte important să nu uităm faptul că prezentarea trebuie sa fie un ajutor vizual pentru auditoriu . Altfel , riscăm să le pierdem atenția și să fie foarte dificil să o recâștigam.
Sunt foarte multe lucruri pe care le-am învățat -să nu folosesc mai mult de trei culori, că exista un pattern de combinare a culorilor, că trebuie sa laeg cu grija fontul ,marimea ,contrastul, că un slide prea colorat reușește să fie foarte obositor ( nicidecum captivant - mă refer la slide-urile exemple de la final ).

Durata prezentarii
În privința duratei prezentării țin să precizez că mi se pare impresionant faptul ca ați reușit să transmiteți atât de multe informații importante si interesante într-un interval de o oră.

Mesajul
Cred că cel mai important mesaj este cu care am ramas ar putea sa fie cuprins in fraza : Daca trebuie sa faci o prezentare , atunci straduieste-te sa o faci asa cum trebuie ! ( si acest asa cum trebuie inglobeaza toate elementele pe care le-am invatat din prezentarea dvs )

Poza zilei :
Modul de prezentare
Momentul cu poza zilei mi s-a părut foarte interesant , din mai multe puncte de vedere . În primul rând a fost o sesiune interactivă , studenții si rezidenții având posibilitatea să discute un caz clinic , fapt care este foarte util în formarea noastra medicală.
Mi s-a părut interesant faptul că ați dorit sa descriem propriu-zis imaginile . Prima etapă in diagnostic este examenul fizic minuțios și acesta este foarte important pentru că poate oferi multe elemnte orientative ( spre exemplu eu , la prima vedere in imaginea cu zona abdominala nu am reușit sa văd că unele pete par să fie in relief si m-am grăbit sa scriu eritem generalizat) . Ulterior am fost rugați să formulăm întrebări despre pacient, și astfel am fost ajutați să înțelegem algoritmul de elaborare a unui diagnostic
Durata
Durata prezentării cazului clinic mi s-a părut adecvată în raport cu conținutul .
Mesajul :
Așa cum prezentarea trebuie să respecte anumite norme pentru a-și îndeplini misiunea, tot la fel și formularea unui diagnostic este rezultatul parcurgerii într-o ordine firească a anumitor pasi, iar acești pași trebuie parcurși cu cea mai mare atenție , fără să ignorăm niciun detaliu.

Lavinia Elena Mosor, An 3 rezidențiat, Medicina de Laborator

.

photo

Feedback cerc microbiologie 10.11.2020

1.Introducere

Deşi durata introducerii a fost una scurtă, aceasta a oferit suficiente informaţii pentru înţelegerea modului de organizare a cercului de microbiologie.

Modul de prezentare a fost succinct, fiind punctate eficient scopul prezentării şi structura acesteia.

2.Cum să alcătuim o prezentare ştiinţifică

Durata prezentării a fost suficientă atât pentru expunerea prezentării propriu-zise cât şi pentru comentarii.

Modul de prezentare a fost unul adecvat, subiectul prezentării fiind expus intr-un mod uşor de înţeles. Mi s-a părut util faptul ăa au fost folosite numeroase exemple atât negative cât şi pozitive în cadrul prezentării. Prin expunerea exemplelor negative am putut înţelege de ce anumite reguli trebuie respectate atunci când este concepută oprezentare. De asemenea, compararea cu exemplele pozitive au subliniat importanţa acestor reguli în cadrul prezentărilor ştiinţifice.

Un mesaj cu care am rămas în urma participarii la această primă sesiune a cercului de microbiologie este importanţa unei prezentări efectuate în concordanţă cu anumite norme astfel încât să capteze atenţia audienţei, să fie succintă şi uşor de urmărit.

3.Poza săptămânii

Durata a fost una adecvată, timpul fiind suficient pentru discuţii pe baza imaginilor prezentate.

Mi s-a părut interesantă această metodă de a porni discuţia unui caz clinic pornind de la o imagine şi câteva date despre pacient. Deşi pozele nu reflectă cu acurateţe realitatea (datorită unor artefacte) şi nu oferă o imagine de ansamblu, acestea reprezintă un punct bun de pornire a discuţiei. Astfel am realizat importanţa dezvoltării unei gândiri analitice dar şi a abilităţilor descriptive. O alta abordare interesantă ar putea fi prezentarea unor imagini ce relevă manifestări diferite ale aceleiaşi afecţiuni în scopul unor discuţii comparative.

4.Încheiere

Timpul alocat încheierii a fost suficient pentru a transmite concluziile primei sesiuni ale cercului de microbiologie.

De apreciat este faptul că a fost oferită posibilitatea de a adresa întrebări suplimentare celor ce au dorit.

Constantin Daniela Mihaela, medic rezident anul III, medicinã de laborator

photo

Feedback Cerc Microbiologie 10.11.2020

I.Introducere
Modul de prezentare:
- Aspecte pozitive: Partea introductivă a fost realizată într-o manieră care să ne capteze atenția și interesul.
Durata prezentării:
- Aspecte pozitive: Introducerea a fost scurtă și la obiect, iar restul timpului a putut fi alocat dezbaterii mai pe larg a conținutului propriu-zis al prezentării.
- Oportunități și propuneri de îmbunătățire: Consider că ați fost suficient de concis și nu cred că ar trebui făcută vreo modificare.

II.Cum să alcătuim o prezentare științifică:
Modul de prezentare:
- Aspecte pozitive: Prezentarea a fost bine structurată, însoțită de numeroase imagini și exemple sugestive, slide-urile au fost aerisite, ușor de urmărit și înțeles, cu idei concise și consider că oricine a fost atent a reușit să rețină pașii de urmat în vederea alcătuirii unei prezentări.
Am apreciat că ați menționat la începutul prezentării faptul că materialul este preluat de la un alt autor și ne-ați atras atenția asupra faptului că întotdeauna trebuie precizată sursa de proveniență a informațiilor.
Mi-a plăcut că au fost incluse slide-uri corect și incorect realizate, iar prin compararea acestora am realizat că abundența de informații și chiar și culorile nepotrivite fac foarte greu de urmărit și înțeles imaginile respective. De asemenea au fost prezentate diferite situații în care culorile și dimensiunile literelor puneau în evidență sau, mascau informațiile esențiale, atrăgându-ne atenția asupra greșelilor pe care ar trebui să le evităm.
- Oportunități și propuneri de îmbunătățire: Consider că noțiunile prezentate au fost suficiente și foarte bine susținute prin exemple, dar poate nu ar fi stricat totuși să includeți mai multe exemple pozitive și negative pentru a ne orienta mai bine asupra modului în care trebuie realizată o lucrare științifică.
Durata prezentării:
- Aspecte pozitive: Ați reușit să vă încadrați foarte bine în timpul scurt pe care îl aveați la dispoziție pentru a prezenta foarte multe lucruri utile, iar noi am avut suficient timp să analizăm exemplele și să urmărim tot ce era pe slide-uri.
- Oportunități și propuneri de îmbunătățire: Având în vedere că nu au existat lucruri neclarificate, nu aș avea vreo propunere la acest capitol.
Mesajul transmis:
- Aspecte pozitive: Apreciez multitudinea de informații și sfaturi practice pe care ați reușit să ni le transmiteți într-un timp așa de scurt.
Ați punctat aspectele cele mai importante pentru alcătuirea unei prezentării științifice corecte și ați reușit să ne captați atenția prin exemple sugestive care ne-au rămas întipărite în minte.

III. Poza zilei:
Modul de prezentare:
- Aspecte pozitive: A fost partea cea mai interactivă a prezentării, partea în care ni s-a oferit ocazia de a analiza și discuta un caz pornind de la o imagine, folosindu-ne spiritul de observație și cunoștințele medicale dobândite până acum.
Mi-a plăcut că nu ați pus accentul pe diagnostic, ci pe modul în care trebuie să ajungem la acesta, am fost încurajați să punem întrebări, să descriem ce vedem, iar pe baza indiciilor oferite de dumneavoastră, am reușit să conturăm un diagnostic. Apreciez răbdarea și implicarea dumneavoastră în pregătirea viitorilor medici, prin această metodă consider că reușim să reținem mult mai ușor și pe termen lung elementele tabloului clinic și totodată ne antrenăm în a fi mai receptivi la detalii.
- Propuneri de îmbunătățire: Cred că ne-ar prinde bine mai multe poze deoarece mi se par o metodă ingenioasă de a învăța și de a ne dezvolta gândirea medicală.
Durata prezentării:
- Aspecte pozitive: Consider că durata a fost potrivită și ne-ați oferit timpul necesar să analizăm imaginile, să punem întrebări și să corelăm informațiile pe care ni le ofereați cu imaginile prezentate.
Mesajul transmis:
- Aspecte pozitive: Mesajul pe care eu l-am înțeles din această parte a prezentării a fost importanța unei anamneze bine conduse precum și a unui examen clinic obiectiv riguros și minuțios. Întrebările pe care le adresăm pacientului ne ajută în generarea unei prezumții de diagnostic, iar de aici pornesc investigațiile pe care alegem să le efectuăm în vederea stabilirii unui diagnostic corect.

IV. Încheierea a fost scurtă însă potrivită având în vedere durata cercului, în plus ne-ați oferit posibilitatea de a vă adresa întrebări despre eventualele neclarități.
Vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit oportunitatea de a participa la acest prim cerc de microbiologie!

Dumitru Elena Andreea, medic rezident anul 3, medicină de laborator.

photo

Feedback Cerc Microbiologie 10.11.2020

I. Introducere
Modul de prezentare
- Aspecte pozitive : Dat fiind faptul că a fost primul cerc științific la care am participat pot spune că am rămas plăcut impresionată. Modul de prezentare a fost, clar, concis, având o structură solidă și detalii suficiente. Mi s-a părut extrem de util că ați alocat timp pentru această temă, subliniind ce este bine să facem și ce nu este bine, venind cu exemple concrete pentru lămuriri, lucru care mi s-a părut foarte bine punctat.
- Oportunități și propuneri de îmbunătățire: Foarte multe nu aș avea ce să comentez doar că mi-ar fi plăcut să amintiți și de redactarea unui poster, cum ar trebui conceput, cum alegem informațiile care merită trecute, pozele.
Durata prezentării
- Aspecte pozitive: a fost o prezentare relativ scurtă, suficient de explicită astfel încât atenția a fost tot timpul prezentă.
- Propuneri de îmbunătățire: Aș fi alocat mai mult timp discuțiilor referitoare la cazul clinic, mai ales că am fost mulți participanți, fiecare cu propriile idei și propuneri în managerierea acestuia. Ar fi util atât pentru noi cât și pentru studenți discutarea a cât mai multe cazuri clinice, punerea unui diagnostic prezumtiv, ajungând în final la cel definitiv.
Mesajul transmis a fost unul clar pentru mine, alcătuirea corectă a unei prezentări științifice cât și importanța pe care o au examenului clinic și paraclinic în punerea unui diagnostic corect și tratarea corectă a pacientului.

II. Cum să alcătuim o prezentare științifică
Modul de prezentare
- Aspecte pozitive: A contat foarte mult faptul că mesajul a fost susținut de exemple concrete, sugestii pentru a face lucrurile la un nivel înalt de profesionalism. Ideile pe care ați vrut să ni le implementați s-au sedimentat mult mai bine datorită exemplelor pro și contra pe care ni le-ați dat și datorită imaginilor prezentate.
- Oportunități și propuneri de îmbunătățire nu aș avea pentru că prezentarea a atins toate punctele cheie, au fost expuse exemple cum e bine si cum nu bine să faci și mai ales faptul că am fost puși să ne dăm seama singuri ce este în neregulă cu anumite sliduri a contat foarte mult în sedimentarea informațiilor.
Durata prezentării
- Aspecte pozitive: este de apreciat că deși ați avut la dispoziție un timp scurt ați reușit sa punctați tot ce era de punctat, mai ales că este o temă importantă care ne va ajuta pe parcursul întregii profesii medicale și careia, din păcate, nu i se acordă atenția cuvenită nici în studenție, nici în rezidențiat.
- Oportunități și propuneri de îmbunătățire: poate timpul aș fi dorit să fie mai generos pentru că, repet, este o temă pe care o abordează din ce în ce mai puțină lume și este foarte important de știut cum trebuie realizată o prezentare reusită.
Mesajul transmis
-Aspecte pozitive: mesajul pe care ni l-ați transmis să ne învingem teama și să începem și noi să facem prezentări pentru că numai experiența poate să ne ajute sa ne îmbunătătim abilitățile de vorbit în public.
-Oportunități și propuneri de îmbunătățire: exemplicarea mai multor situații reale cu care v-ați confruntat în calitate de prezentator și ascultător, mai ales că prin exemple reținem cel mai bine ce trebuie și ce nu trebuie făcut.

III. Poza zilei
Modul de prezentare
- Aspecte pozitive: am apreciat faptul că nu urmăriți să punem diagnosticul ci urmăriți modul în care ajungem acolo. Doriți descrieri concrete a ceea ce vedem în imagine, învățându-ne astfel să nu ratăm niciun semn clinic, subliniind importanta acestora.
Durata prezentării optimă, suficientă cât să se ajungă la un răspuns fără ca acesta să fie grăbit.
- Ca oportunități si propuneri de îmbunătățire as repeta ce am spus mai sus, cred că ne-ar ajuta foarte mult cât mai multe poze, deși asta ar însemna timp mai mult pentru această parte.
Mesajul transmis
- Aspecte pozitive: Discuția interactivă care a avut loc și faptul că ați mobilizat audiența să se implice activ și să-și pună mintea la contribuție în acordarea unor răspunsuri pertinente.
- Oportunități și propuneri de îmbunătățire nu aș avea referitoare la mesajul pe care ni l-ați transmis.

IV. Încheierea
Am apreciat faptul că, deși era presiunea de a ne încadra în timpul acordat, s-a realizat trecerea în revistă a celor mai importante mesaje pe care ar trebui să le reținem și să le punem în practică.

Mulțumim!

Dogioiu ( Stănescu) Andreea Elena, medic rezident, Medicină de Laborator, anul 3.

photo

Feedback pentru cercul științific din data de 10.11.2020.

Feedback pentru cercul științific din data de 10.11.2020.

Partea I: Introducere
În ceea ce privește durata introducerii, menționez următoarele aspecte pozitive. Durata totală a introducerii a fost suficient de scurtă, dar destul de lungă pentru scopul întâlnirii și intrucțiunile ce trebuie urmate dupa terminarea cercului.
În ceea ce privește modul de prezentare, menționez următoarele aspecte pozitive. Introducerea a fost expusă clar și succint, într-o manieră pe care să o înțeleagă și persoanele care nu au mai participat la acest cerc. În legătură cu aspectele de îmbunătățit și propuneri concrete de îmbunătățit, ar fi folositor pentru studenții și/sau rezidenții care nu au mai făcut un feedback înainte, să le fie prezentat pe scurt cum ar trebui sa fie alcătuit un feedback corect, nu doar să primească pe email intrucțiunile.

Partea II: Ajutor vizual pentru comunicările orale

În ceea ce privește durata prezentării, menționez următoarele aspecte pozitive. Durata totală a prezentării a fost suficient de lungă atât pentru prezentarea propriu-zisă, cât și pentru îndeplinirea cerințelor din timpul prezentării, dar suficient de scurtă încât să ne fie menținută atenția și să nu intervină plictiseala. În legătură cu aspectele de îmbunătățit și propuneri concrete de îmbunătățit, având în vedere timpul total alocat întâlnirii, consider că durată prezentării a fost suficientă atât pentru a înțelege ce se prezintă.
În ceea ce privește modul de prezentare, menționez următoarele aspecte pozitive. Prezentarea a fost bine structurată, scurtă, cu text simplu negru pe fundal alb, fără animaţii între slide-uri sau în slide-uri, lucruri care au făcut ușoară urmărirea informațiilor prezentate. Ritmul prezentării a fost îndeajuns de lent încât să ne fie ușor să vă urmărim. Prezentarea a fost interesantă, în opinia mea, întrucât au prezentate clar și exact modalitățile în care se folosesc ajutoarele vizuale într-o prezentare orală. Luând fiecare modalitate pe rând, s-au precizat atât maniera corectă folosire, cât și eventuale capcane în care am putea cădea, urmate de exemple de tipul „Așa DA” și „Așa NU”. Am considerat acest lucru benefic, în special exemplele care ne arată clar ce este greșit. De asemenea, am considerat foarte benefic faptul că ne ați cerut părerea care, apoi, a fost urmată de comentariul dumneavoastră, astfel ne dădeam noi seama dacă am greșit sau nu, fără ca fiecare răspuns greșit să fie remarcat. Consider că acest lucru permite, în special studenților, dar și rezidenților, să-și expună părerea fără frica de a fi mustrați, scăzând posibilitatea de a fi inhibați să răspundă. În ceea ce privește exemplele expuse, le am considerat elocvante întrucât au fost exemple reale atât din viața de zi cu zi, cât și din viața medicală, urmate fiecare de discuții despre ce este greșit și cum am putea face mai bine. În legătură cu aspectele de îmbunătățit și propuneri concrete de îmbunătățit, consider că această prezentare este foarte utilă, întrucât prezentările orale fac parte din viața doctorului indiferent de specialitate, chiar din timpul studenției.
În ceea ce privește mesajul cu care am rămas, menționez următoarele aspecte pozitive.
Cum am menționat și mai sus, prezentările orale fac parte din viața doctorului chiar din timpul facultății, când, de obicei, ni se dădea tema prezentării și atât, în rest trebuia să ne descurcăm noi. Ar fi fost foarte benefică această prezentare în timpul facultății, dar niciodată nu e prea târziu să învățăm lucruri noi.

Partea III: Fotografia zilei

În ceea ce privește durata prezentării fotografiilor, menționez următoarele aspecte pozitive. Durata totală a prezentării a fost suficient de lungă atât pentru prezentarea propriu-zisă, cât și pentru îndeplinirea cerințelor din timpul prezentării. Durata pentru îndeplinirea cerințelor din timpul prezentării a fost suficient de lungă pentru scrierea răspunsurilor. În legătură cu aspectele de îmbunătățit și propuneri concrete de îmbunătățit, având în vedere timpul total alocat întâlnirii, consider că ar fi fost benefic o durată mai mare alocată discuțiilor pe tema fotografiilor.

În ceea ce privește modul de prezentare, menționez următoarele aspecte pozitive. Au fost prezentate 2 fotografii una abdominală și una a cavității bucale. Maniera în care a fost prezentate și discutate aceste fotografii a fost una foarte interesantă. Totul a început de la fotografia abdominală și datele pacientei (mi s-a parut foarte benefic precizarea acestora de la început pentru a câștiga timp), urmate de descrierea fotografiei. Faptul că noi am descris fotografia întâi fără intrucțiuni în prealabil și apoi s-a comentat cum ar trebui să fie descrisă o modificare tegumentară a fost foarte utilă. Pe de o parte, îi învață pe studenți cum ar trebui descrisă orice modificare observabilă, că trebuie expus tot ce se vede ca fiind anormal, nu doar ce frapează. Pe de altă parte pentru rezidenți este de folos pentru că ne reamintim noțiunile de semiologie și ne reamintește să nu ne grăbim în a da diagnosticul. După descrierea și comentarea celor două fotografii, am aflat diagnosticul de infecție cu virusul rubeolic. A fost un caz interesant, în opinia mea, din două mari motive: unul pur medical, o persoană suferă de o boală prevenibilă prin vaccin (de aici se extrapolează și mesajul: Vaccinarea este foarte importantă!) și unul cu o tentă mai personală întrucât pacienta era studentă de 23 de ani, lucru ce poate impacta studenții, în sensul în care nu doar oamenii „bătrâni” se îmbolnăvesc. Discutarea diagnosticului și, mai ales, a cauzei diagnoscticului, a fost foarte benefică întrucât îi învață pe viitorii doctori despre importanța vaccinării și le reamintește rezidenților că este și responsabilitatea noastră ca medici să îi „educăm” pe cei care nu au făcut facultatea de medicină. În legătură cu aspectele de îmbunătățit și propuneri concrete de îmbunătățit, ar fi interesant comparațiile „side-by-side”. De exemplu, aceste două fotografii (abdomen și cavitate bucală) cu infecția cu virusul rubeolic și alte două fotografii (abdomen și cavitate bucală) cu infecția cu Streptococcus beta-hemolitic, pe care le descriem și comentăm asemănări și deosebiri, ca ulterior să aflăm diagnosticul.

În ceea ce privește mesajul cu care am rămas, menționez următoarele aspecte pozitive.
Cum am menționat și mai sus, mesajul fotografiilor este foarte important: Nevaccinarea are consecințe uneori grave! În plus, este responsabilitatea noastră ca medici să îi „educăm” pe cei care nu au făcut facultatea de medicină despre vaccin.

În concluzie, consider că acest prim cerc științific a fost benefic pe de o parte, prin prezentarea cu ajutorul vizual care ne va ajuta foarte mult în realizarea unei prezentări corecte și pe de altă parte, prin fotografiile care mi-a reamintit anumite cunoștinte din facultate și care mi-a exersat „mușchii efectori” ai examenului fizic pe pacient.

Vasilică Elena, medic rezident medicină de laborator, anul 3.

photo

Feedback Cerc Microbiologie 16.05.2020

In primul rand as dori sa imi cer scuze pentru nerespectarea termenului de redactare a acestui feedback. Am crezut ca pot reusi sa incadrez redactarea lui prin valtoarea de examene si cursuri online care au parut putin mai acerbe si mai istovitoare in mediul online in comparatie cu modul clasic de predare dinaintea pandemiei.
Primul aspect pozitiv al Cercului si cu impactul cel mai mare asupra mea a fost sa va revad pe dumneavoastra si pe fundal amfiteatrul Institutului Cantacuzino. Am simtit o urma de nostalgie si mi-am amintit ce ne spuneati in anul 2, ca cei 4 ani de facultate ramasi vor trece mai repede decat ne asteptam si decat ne dorim. Si asa a fost.
Referitor la dificultatile tehnice, acestea nu au schimbat in vreun fel calitatea cercului, discutiile pe seama cazurilor din fotografia saptamanii mi-as fi dorit sa fie mai lungi, dar am inteles totusi ca trebuia sa ne incadram in timp.

1. Introducere
Amintirea despre feedback- in cazul meu cred ca acele pixuri au atins dimensiuni foarte mici, dar nu au ajuns sa dispara complet.
Filmuletul:
Aspecte pozitive: M-am bucurat sa vad ca acest filmulet este publicat de pagina de youtube a Universitatii noastre, o pagina care ar trebui promovata mai mult, poate asa se mai "spala" imaginea patata a Universitatii dupa ultimele videoclipuri filmate mult mai populare printre publicul larg, din pacate. Am citit mai demult despre viata profesorului Cantacuzino, dar acest filmulet face ca informatia sa fie mult mai practica prin asocierea de poze. Este un adevarat exemplu de perseverenta si continua dorinta de cunoastere si perfectionare cu scopul de a-i face bine pe ceilalti.
Metoda de prezentare: A fost util ca ne-ati sugerat sa il urmarim din nou acasa, intr-un moment relaxare.

2. Stiati ca:
Aspecte pozitive: Aceasta sectiune a Cercului este o modalitate foarte buna de rememorare. Spre exemplu, desi stiam ca rata de deces in cadrul Ebola e foarte mare, de aproape 90%, cu ocazia aceasta mi-am adus aminte ca voiam sa citesc mai mult despre mecanismele bolii si despre modalitatea de aparitie a primelor cazuri. Si acum am facut-o.
Mod de expunere: Scurt si cuprinzator, cat sa iti atraga atentia, sa te captiveze si sa iti ridice si alte intrebari pentru care sa cauti raspunsuri.
Propuneri de imbunatatire: As adauga curiozitati si din alte domenii, argumentul meu fiind faptul ca noi ca medici ne vom intalni si vom lucra cu o mare diversitate de oameni si eu cred ca este foarte important sa devenim macar putin din profesorii "universali" de alta data, asa cum a fost profesorul Cantacuzino.

3. Fotografia saptamanii (1)
Mi-am reamintit cu ajutorul colegilor mei mai mici sa nu gandesc cazul ca un student de anul 6, ci sa pastrez pasii invatati inca din anul 2. Nu am facut asta si m-am pacalit.

4. Cazul saptamanii:
Mod de prezentare: Am simtit nevoia ca prezentarea sa fi fost putin mai lunga si discutiile pe subiect mai intense. La aceasta sectiune, prezentarea online nu functioneaza cu randament maxim, ar fi fost un caz excelent de dezbatut pe bancile amfiteatrului Intitutului Cantacuzino., astfel incat toti participantii sa reuseasca sa isi detalieze raspunsul. Din dorinta de a raspunde cat mai repede pe chat-ul unei intalniri online, se comprima foarte mult raspunsul si se perde mecanismul de gandire din spatele enuntului final.
Aspecte pozitive: Este important sa cunoastem chiar si semnele mai putin frecvente ale unei boli pentru ca uneori prin asta se poate pune diagnosticul.
Propuneri de imbunatatire: Eu am descoperit relativ recent o aplicatie, un fel de Facebook al medicilor, unde doctorii din toata lumea posteaza diverse cazuri, cu poze, analize sau doar istoric prin care isi cer opinia. Se numeste "Figure 1". Ar fi foarte util pentru colegii mei mai mici sau mai mari, pentru pauzele dintre cursuri sau drumurile cu metroul spre stagii.

5. Articolul saptamanii:
Nu am reusit sa il citesc inca.

6. Fotografia saptamanii (2)
Metoda de prezentare: o imagine foarte reusita care sa te ajute sa inveti un nou termen medical prin asociere.
Aspecte pozitive: Am aflat ca hifema poate avea si cauza infectioasa, stiam doar de cea prin traumatisme.

7. Fotografia saptamanii (3)
Aspecte pozitive: Studiul mi-a confirmat cu date exacte ceea ce se presupunea despre modul de transmitere a acestui nou coronavirus. Graficele au fost de folos si mi s-a parut interesant prima imagine cu modul de asezare in sala al actorilor. Sintetizeaza pentru persoanele fara studii medicale si transpune pe intelesul lor eficienta distantarii sociale. Ar trebui sa fie aplicate astfel de metode si la noi in tara. Am observat in urma acestei pandemii, mai mult decat inainte, ca exista o nevoie masiva de educare a populatiei generale din punct de vedere medical. Din nestiinta si neintelegere ei au tendinta de a crede ca totul este o conspiratie si asta duce in final la pierderea definitiva a increderii in sistemul medical. Cel putin asa am vazut eu lucrurile in perioada aceasta.
Propuneri de imbunatatire: As adauga o fotografie a saptamanii cu structura SARS-Cov2 alaturata de ideea de realizare a unui vaccin impotriva lui intr-un timp foarte scurt. Pentru ca stiu ca nici pentru celelalte coronavirusuri precum MERS, SARS nu au reusit sa produca unul.

8. Al doilea filmulet
L-am descoperit de un an de zile pe domnul Academician Ioan-Aurel Pop si m-am bucurat sa il vad in filmulet. Acest filmulet se incadreaza in ceea ce spuneam despre sectiunea Stiati ca din alte domenii.

Va multumesc!
Alexandra Gont, An VI, Seria 2, Grupa 12

photo

Feedback Cerc 30.05.2020

1. PREINTRODUCERE
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: In ciuda conexiunii cu probleme, prezentarea pana la urma a avut loc
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: optima
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: mi-au placut baladele; muzica poate avea un impact in activitatea noastra de zi cu zi. Din cand in cand ma mai apuca si pe mine placerea de a asculta Tudor Gheorghe
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

2. INTRODUCERE
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: sfaturi foarte bune pentru ca multe persoane se inhiba usor
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: potrivita
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Important! noi tratam bolnavi.. nu boli
non-modele, ce trebuie, modele – cred ca in tara noastra ducem lipsa de conceptul “binele comunitatii” si de a face ceva folositor neconditionat. Problema este mai mare.. adica daca nu vrei sa faci bine neconditionat (ocazional), macar nu face rau..
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

3. Stiati ca
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: subiectul a fost interesant
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: optima
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: bine pus in lumina. Faptul ca a fost legat de putina istorie l-a facut “sa sune” mai puternic
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

4.Stiati ca
5. ---//---
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: clar, informatia a putut fi asimilata usor
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: a fost cat trebuie, nici prea mult nici prea putin
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Este incredibil cum cineva cu varsta de un secol s-a putut lupta cu virusul care a provocat aceasta pandemie = Motivational
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

6. Fotografia saptamanii
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: doar imaginea a fost suficienta pentru a capta atentia spectatorilor/participantilor
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: optima
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: nu mereu tot ce se intampla este ca la carte..
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

7. Filmul saptamanii:
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive:
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

8. Primul caz al saptamanii
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: clar, placut, s-a inteles ceea ce trebuia sa se stie
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: optima
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: inca odata observam cum infectiile sunt niste patologii care pot imbraca o multitudine de forme si severitatea acestora este la fel de variata.
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

9. Al doilea caz al saptamanii:
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: aici am avut probleme cu semnalul, dar, pana la urma, am receptionat ce s-a prezentat
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: potrivita
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: O prima infectie poate favoriza aparitia altei infectii sau altor patologii si asta trebuie luat in calcul
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

11. Filmul saptamanii 2
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive:
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

11. Articolul saptamanii:
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive:
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

12. Amanitri si indemnuri
13. ------//----------
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive:
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

14. INCHEIERE
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Emotionant. Nostalgic. Eu am participat si la finalul cercului de anul trecut si atunci a plouat puternic si a dus la o atmosfera placuta. Citatele au oferit informatii folositoare (experiente, povesti)
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: optima
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Totul pana la urma ar trebui sa duca la evolutia noastra atat ca indivizi cat si ca grup, echipa, comunitate, etc...
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

Dumitru Cosmin-George
Medic rezident Microbiologie Anul 2

photo

Feedback 30.05.2020

1. PREINTRODUCERE
Modul de prezentare:
a) Aspecte pozitive – a fost bine că, în pofida piedicilor puse de tehnologie, dl. prof. s-a oprit câteva minute asupra acestor idei.
b) Oportunități și propuneri de îmbunătățire –
Durata prezentării:
a) Aspecte pozitive – am vizionat filmulețele acasă și aceste subiecte ar necesita doar ele însele o întâlnire. Poate cândva...
b) Oportunități și propuneri de îmbunătățire –
Mesajul transmis:
a) Aspecte pozitive – am ascultat baladele și vizionat filmulețele. De multe ori lucrez ascultând „în surdină”, la un volum mic, muzică la vioară, pian. Țara noastră a produs multă muzică bună, cândva...
Dintre filmulețe, deși toate pline de învățătură și toate m-au pus pe gânduri... poezia despre mamă m-a impresionat până la lacrimi. Am sunat-o pe mama...
b) Oportunități și propuneri de îmbunătățire –

 

2. INTRODUCERE
Modul de prezentare:
a) Aspecte pozitive – faptul că au fost puse pe slide-uri ideile principale „Despre jenă”, „Despre a nu ceda” etc, ajută la a nu uita ce trebuie discutat, dar și pe noi la a nu uita ce s-a discutat.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –
Durata prezentării:
a) Aspecte pozitive – atât timp cât se transmite mesajul, durata cade pe locul doi.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –
Mesajul transmis:
a) Aspecte pozitive – este bine că se atrage atenția și se trage un semnal de alarmă din timp (mai ales pentru colegii studenți) cu privire la „cum să NU ne comportăm cu pacientul”.
Despre partea cu „non-modele”... obișnuiam să le observ mereu și să mă supere și să mă enerveze. Cred că mai bine e să le ignorăm și să ne concentrăm atenția pe „modele”. Reclama negativă e tot reclamă. Dacă nu ne gândim și nu vorbim despre ce e rău, acel ceva devine mai neînsemnat.
Familia (și prietenii ADEVĂRAȚI, care devin parte din familie) ar trebui să fie scopul (sau unul dintre scopurile) pentru care „ne agităm” în viața cotidiană.
Despre a face bine, despre a face „ce trebuie” – cred că vine o vârstă (asta dacă nu alegem să fim ignoranți) când ne dăm seama că primim de la viață, de la oameni, de la Dumnezeu, cam ce oferim. Un bine făcut oricând e un câștig pentru toată lumea.
Despre cum era Cercul de Microbiologie la început – poate când lucrurile vor reveni la normal (normalul pe care l-am prins ca student), Cercul va arăta ca mai demult, cu săli pline... poate.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –

 

3. ȘTIAȚI CĂ (1) - SARA
Modul de prezentare:
a) Aspecte pozitive – o temă bună, general valabilă, care probabil nu se va schimba prea curând. 
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire – sunt adeptul imaginilor, ar fi fost binevenite mai multe imagini.
Durata prezentării:
a) Aspecte pozitive – prezentarea s-a încadrat în timpul alocat.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire – i s-ar fi putut acorda încă niște minute acestei teme.
Mesajul transmis:
a) Aspecte pozitive – e bine când o informație și niște sfaturi sunt însoțite de puțină istorie, este important să nu uităm de unde au plecat lucrurile care astăzi sunt o normalitate. În plus, mulțumesc pentru menționarea Febrei puerperale și agentului etiologic, Streptococcus pyogenes, despre care uitasem. Una dintre părțile bune ale Cercului de Microbiologie este prilejul de a ne aminti și reaminti... diverse.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire – deși o vedem mereu, ar fi fost binevenită schema „spălatului corect pe mâini”.

 

4, 5. ȘTIAȚI CĂ (2, 3)
Modul de prezentare:
a) Aspecte pozitive – pentru mine sunt binevenite aceste introduceri la articole, încerc să le citesc pe toate pentru că sunt noutăți care prind bine.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –
Durata prezentării:
a) Aspecte pozitive – este bine că s-a alocat un timp pentru a discuta despre domnul Comănescu Dumitru și doamna de peste 100 de ani care a supraviețuit luptei cu COVID-19. Astfel de „știri” aduc bucurie, simpatie, speranță.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire – aș aloca mai mult timp părților care, deși par scurte, aduc în discuție multe teme, idei, articole, link-uri etc.
Mesajul transmis:
a) Aspecte pozitive – îmi place să aflu și lucruri bune despre români, despre oameni în general. Știrile (mai ales la noi) au tendința de a arăta și insista pe ce este rău; avem tendința de a vedea mai mult părțile proaste ale vieții.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –

 

6. FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII

Modul de prezentare:
a) Aspecte pozitive – o imagine cu un impact destul de puternic, care mi-a stârnit interesul
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire – mi-ar fi plăcut să se insiste mai mult pe acest caz, pe descrierea imaginii etc.
Durata prezentării:
a) Aspecte pozitive –
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire – așa cum am menționat mai sus, cazul s-a derulat mai repede decât aș fi vrut.
Mesajul transmis:
a) Aspecte pozitive – de avut în vedere și cauze care par să nu aibă legătură cu cazul (nu m-aș fi gândit la medicamente, ci la un agent care a cauzat leziunea prin contact direct).
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –

 

7. FILMUL SĂPTĂMÂNII (1)
Am vizionat filmul despre Constantin Levaditi. Am remarcat legătura cu V. Babeș, despre care s-a discutat săptămâna trecută. Este dovada că și o persoană care pleacă de jos poate ajunge să facă lucruri mari... din păcate, a fost „alungat” din țară, așa cum s-a întâmplat și cu alții ca el și s-a profitat de pe urma muncii lui. Măcar contribuțiile pentru medicină și știință au făcut și fac bine, chiar dacă nu este suficient recunoscut.
 

8. PRIMUL CAZ AL SĂPTĂMÂNII
Modul de prezentare:
a) Aspecte pozitive – clar, cu explicații suficiente, foarte bine subliniată partea cu „confidențialitatea pacientului”, dar și faptul că agenții infecțioși „nu au granițe”.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –
Durata prezentării:
a) Aspecte pozitive – a fost acordat un timp suficient prezentării, am reținut ideile principale.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –
Mesajul transmis:
a) Aspecte pozitive – am reținut că în Boala Granulomatoasă Cronică, bacteriile catalază-pozitive sunt cele cu importanță majoră pentru infecții recurente și că, în laborator, se face test cu nitroblue tetrazolium (NBT), rezultând colorație albastră în prezența speciilor reactive de oxigen, sau mediul rămânând galben în absența RSO (așa cum se întâmplă în BGC). În plus am reținut că, pentru bacterii care nu pun probleme în mod normal, s-ar putea selecta tulpini rezistente (de ex. în spitale) care pot infecta și duce la o formă de boală la persoanele cu sistem imunitar afectat, tratamentul fiind dificil prin prisma rezistențelor acumulate. Este interesantă această bacterie (C. violaceum) pentru substanțele antimicrobiene și antitumorale produse. De reținut, în plus, că BGC este una dintre situațiile în care se dă tratament profilactic cu antibiotice.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –

 

9. AL DOILEA CAZ AL SĂPTĂMÂNII
Modul de prezentare:
a) Aspecte pozitive – în pofida problemelor tehnice, am reușit să urmăresc cazul pe măsură ce a fost prezentat. Mi-a plăcut diapozitivul cu paralela între o artrită infecțioasă și una reactivă.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire – la acest caz ar fi fost binevenite câteva imagini în plus (aspectul articulațiilor, ulcerelor orale, adenopatiilor).

Durata prezentării:
a) Aspecte pozitive – timpul a fost suficient, nici prea mult, nici prea puțin.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –
Mesajul transmis:
a) Aspecte pozitive – de reținut faptul că o infecție virală poate favoriza apariția unei infecții secundare prin scăderea capacității de apărare a organismului și posibilitatea existenței mai multor afecțiuni suprapuse, care pot induce în eroare prin semnele și simptomele cumulative. Faptul că a apărut vaccin pentru meningococul de grup B arată cât de repede evoluează medicina (țin minte, student fiind, că ni se spunea la cursuri că încă nu exista acel vaccin). De avut în vedere că și noi, rezidenții în Microbiologie, ar fi bine să ni-l administrăm.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire – la acest caz ar fi meritat menționat că atunci când vine vorba despre subiecte mai „delicate”, mai intime, există posibilitatea ca pacientul să nu spună din start adevărul și, fie să încercăm să îi câștigăm încrederea, fie să fim sceptici până la aflarea rezultatelor (să nu ne bazăm doar pe ce zice pacientul). Este o reacție normală (jena, rușinea), motiv pentru care trebuie să îl facem pe bolnav să înțeleagă că ceea ce ne spune este păstrat secret, iar informațiile oferite vor fi folosite doar pentru a-i face bine. Am menționat aceste aspecte pentru că am întâlnit un pacient cu artrită reactivă în urma unei infecții cu N. gonorrhoeae, care a ascuns istoricul real și de medicul curant, până la primirea rezultatelor de la laborator; acesta a fost unul dintre diagnosticele la care m-am gândit și pentru cazul prezentat.

 

10. AL DOILEA FILM AL SĂPTĂMÂNII
Am menționat mai sus, chiar înainte să văd filmul, că avem tendința de a vedea și arăta doar ce e rău, dar așa cum spune și acad. Aurel Pop, și alții au lucruri rele și se autocritică... ar trebui să fim mai demni, să arătăm mai mult ce avem bun. Ar trebui să se investească în învățământ și educație. O investiție bună în acestea ar duce la rezultate vizibile în 10 ani – tineri mai bine pregătiți, mai conștiincioși și conștienți, care vor să muncească, care vor să fie cinstiți și nu... anti-modele.
 

11. ARTICOLUL SĂPTĂMÂNII
Încă nu am reușit să citesc cele două articole, dar le-am pus „semne de carte”. Cât despre a greși și a ascunde (raportările privind numărul de îmbolnăviri și decese)... anti-modele.

 

12-13. AMINTIRI ȘI ÎNDEMNURI (2)
Privind prezentarea colegei noastre mai mari, pe care a prezentat-o dl. prof... depinde de abilitățile fiecăruia, de capacitatea și rezistența fiecăruia, de posibilități, priorități, familie, dar și de oamenii care ne sunt colegi, profesori etc, dacă și câte activități „extra” putem avea și dacă facultatea este „o durere de cap” sau nu. E bine să facem cât de multe lucruri utile, dar nici să nu uităm de sufletul nostru, de starea noastră de bine, de sănătatea noastră.
Este de apreciat că a avut grijă să poarte steagul cu ea... apropo de ce spunea acad. Aurel Pop despre simboluri. Încă dețin, expus în casă, un tricolor primit cadou de la un domn, atunci când strângeam semnături în lupta contra desființării Institutului Cantacuzino.
Sper doar să reușim să mai ajungem la Valea Plopului sau în locuri similare, așa cum am mers cândva.

 

14. ÎNCHEIERE
Modul de prezentare:
a) Aspecte pozitive – citatele cu imaginea personalității leagă frumos persoana de cele spuse. Am ascultat cu atenție sfaturile, poveștile, întâmplările.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –
Durata prezentării:
a) Aspecte pozitive – aceste părți par a trece cel mai repede în aceste prezentări... „le savurez”.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –
Mesajul transmis:
a) Aspecte pozitive – am recitit toate citatele... frumos alese. Vizualizez încă filmulețele, pe măsură ce scriu acest feedback.
Nu am putut să nu remarc cum, în ultimii ani, cei care au protestat împotriva hoției, a corupției, au primit „apelative” de tot felul, similare cunoscutelor „golan”, „huligan” etc.
Am văzut filmulețul cu dr. Ionel Cioată. În facultate nu am pățit niciodată să mi se pară ceva prea mult pentru mine, prea greu „de înghițit”... exceptând în anul 6, la stagiul de Ginecologie, când s-a vorbit despre ACEST SUBIECT și alte subiecte în legătură. Mi s-a făcut foarte rău imaginându-mi ce ni se spunea, am ieșit din sală, am mers la vestiar, mi-am luat lucrurile și am plecat acasă. Sunt situații în care copilul care ar veni pe lume ar duce o viață de suferință atât el, cât și părinții (afecțiuni genetice grave, precum acefalie, agenezii importante de organe etc)... dar și atunci, natura decide în scurt timp dacă „nu are rost”.
Am văzut și filmulețul cu Andrea Bocelli și am o poveste similară în familie. Bunica mea era însărcinată și a făcut apendicită; a primit doar 2 variante: face operația, dar copilul va suferi malformații din cauza anesteziei și trebuie avortat SAU moare. A răbdat durerea până când a ajuns la peritonită, moment în care a decis, uimind tot personalul medical, pentru că ea identificase a 3-a variantă – se operează fără anestezie. Nu cred că ne putem imagina durerea cumplită prin care a trecut, sacrificul... dar a scăpat, Dumnezeu a avut grijă de ea... iar astăzi, primul ei copil, unchiul meu, are 60 de ani.
Încă trebuie să văd filmele despre „Sfinții închisorilor”, „Harul în cătușe”.
M-am oprit mai mult pe „Nu căuta spre binele făcut, ci spre binele nefăcut încă!”; poate trebuie să ne luăm speranță și putere din binele făcut deja, pentru a fi motivați să facem bine în continuare, dar sunt de acord – nu are rost să te uiți înapoi, pentru că nu într-acolo te îndrepți.
b) Oportuntăți și propuneri de îmbunătățire –

Chelaru Edgar,
Rezident Microbiologie medicală, Anul 1.

photo

Feedback - 30.05.2020

Stancu Albert-Stefan - Medic Rezident Microbiologie Anul I

1. Pre-introducere
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: buna ideea structurarii unor introduceri emotionale.
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

2. Introducere
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: poeziile bine alese si interesante. De asemenea si prezentarea despre colega supusa unor situatii jenante, este bine de amintit pentru a lua atitudine atunci cand vedem astfel de comportamente.
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

3. Știați că (1)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Inspirational
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

4. Știați că (2)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Inspirational
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

5. Știați că (3)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Nu am stiut despre omul in varsta de 110 ani, nnici despre doamna de 96. Ar trebui studiate mai in amanunt aceste cazuri.
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

6. Fotografia săptămânii
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Cazurile atipice intotdeauna bine de mentionat.
Oportunităţi de îmbunătăţire: Este bine sa amintim si cazuri foarte comune, regasite in practica medicala curenta. Am intalnit foarte foarte mulți medici care au ratat cazuri evidente,sau confundat cu unele prea uzuale.
Propuneri de îmbunătățire:

7. Filmul săptămânii (1)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Apreciez ideea promovarii unor oameni importanti domeniului nostru de activitate, alsati undeva intr-un colt de istorie.
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

8. Primul caz al săptămânii
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire: Fiind un curs destinat studentilor, mi se pare bine facut.
Propuneri de îmbunătățire: Daca ar fi fost adresat rezidentilor consider ca ar fi meritat institat pe o prezentare mai ampla a fiecarui aspect.
Pauză
9. Al doilea caz al săptămânii
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: DIn pacate, prezentarea s-a confruntat cu dificulati tehnice,inseste foarte bun faptul ca am primit prezentarile acasa,astfel putem corela cu notitele luate mesajele ce nu au putut fi afisate.
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

10. Al doilea film al săptămânii (2)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

11. „Articolul săptămânii”
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire: Referitor la apsaportul imunitatii din articolul prezentarii,personal nu cred ca se va implementa asa ceva, acesta fiind o forma destul de rudimentara de stocare a bazelor de date informatice. In acest moment google lucreaza la crearea unui astfel de sistem, care nu necesita nici macar testarea persoanelor, bazele de date pe care acestia le detin sunt atat de complexe incat pot face prezumtii destul de precise in vederea infectarii subiectilor.

Propuneri de îmbunătățire:

12-13. Amintiri și îndemnuri (2)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

14. Încheiere ...
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătățire:

photo

concret?

Mult prea vag: „Daca ar fi fost adresat rezidentilor consider ca ar fi meritat institat pe o prezentare mai ampla a fiecarui aspect”. Concret, cu elemente clare, ce ar trebui facut mai amplu?

Toate cele bune,
Mircea Popa

PS. Recitește mesajul privind feed-back-ul (explicațiile privind alcătuirea unui feed-back).

photo

Feedback 23.05.2020

Deși am depășit termenul de 1-3 zile, am vrut să văd și revăd toate materialele (inclusiv articolele, filmulețele).

1. INTRODUCERE (+ 2, + 3)
Poate e clișeu, dar „o imagine face cât 1000 de cuvinte”. Reprezentarea „grafică”, cu pixurile colorate, a avut un impact vizual destul de puternic.

2. Știați că
Faptul că dl. prof a ales să vorbească despre ceva politic în această circumstanță nu mi se pare deloc un lucru rău. E absurd să spunem „hai să nu transformăm în politică” o discuție, un eveniment etc. Totul e mai mult sau mai puțin politic sau influențat de politică. Trăim într-o societate în care aproape totul este reglementat și dictat de niște legi. Altfel ar fi anarhie, haos.

Am citit articolul despre „Profețiile lui Ion Rațiu”. Am observat încă din titlu sintagma „Să moară și capra vecinului” – această mentalitate, într-adevăr, încă există – mulți oameni se bucură de răul altora, dacă ei suferă, să sufere și ceilalți și nu caută să trăiască într-o societate în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă după „legea junglei”. Mulți caută să se ridice călcând peste alții, nu prin muncă... să nu mai vorbim despre a-i ajuta și pe alții să se ridice. Nu am prins ACELE vremuri, dar cred că prin această mentalitate s-au controlat masele ATUNCI și așa se controlează și acum o parte din populație... și din păcate depindem unii de alții mai mult decât ne dăm seama; lucrurile nu vor merge bine decât atunci când toți ne vom face treaba.
Mai mult, acum, după 30 de ani, văd aceleași arme mârșave, aceeași replică: „vrea să vândă țara străinilor”, se merge după aceeași poveste: „Copacii l-au votat pe topor pentru că avea coada din lemn, iar ei au crezut că e de-al lor”. Pe oamenii din 1990 nu îi putem acuza de lipsa educației, de îndoctrinare, dar astăzi nu mai avem nicio scuză. Încă se minte poporul cu televizorul, dar astăzi putem alege la cine ne uităm, putem verifica în mai multe surse.
Cred că dăm dovadă, ca popor, de ipocrizie și xenofobie (și atunci, și acum îi acuzăm pe cei care pleacă pentru un trai mai bun, pentru a se putea dezvolta, dar dacă vin înapoi pentru a schimba lucrurile în bine cu ce au învățat și strâns peste hotare, le dăm peste mână, nu e bine nici așa). În plus, ne alegem încă orbește, drept conducători, niște oameni trădători, profitori și oportuniști.
Am observat, în încheiere, faptul că tinerii l-au susținut, pe când cei mai în vârstă l-au văzut „ca pe un concurent”. Avem și astăzi unul sau mai multe exemple de personalități mai înaintate în vârstă care sunt, în viziunea tinerilor, buni îndrumători, dar pentru vârstnici sunt „malefici”.
În concluzie, termenul de „profeții” pentru acest articol este foarte bine ales, pentru că istoria pare a se repeta.

Trecând la următoarea idee - Din păcate cred că absolut orice student la medicină sau medic a cunoscut un alt coleg de breaslă care își tratează pacienții și / sau colegii cu superioritate, cu aroganță ș.a.m.d... ne putem întoarce aici la citatul lui Einstein dat în această prezentare - EDUCAȚIA. În plus, „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!” ar trebui scris pe afișe și pus la vedere, pentru că pare că multă lume a uitat această zicală, ori e prea egoistă ca să se gândească la asta... oricum, proverbele și zicalele românești sunt atât de pline de înțelepciune, încât nu cred că își vor pierde vreodată valabilitatea.

3. Filmul săptămânii (1)
Am vizionat filmulețul cu „Muzeul Victor Babeș” și multe dintre aceste fragmente de istorie le-am citit din diverse surse. Muzeograful care prezintă filmulețul a făcut o comparație puternică când discuta despre tratatul scris de V. Babeș – „Biblia bacteriologiei mondiale” și, într-adevăr, privind imaginile și fragmentele care apar scrise în filmuleț, am observat lucruri care nu s-au schimbat nici până astăzi. Nu știam însă despre schimbarea de carieră care a avut loc în viața lui (de la Conservator la Medicină) – moartea surorii lui a schimbat cursul istoriei, a fost un sacrificiu care a salvat probabil sute de milioane de vieți prin descoperirile lui V. Babeș. E de apreciat naționalismul lui și e păcat că a existat un conflict și nu o colaborare cu I. Cantacuzino – doi oameni diferiți, dar care aveau în final un scop nobil. E trist că, deși am învățat și progresat în medicină, în știință, încă există astfel de conflicte și nu se formează mereu echipe acolo unde s-ar putea, unde ar fi eficient.
Concluziile (mesajul) ar fi că doar procese îndelungate, dificile, ieșirea din zona de confort pot duce la rezultate bune, și deși contează rezultatele, procesul este probabil mult mai important. Mai mult, sper să vină ziua în care ne vom aprecia mai mult valorile...

Modul de prezentare:
Îmi place când ni se prezintă aceste lucruri și îmi place că sunt povestite pe un ton calm, cald, dar care mă ține atent.

Durata prezentării:
Când vine vorba despre acest tip de discuții, durata prezentării nu e niciodată suficient de lungă, sunt atât de multe lucruri „de viață”, de istorie, de înțelepciune pe care ar trebui să le discutăm sau audiem, încât nu ne va ajunge niciodată timpul.

Mesajul transmis:
Am încercat să scriu câte ceva despre asta la fiecare parte. Orice învățătură e binevenită.

4. FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII (1)
Prezentarea cazurilor clinice în cadrul cercului este un bun mod de formare, atât pentru cel ce prezintă, cât și pentru audiență. Subiectul ales a fost interesant, se poate vorbi mult pe tema aceasta.

Modul de prezentare:
Colega noastră a prezentat bine, clar, nu am remarcat nimic ce merită menționat și oricum, e o abilitate care se formează în timp, mai ușor sau mai greu, în funcție de fiecare persoană.

Durata prezentării:
S-a alocat timp suficient, dar unele întrebări s-au pierdut în fluxul de mesaje (din păcate, ne adaptăm cât putem condițiilor). Ar trebui însă avut în vedere.

Mesajul transmis:
Igiena este mereu foarte importantă.
Infecțiile pot disemina și trebuiesc căutate.
Dacă au fost prelevate produsele patologice, instaurarea unui tratament antibiotic empiric cu spectru larg ar putea fi necesară până la obținerea rezultatelor.

5. ȘTIAȚI CĂ (2)
Voi răspunde chiar la întrebarea titlului – nu știam, dar sunt binevenite toate aceste surse, deși încerc să mă familiarizez și să urmăresc tot mai mult site-urile CDC, OMS etc. Mi s-a întâmplat să fiu în impas, să am nevoie de o informație și să îmi amintesc de existența unei surse văzute într-o astfel de prezentare.
Cazurile de infecții cu Salmonella Typhi XDR la pacienții veniți din Pakistan mi-a amintit de recomandarea CDC pentru consumul alimentelor în zonele cu risc crescut de TIA: ”Cook it or peel it” (sau mai extins ”boil it, peel it, cook it, wash it or forget it!”)

6. ȘTIAȚI CĂ (3)
Nici de această izbucnire epidemică cu Febra Q nu am aflat până sâmbătă, dar este bine că medicii respectivi nu au uitat de existența celorlalte boli, cum s-a întâmplat în unele momente de agitație și frică excesivă pe parcursul ultimelor luni.

Modul de prezentare:
Au fost bine evidențiate ideile principale în cele două „Știați că”, iar link-urile lăsate la final sunt mereu utile pentru aprofundare.

Durata prezentării:
Deși unii colegi citesc textul ulterior, sunt convins că alții nu se mai uită cu atenție pe prezentare. Unele informații sunt foarte bine de știut – cu riscul de a prelungi cu 5-10 minute prezentarea, poate ar fi bine să se insiste mai mult pe aceste segmente.

Mesajul transmis:
Foarte clar – vaccinare atunci când mergem în zonele endemice, preparare termică și curățare a alimentelor și, ca medici, atenție la rezistențele la antibiotice.
Să nu uităm, în situație de pandemie, că există și alte boli și alți agenți infecțioși.

7. CAZUL SĂPTĂMÂNII
Încă de pe vremea când eram student în anul 2, aceste cazuri clinice complexe, cu multe variabile, au fost foarte binevenite pentru mine și chiar și acum reprezintă o provocare. După o astfel de prezentare, unde s-a prezentat un caz de endocardită infecțioasă, am știut „ce să caut” atunci când am văzut o pacientă cu endocardită subacută de cauză infecțioasă, și nu numai. Imaginile sunt foarte importante - cu cât mai multe și mai clare, cu atât mai bine. Trebuie să recunosc însă că, deși am făcut Neurologie destul de „intens”, nu știam de Semnele lui Kanavel.

Mesajul transmis:
Mi se pare foarte important la astfel de cazuri să ne gândim și la întrebările care ar putea părea fără legătură.
Deși dl. prof. a menționat la un moment dat pe parcursul prezentării că studenții care abia intră în anii clinici ar face bine să lase pacientul să vorbească cât vrea el la început, de multe ori asistenții de grupă îi grăbesc pe studenți, îi lasă doar 20 de minute cu tot cu examenul clinic, pentru că „așa e la examenul de specialitate”, deși studenții mai au 7-8 ani până acolo și abia se deprind cu anamneza.

8. ARTICOLUL SĂPTĂMÂNII
Articolul de pe pagina NEJM l-am lăsat pentru următoarele zile (i-am pus un ”bookmark”) – îmi place să citesc cu atenție, iar textul este lung și sunt ușor obosit când scriu aceste rânduri.

Am citit însă celelalte articole... m-a bucurat într-un fel să văd că cele întâmplate în 2015, pe când eram student în anul 2, au devenit o bucățică de istorie pozitivă și că sunt prezentate colegilor mai mici. Sper ca măcar o parte să învețe ceva din asta și să înțeleagă că „o mână de oameni” (uneori chiar și un singur om) poate schimba lumea. Articolul dlui. prof. și „valul” care a venit în următorii ani de la redactarea acestuia mă fac să îmi dau seama că, într-adevăr, cel mai bine e să fim realiști, pentru că optimismul poate aduce dezamăgiri, iar pesimismul... e rău oricum.

Legat de al doilea articol în schimb... of... am citit prima parte și îmi amintesc când am trimis cereri de semaforizare a trecerii de pietoni, mă simt revoltat și astăzi. E frumos că fosta noastră colegă și dl. dr. sunt încă comemorați de cineva, pentru că simt că deja au fost uitați de mulți. Am avut onoarea de a-l avea asistent de grupă pe dr. Dan State, un om vesel, care era acolo pentru studenți mereu, care a rămas pentru mine, personal, un exemplu că oamenii pot face lucruri bune fără a avea ceva de câștigat, iar pentru noi toți că, din păcate, chiar dacă suntem medici, boala nu iartă pe nimeni. De atunci și până acum s-au mai stins și alți colegi MULT PREA DEVREME. Dumnezeu să-i odihnească pe toți!

9. FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII (2)
Nu este prima dată când văd această imagine și privind-o acum, după ce am terminat facultatea, cred că Cercul de Microbiologie ar ajuta foarte mult studenții dacă s-ar prezenta cât mai multe imagini cu frotiurilor de sânge, chiar cu prezentarea, din nou și din nou, a tipurilor de leucocite, dar și cu patologii (anemii, siclemii etc). Stagii precum Hematologia și Fiziopatologia ar fi mult ușurate dacă studenții „și-ar umple memoria” cu astfel de imagini.

10. FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII (3)
Pe parcursul acestui segment am pierdut o parte din prezentare, întrucât a trebuit să plec din fața ecranului...

11. ȘTIAȚI CĂ (4)
Dacă vreun student citește aceste rânduri, îi recomand, la rândul meu, să încerce să facă lucruri care merită atașate la CV încă din facultate. Timpul trece foarte repede.

12. FILMUL SĂPTĂMÂNII (2)
În cel despre simbolurile naționale – există o tendință astăzi de a schimba chiar și lucrurile care sunt bune așa cum sunt, doar de dragul schimbării și al noului. Lumea se plictisește prea repede și acesta e semn de superficialitate; ce e încărcat cu istorie, trebuie lăsat așa cum e.

Am vizionat și filmulețul cu interviul Dr. Bill Costerton, „tatăl” biofilmului, și sunt uimit că numele lui nu este mai răsunător – cred că își are locul printre nume precum Pasteur, Koch, Cantacuzino, Babeș. Este curios ce spune despre infecțiile cronice cu bacterii care formează biofilm, pentru care culturile sunt negative, agenții de dispersare etc. Sunt teorii noi pentru mine, care mi-au stârnit interesul și vreau să aprofundez subiectul.

13. ÎNCHEIERE
Modele și antimodele – mereu de avut în vedere. Este ușor să cazi în capcană și să îți iei drept model un anti-model, doar pentru că pare mai interesant ce face acel om.

Am început să practic ”palming” (exercițiul pentru ochi). În ultima perioadă am lucrat și mi-am desfășurat majoritatea activităților „cu ochii în calculator” și simt frecvent oboseală, chiar durere oculară. Sper să ajute acest exercițiu.
Pentru sport însă... mă găsesc în acea categorie care se motivează greu să facă exerciții acasă. Resimt puternic închiderea sălilor de sport.

Am putea încadra ultimul sfat („Atunci când începeți un lucru, duceți-l până la bun sfârșit...”) la vorbe, zicale și proverbe românești. Înțelepciunea din ele este probabil înțelepciunea a mii de bătrâni, strămoșii noștri, care au ajuns la aceeași concluzie. Un lucru început și neterminat este o risipă de timp și de resurse. Chiar dacă rezultatul este nesatisfăcător, parcurgearea întregului proces poate aduce experiență, învățături.

Ca o concluzie a întregii prezentări:
Modul de prezentare – oricât ar dori domnul profesor să evităm a spune „nu găsesc nimic de îmbunătățit”, prezentarea a fost bine organizată și personal apreciez acest stil cu care ne-am obișnuit – liniștit, cald, plin de sfaturi încărcate de înțelepciune.

Durata prezentării – un timp de 2 ore cu o mică pauză la mijloc sunt numai bune încât să se poată prezenta multe, dar să nu își piardă concentrarea cei din audiență. Cu toate acestea, prezentările de la Cercul de Microbiologie nu sunt cursuri aride, prin urmare chiar dacă ar dura mai mult, nu ar fi o problemă.

Mesajul transmis – am subliniat și comentat pe parcursul acestui text, pentru că sunt multe gânduri, idei, de luat cu noi.

Vreau totuși să menționez, în legătură cu mesajele și sfaturile transmise - mulțumită acestor feedback-uri, unde am fost mereu îndemnat să folosesc diacritice, m-am învățat în cele din urmă să scriu așa, iar asta mi-a ușurat enorm munca atunci când mi-am redactat Lucrarea de Licență. Am remarcat apoi, verificând diferite documente, cât de dificil este să găsești la treceri ulterioare toate diacriticele absente. Recomand să scrieți corect și ordonat din start.

Chelaru Edgar-Costin,
Rezident Microbiologie medicală, Anul I.

photo

Feedback 23.05.2020

Stancu Albert-Stefan - Medic rezident Microbiologie Medicala Anul I

INTRODUCERE:
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Cuprinsul înainte de prezentare este întotdeauna o structura foarte buna pentru a ne face o vedere de ansamblu asupra acesteia
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Optimă,scurt la obiect
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: informații legate de cuprinsul prezentării.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -

Stiati ca (1)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Citat motivațional,un bun început pentru o prezentare captivanta
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Optima
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Mi-a plăcut articolul cu Ion Ratiu, educativ și informativ,apreciez întotdeauna referințele istorice.
Oportunităţi de îmbunătăţire: Din păcate nu am reușit sa iau notițe și să și transcriu întreaga adresa web în timp util pentru a o putea accesa în momentul discuției,astfel cateva informații transmise în timpul prezentării au rămas cu semn de întrebare
Propuneri de îmbunătăţire: Ar fi de mare ajutor implementarea unei oportunități în care link-urile de referinta să poată fi accesate în timp real.(eventual trimiterea prezentarii innainte de a fi aceasta expusa)

Filmul săptămânii (1)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive:
Am urmărit și filmul saptamanii cu Muzeul Victor Babes,muzeu ce m-a surprins plăcut cand l-am vizitat,fără a ști ca urmează sa aleg aceasta specialitate în viitor.
La fel și Muzeul Cantacuzino din București precum și Castelul Cantacuzino din Bușteni,le-am menționat aici pentru a le vedea și alții si pentru a fii inspirati sa le viziteze si ei, sunt capodopere.
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Optim
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Foarte bune referințele, merită amintite într-un cadru atat de vast (120 de oameni invitați la prezentare)
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -

FOTOGRAFIA SĂPTĂM NII(1):
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Informațiile prezentate foarte bine, atat cat sa trezească curiozitatea publicului de a cere mai mult. M-am bucurat mult sa vad ca publicul a interactionat și a fost interesat sa afle mai mult.
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Optim
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Întotdeauna un caz clinic este necesar intr-o prezentare medicala, mai ales pentru noi care nu mai avem acces la partea clinica
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: Poate mai multe poze pentru a descrie mai bine cazul (dacă acesta o impune)

ŞTIAŢI CĂ(2)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: GENIALĂ informația aceasta, am cautat-o și am verificat-o în timp real. M-a ajutat sa si răspund la intrebarea Dvs. cu privire la epidemia apărute în “ograda” vecinilor noștri de la Sud.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Nu-mi mai amintesc foarte bine durata, îmi cer scuze.
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătăţire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Extrem de UTIL
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătăţire:

Știați că (3)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: De asemenea UTIl
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: nimic de adaugat.
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Foarte bune linkurile adaugate, la fel și complicatiile ce apar în acest tip de febra.
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

CAZUL SĂPTĂM NII
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Inca un caz clinic - asta aduce un +
Oportunităţi de îmbunătăţire: Motivele internarii puțin sumare din pct meu de vedere,însă cred ca sunt de ajuns pentru a starni curiozitatea publicului.
Propuneri de îmbunătăţire: Puțină detaliere a durerii în slide-ul următor (pentru cine nu a reușit să-și noteze)

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: OK
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Destul de informativ și util cazul, dpdv microbiologic, nu știu câți dintre colegi de an 2 din facultate se vor intalni insa în viitor cu Mycobacterium marinum dar oricum bine de știut.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

Pauza:

a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Apreciez și încurajez îndemnul Dvs. de a face mișcare după 1h de pauza.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Atat cat a fost nevoie.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: -
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: Mi-ar plăcea ca în timpul pauze sa fie o scurta povestioara din experiența Dvs. Întotdeauna binevenită.

ARTICOLUL SĂPTĂM NII
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Încă un caz clinic, încă un + pentru prezentare.
Oportunităţi de îmbunătăţire: întregul articol nu poate fi citit fără a fi înregistrat în site- asta poate tine pe loc anumite persoane mai “leneșe” care nu au răbdarea sa își creeze un cont.
Propuneri de îmbunătăţire: Așa cum am amintit mai sus, mi-ar plăcea ca linkurile sa poată fi accesate în timpul prezentării,ajuta la luarea notitelor. (cu toate ca exista precizarea de a nu citit înainte de examen)

Pentru al 2-lea articol (),
am citit in intregime și va multumesc pentru implicarea depusă, de asemenea pentru efortul de a ne prezenta aceste detalii, va suntem alături în lupta.

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Optim
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: întotdeauna binevenite experiența clinică și puțin istoric din ultima perioada.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

FOTOGRAFIILE SĂPTĂM NII(2,3)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Fotografii cu coloratii foarte utile pt studenti.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: Întotdeauna sub slide-ul cu poza este binevenita o descriere a pozei, pentru cei ce nu își notează sau nu sunt prezenți.

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Otima.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Interacțiunea cu publicul, implicarea acestuia în deslușirea coloranților și a elementelor microscopice.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

FOTOGRAFIILE SĂPTĂM NII(3)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: -
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: -
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: -
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
ŞTIAŢI CĂ(4)

a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Informativ, susțin aceste tipuri de informații ce pot motiva publicul să participe la activități ce le pot aduce diplome ce le pot construi CV-ul.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Optim
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: -
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

FILMUL SĂPTĂM NII(2)
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Din nou apreciez informatii istorice.
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătăţire:

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive:
Oportunităţi de îmbunătăţire:
Propuneri de îmbunătăţire:

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Cele 2 link-uri ce prezinta 2 bucati istorice atat romanesti cat și internaționale, atat legate de istoricul țării, cât și de specialitatea microbiologica sunt bine plasate la final.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

ÎNCHEIERE
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: -
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: -
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: -
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: Din cauza epidemiei, ne-a fost furată și o scurta perioada din activitatea noastra aducationala/educativa, apreciez invitația la acest curs și mi-as dori ca pe viitor sa avem șansa sa recuperam și noi (chiar si ONLINE) multe cursuri pierdute din specialitaea noastra.
Va multumesc!

photo

Care?

„Din păcate nu am reușit sa iau notițe și să și transcriu întreaga adresa web în timp util pentru a o putea accesa în momentul discuției,astfel cateva informații transmise în timpul prezentării au rămas cu semn de întrebare”

1.Care „câteva informații”?

2.A lua notițe este un „it must”. Asta este situația.
Sunt doar 2 variante (a treia nu există)
a. avem o memorie foarte bună și reținem tot ce se spune
b. luăm notițe

Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

feedback 23.05.2020

1. INTRODUCERE
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: structurarea cursului si evaluarea duratei fiecarei sectiuni
B. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: Introducerea in problema este mereu utila pentru a deschide orizontul de discutie
Oportunități de îmbunătățire: introducerea tine foarte mult de modalitatea pe care o alege cel care prezinta pentru a capta atentia.
2. ȘTIAȚI CĂ
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: conexiunea cu alte domenii sociale
B. Durata prezentării
Aspecte pozitive: timpul alocat a fost suficient
C. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: este important sa ne cunoastem trecutul si este util sa fie mentionat
Propuneri de îmbunătățire: desi este util sa invatam din istorie, cred ca este important sa ne ghidam atentia asupra problemelor actuale, astfel pot fi prezentate diferite situatii care se cer a fi rezolvate, stimuland astfel creativitatea
3. FILMUL SĂPTĂMÂNII 1
este foarte frumos sa stim despre personalitatile medicale marcante
4. FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: imapctul fotografiei este semnificativ si te face sa nu uiti foarte rapid ce s-a discutat
B. Durata de prezentare
Aspecte pozitive: durata optima
C. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: posibilitatea agravare a unei infecții cu S. aureus pornind de la un furuncul daca acesta nu este tratat
5. ȘTIATI CĂ
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: am aflat de acest site promedmail.org
B. Durata prezentării
Aspecte pozitive: durată scurtă și punctarea unor elemente importante
C. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: informatie utila
Oportunități de îmbunătățire: sa fie trecute mai multe informatii la stiati ca..
6. CAZUL SĂPTĂMÂNII
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: etapizarea prezentarii si includerea fotografiilor
B. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: integrarea informatiilor in sfera clinica, pregatind studentii pentru anii clinici
7. ARTICOLUL SĂPTĂMÂNII
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive:
B. Durata prezentării
Aspecte pozitive: suficienta
C. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: Pe domnul Dr State l-am avut asistent la anatomie si a fost foarte trist sa aflam acele vesti...
Oportunități de îmbunătățire: desi este utila prezenta articolelor din sfera exemple sociale, cred ca ar fi foarte util si articole din sfera stiintifica
9.FILMUL SĂPTĂMÂNII 2+3
A.Modalitatea de prezentare:
Aspecte pozitive: includerea acestor filme în curs
Oportunități de îmbunătățire:-
B.Mesajul transmis
Aspecte pozitive: foarte interesant
10. ÎNCHEIERE
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: prezenta informatiilor legate de aceasta pandemie
Oportunități de îmbunătățire: -
B.Durata de prezentare
Aspecte pozitive: inserarea exemplelor de viata si parabolelor
C. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: invataturile transmise sunt utile mai ales pentru cei din anii mici. Aceasta abordare in care cineva te si sfatuieste si nu iti ofera numai informatii medicale, in care incearca sa faca un mentorat, este foarte necesara in randul studentilor. Este nevoie de formare atat stiintifica-didactica cat si umana.

Grigorina Mitrofan
Rezident microbiologie medicală, an 1

photo

Feedback Cerc 23.05.2020

1. INTRODUCERE: Stiati ca.
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Un un pasaj citat din Einstein mereu o sa faca o persoana interesata. Citatul a fost dragut
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -
b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Nu a tinut foarte mult in conditiile in care toata lumea a trebuit sa participe din spatele ecranelor
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: mesajul are “substanta”
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

2. FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII:
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: suficiente informatii
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -
b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: optima
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătățire: -
c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: infectiile sunt niste afectiuni care imbraca diverse forme. Un bun exercitiu in ceea ce priveste diagnosticarea unei infectii cu S. aureus
Oportunităţi şi propuneri de îmbunătăţire: -

3. ŞTIAŢI CĂ
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Informatie clara si loc pentru mai mult accesand linkul.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: optima
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Ar trebui sa ne faca mai vigilenti pe noi, cei din Romania, pt ca si in 2020 o tara ca SUA poate intampina probleme de Sanatate Publica cand vine vorba Salmonella typhi.
Oportunităţi de îmbunătăţire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

4. CAZUL SĂPTĂMÂNII
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Interesant. Informatiile au fost prezentate clar
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: Timpul a fost suficient fara sa se lungeasca mai mult decat era necesar.
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Informatii utile în realizarea unei anamneze și despre micobacterii si afectiuni provocate de acestea.
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

5. ARTICOLUL SĂPTĂMÂNII
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Clar si introducerea linkului a fost un aspect pozitiv deoarece a dus la incadrarea prezentarii în intervalul de timp stabilit/propus
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: A durat fix cât trebuia
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Bolile infectioase se pot manifesta în multe moduri și diagnosticul diferential este foarte important. În plus, nu strica nimănui sa știe câte un lucru despre Cantacuzino și trecului institutului.
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

6. FOTOGRAFIILE SĂPTĂMÂNII
a. Modul De Prezentare:
Aspecte pozitive: Informații prezentate clar
b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: optima
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Foarte important! Înainte de toate, ca viitor medic, trebuie sa știm cum funcționează organismul uman în mod normal ca apoi sa putem sa distingem patologiile.
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

7. ŞTIAŢI CA
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Mereu mi-a starnit interes aceasta sectiune si, ca de obicei, a fost interesant
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: durata optima
c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: optimist

8. FILMELE SĂPTĂMÂNII
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: Curiozitatea si dorinta de a obtine mai multa informatie poate fi folosita atat in interes propriu cat si cu scop de a ajuta o comunitate
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
8. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: optima
a. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: Istoria este importanta si o lectie despre trecutul nostru poate fi spre binele nostru.
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

9. ÎNCHEIERE
a. Modul De Prezentare
Aspecte pozitive: foarte dragut filmuletul cu “how to plank”
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -
b. Durata Prezentării
Aspecte pozitive: durata potrivita
c. Mesajul Transmis
Aspecte pozitive: foarte important! Sportul este o activitate care ajuta persoana pe absolut toate planurile. Un abdomen tare protejeaza coloana
Oportunităţi de îmbunătățire: -
Propuneri de îmbunătăţire: -

Dumitru Cosmin-George
Medic Rezident Microbiologie Medicala. Anul II

photo

feedback 23.05.2020

1. INTRODUCERE
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: Apreciez structurarea cursului pe secțiuni și cuprinsul de la început.
B. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: citatul și proverbul ar trebui să ne inspire să fim persoane mai bune
Oportunități de îmbunătățire: legat de proverbul “Ce ție nu-ți place altuia nu-i face”, am observat pe parcursul stagiilor în destule ocazii comportamente nepotrivite atât față de pacienți cât și față de proprii colegi din partea personalului medical. Este adevărat că și pacienții pot avea astfel de comportamente. Cred ar trebui să existe mai multă empatie și colaborare în relația medic-pacient.
2. ȘTIAȚI CĂ
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: punerea în context a acestui interviu cu Ion Rațiu și explicarea evenimentului din 20 mai 1990
B. Durata prezentării
Aspecte pozitive: timpul alocat a fost suficient
C. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: Este important să știm și să înțelegem evenimentele din istorie care au influențat evoluția României. Din păcate și atunci, ca și acum cred că există o apatie generalizată a oamenilor care afectează toate domeniile, nu doar cel medical. Deși cred că lucrurile se schimbă încet.
Propuneri de îmbunătățire: Privind în retrospectivă e mai ușor de apreciat dacă unele alegeri au fost bune sau nu, dar cred că e important să ne concentrăm pe prezent, pentru că asta va influența viitorul următoarelor generații.
3. FILMUL SĂPTĂMÂNII 1
Foarte interesant filmul despre Victor Babeș, am avut oportunitatea să vizitez Muzeul Victor Babeș în timpul facultății ca parte a opționalului de Istoria Medicinii. Consider că este foarte important să cunoaștem lucruri legate de istoria medicinii în general și contribuțiile românilor în lumea medicală. Un lucru pe care nu-l știam este rivalitatea dintre Babeș și Cantacuzino, înțeleg că aveau personalități diferite, dar cred că în lumea medicală și nu numai este foarte importantă colaborarea.
4. FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: punerea întrebărilor pe parcursul prezentării cazului clinic permite o interacțiune mai bună și duce la formarea unui mod de gândire logic în abordarea cazurilor
B. Durata de prezentare
Aspecte pozitive: prezentarea a avut o durată potrivită
C. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: potențialul de agravare a unei infecții cu S. aureus pornind de la un furuncul
5. ȘTIATI CĂ
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: am aflat de acest site promedmail.org și m-am înscris
B. Durata prezentării
Aspecte pozitive: durată scurtă și punctarea unor elemente importante
C. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: este bine de știut că monitorizarea bolilor infecțioase este foarte importantă
Oportunități de îmbunătățire: în această perioadă în care în mintea tuturor se află coronavirusul, este important să nu fie neglijate celelalte boli atât infecțioase cât și neinfecțioase
6. CAZUL SĂPTĂMÂNII
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: includerea multiplelor fotografii legate de tehnici de diagnostic
B. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: importanța micobacteriilor netuberculoase care pot cauza infecții destul de grave; sfatul despre măsurarea propriilor mâini sau degete e important mai ales pentru colegii care vor lucra direct cu pacienții, acest sfat l-am primit și noi în anul 3 la semiologie.
7. ARTICOLUL SĂPTĂMÂNII
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: recomandarea de articole care pot ajuta la dezvoltarea profesională, dar ne și pot inspira (articolul despre încercările de salvare a Institutului Cantacuzino)
B. Durata prezentării
Aspecte pozitive: scurtă, dar suficient cât să trezească curiozitatea
C. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: legat de articolul trimis pe mail, e mereu trist când se întâmplă o tragedie la o vârstă la care ne gândim că avem toată viața înainte; țin minte când s-a întâmplat accidentul pe acea trecere de pietoni și am evitat s-o traversez când am avut stagiul de Medicină Legală, iar azi nu știu în ce stare este acea trecere, dacă e semaforizată sau nu
Oportunități de îmbunătățire: cred că există multe lucruri care pot fi îmbunătățite legate de Institutul Cantacuzino, s-a putut observa în această perioadă de pandemie importanța sa vitală pentru sănătatea publică
9.FILMUL SĂPTĂMÂNII 2+3
A.Modalitatea de prezentare:
Aspecte pozitive: includerea acestor filme în curs
Oportunități de îmbunătățire: o scurtă descriere sau un titlu pentru fiecare link ar fi utilă
B.Mesajul transmis
Aspecte pozitive: foarte interesant filmul despre biofilm, cred că sunt multe lucruri de descoperit care pot ajuta la dezvoltarea microbiologiei

10. ÎNCHEIERE
A. Modul de prezentare
Aspecte pozitive: prezentarea unor grafice actualizate despre pandemia de SARS-CoV-2
Oportunități de îmbunătățire: scurtă descriere sau titlu pentru linkurile legate de exerciții fizice
B.Durata de prezentare
Aspecte pozitive: timpul alocat a fost suficient pentru diferitele secțiuni ale cursului
C. Mesajul transmis
Aspecte pozitive: e întotdeauna important să știm să alegem ce modele să urmăm în viață, atât din punct de vedere profesional cât și uman.

Monica Meiroșu
Rezident microbiologie medicală, an 1

photo

FEED-BACK CERC MICROBIOLOGIE 1 – 12.11.2019

1. INTRODUCERE

A.MODUL DE PREZENTARE

A) Aspecte pozitive – modul simplu, scurt si bine pus la punct de captare a atentiei a fost cheia prezentarii, din punctul meu de vedere deoarece daca ma pierdeati de la inceput cu greu m-ati fi “recuperat inapoi pe drum”.

B) Oportunitati si propuneri de imbunatatit – desi introducerea a fost scurta si concisa dar suficient cat sa captiveze, ora la care se tine ar putea fi considerata un impediment pentru o prezentare 100% reusita. S-ar putea incerca, poate, un switch intre serii, de exemplu sa vina seria 3 marti si sa mearga seria 4 joi sau sa se tina dimineata, in functie de programul fiecarei serii, astfel incat auditoriul sa fie cat mai odihnit, desi stiu ca “ati fost silit” sa tineti cercul la aceasta ora starea auditoriului arata succesul sau esecul prezentarii.

B. DURATA PREZENTARII

A) Aspecte pozitive – durata prezentarii este optima, neavand ce alte comentarii sa aduc acestui subiect.

B) Oportutinati si propuneri de imbunatatit – interactiunea cu publicul in acest moment mi se pare prematura, deoarece in acest moment se pun bazele a ceea ce urmeaza a fi dezbatut iar pentru unii auditori care sunt la prima prezentare pe acest subiect sau care nu au o baza despre acest subiect, care urmeaza a fi dezbatut, poate reprezenta un factor stresor ceea ce poate insemna esecul prezentarii.

C. MESAJUL TRANSMIS

A) Aspecte pozitive – mesajul a fost extrem de clar, in total acord cu ceea ce urma sa invatam la intalnirea respectiva.

B) Oportunitati si propuneri de imbunatatit - nu cred ca ar trebui ceva schimbat la mesajul transmis doar interactiunea cu publicul in acest moment precoce al prezentarii ar trebui redusa, din motivele enuntate mai sus.

2. CUM SA ALCATUIM O PREZENTARE STIINTIFICA

A. MODUL DE PREZENTARE
A) Aspecte pozitive – informatiile prezentate au fost usor de urmarit, inteles si prezentate in asa maniera incat am plecat acasa cu ele deja invatate.
-faptul ca ne-ati demonstrat ca ceea ce spuneti nu sunt doar notiuni pur teoretice ci au si aplicabilitate practica, utilizandu-le chiar dumneavoastra pe parcursul prezentarii.
-faptul ca ati facut referire si la alte tipuri de prezentari, in functie de contextul in care se tine prezentarea si nu v-ati limitat doar la subiectul propriu-zis al cercului.
-faptul ca am fost pusi in fata unor fragmente de prezentari nu foarte bine construite si care au avut ca rezultat pierderea calitatii mesajului transmis, desi era unul foarte important(tabelul cu Epidemia de infectii cu Salmonella si imaginea cu rata anuala a cazurilor de SIDA din SUA)

B) Oportunitati si propuneri de imbunatatit – maniera in care a fost prezentata informatia cu exemple de asa da, asa nu, cu exemple din experienta personala chiar si cu exemple de situatii amuzante, nu are nevoie de schimbari.

B. DURATA PREZENTARII
A) Aspecte pozitive – prezentarea a fost scurta, clara si la obiect, astfel incat am putut fi atenti pe toata durata acesteia si ne-am putut incadra in timpul pus la dispozitie.
B) Oportunitati si propuneri de imbunatatit –ar trebui sa se gaseasca un echilibru constant intre timpul de prezentare al informatiilor obiective de genul celor din “cum sa alcatuiesti o prezentare stiintifica” si al celor mai mult subiective, cum ar fi cele din “poza zilei” deoarece aici fiecare vede ce vrea, in functie de ce cunoaste sau cat de mult cunoaste.

C. MESAJUL TRANSMIS
A) Aspecte pozitive – faptul ca mesajul a fost intarit de exemple, mai mult sau mai putin personale, sfaturi ca de la un tata pentru copii lui pentru a face lucrurile la un nivel cat mai inalt calitativ, diferite situatii hilarice drept exemple de asa nu, au dus la o receptie mai buna a mesajului transmis.
B) Oportunitati si propuneri de imbunatatit – singura modificare ar trebui facuta la noi adica sa incercam sa fim si mai atenti, sa punem si mai multe intrebari, sa fim mai curiosi.
3. POZA ZILEI
A) MODUL DE PREZENTARE
A) Aspecte pozitive – modul de utilizare al pozelor este foarte bine gandit: noi observam si descriem poza, de la general la particular, ajutati si de observatiile colegilor cu mici detalii pe care noi probabil nu le-am fi observant.
- Dupa observatie incep discutiile, incep mici debate-uri intre noi, colegii,
de ce ar fi asta si nu asta, etc.
B) Oportunitati si propuneri de imbunatatit – o propunere valabila in general, nu doar pentru cercul de microbiologie: sa fie expuse cat mai multe cazuri clinice despre subiectul dezbatut in acea saptamana, nu la un moment y sa fie prezentata o poza despre subiectul x, iar momentele de comemorare a trecutului ar putea fi scurtate ca perioada de expunere si dublate de mai multa patologie deoarece mai importante decat trecutul sunt prezentul si viitorul, iar cum niciodata nu se stie cand o poza vazuta la un moment x poate fi decisiva pentru diagnosticarea unui pacient si salvatoare pentru viata acestuia…va rog sa va ganditi la acest aspect.

B) DURATA PREZENTARII
A) Aspecte positive – durata a fost relativ ok, in relatie cu ora la care s-a desfasurat cercul si cu cunostintele pe care le detinem in momentul actual.
B) Oportunitati si propuneri de imbunatatit- un minus il reprezinta ora la care se desfasoara cercul, dar legandu-ne de ora la care se desfasoara incadrarea a fost ok.

C) MESAJUL TRANSMIS

A) Aspecte positive – faptul ca ne-ati lasat pe noi sa construim o parte din mesaj si ca ne atentionati cand o luam pe campii, cum s-ar spune
- faptul ca ne-ati pus pe noi in postura de a pune intrebari si nu numai de a raspunde deoarece uneori a pune o intrebare buna si elocventa poate fi foarte greu, poate chiar mai greu decat de a da un raspuns.
- faptul ca ne puneti sa gandim si a facem conexiuni intre ce stim de la microbiologie si cee ace stim de la alte discipline
B) Oportunitati si propuneri de imbunatatit – cat mai multe imagini clinice deoarece o poza poate face mai mult decat o mie de cuvinte
4. INCHEIERE – incheierea a fost scurta, la obiect, lasand loc de curiozitate vis a vis de subiectele dezbatute.
Mihalache Constantin-Valentin, seria 4, grupa 44

photo

... ora 15.00 ...

S-a transmis de mai multe ori că
-ora 15.00 este ora la care se permite studenților să intre în Institut
-orele se pot desfășura doar începând cu ora 15.00.
Nu are rost să se discute și re-discute cum ar fi dacă orele ar începe la o altă oră - atâta vreme cât (cel puțin în momentul actual) nu este posibil să se schimbe ceva. Decizia nu ne aparține. Orele sunt impuse.
Vă mai aduceți aminte ce se putea petrece începând cu 1.11.2019?
Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

FEEDBACK CERC MICROBIOLOGIE 28.11.2019

1. INTRODUCERE
• Modul de prezentare
-Aspecte pozitive: Introducerea a fost scurta, concisa, in care ati prezentat punctele pe care urma sa le atingeti. “Exercitiul” cu filmuletul de pe facebook ne-a pus in alarma in ceea ce priveste situatia actuala a Institutului, o problema serioasa de care noi, de ltfel, nu stiam.
-Oportunitati si propuneri de imbunatatire: As vrea sa aflu mai multe informatii despre starea actuala a Institutului sis a speram ca va avea o evolutie favorabila.
• Durata prezentarii
-Aspecte pozitive: Timpul alocat introducerii si exercitiului a fost poate prea mic pentru cat ar fi meritat acest subiect sensibil.
-Oportunitati si propuneri de imbunatatire: Tinand cont de conditiile in care trebuie tinute cercul, ca timpul este o mare problema, nu se poate face o imbunatatire in acest fel.
• Mesajul transmis
-Aspecte pozitive: Exercitiul din introducere a avut un impact foarte mare asupra noastra. Ignoranta cu care a fost tratat Institutul l-a adus in aceasta stare de declin si doar noi putem face diferenta, daca ne-am implica mai mult.
-Oportunitati si propuneri de imbunatatire: Acestea ar trebui sa vina din partea noastra, sa fim constienti de problema si sa facem tot ce ne sta in putere sa ajutam acest Institut.

2. STIATI CA- 1
• Mesajul transmis
Cifrele au fost dezamagitoare pentru toata lumea prezenta. Am sperat ca se vor schimba mai multe dup ace le-ati prezentat, insa saptamana asta ne-ati aratat si cifrele actuale care s-au modificat extrem de putin, nesemnificativ.
-Oportunitati si propuneri de imbunatatire: La fel, din partea noastra ar trebui sa vina imbunatatirea.

3. LEZIUNI ELEMENTARE ALE PIELII
• Modul de prezentare
- Aspecte pozitive: Mi-a placut foarte mult aceasta parte. A fost foarte captivanta si ne va ajuta foarte mult pe viitor, iar anul viitor vom intra deja cu niste informatii suplimentare. Mi-a placut ca s-a facut si o mica “recapitulare”, care ne-a pus memoria la incercare, prin tehnica clasica “ce vedeti?”, doar ca de data aceasta, raspunsurile noastre au fost mai academice.
-Oportunitati si propuneri de imbunatatire: A fost prezentata aceasta parte impecabil.
• Durata prezentarii:
-Apecte pozitive: Prezentarii i-a fost alocat suficient timp cat sa intelegem si sa ne familiarizam cu notiunile, dar nici sa ne lungim cu timpul.
• Mesajul transmis
-Aspecte pozitive: Cred ca toata lumea a inteles mesajul din aceasta parte a prezentarii, oricat am fi fost de obositi. Chiar sunt recunoscatoare pentru aceste informatii utile care ne apropie din ce in ce mai mult de clinica.

4. FILMULETUL SAPTAMANII
Daca o pozele au un impact foarte mare, filmuletul ne-a marcat pe toti, cu siguranta. Cazul dramatic al fetitei imbinat cu fericirea atat a ei, cat si a mamei, pentru micul progres pe care fetita l-a facut a fost de-a dreptul induiosator. Inca o data ne este aratata importanta recunoasterii si tratarii unor boli la timpul ei si corespunzator; altfel, cum a fost prezentat in acest caz, in cazul bolilor poststreptococice, urmarile sunt dramatice.

5. “IMBRATISAREA DE URS”

• Modul de prezentare
- Aspecte pozitive: Mi-a placut modul de prezentare “in suspans”, ca ne lasati pe noi sa gandim ce informatii sa cerem, sa ne creem o idee in cap, sa “descoasem” cazul.
-Oportunitati si propuneri de imbunatatire: Acest stil de prezentare mi se pare cel mai potrivit.
• Durata prezentarii:
Timpul alocat acestei parti a fost potrivit, desi, daca am mai fi dispus de timp per total alocat cercului, aceasta parte putea fi mai lunga, sa apucam sa ne facem mai multe pareri.
• Mesajul transmis:
Pe mine personal acest caz m-a socat. Nu mi-am imaginat vreodata ca o imbratisare ceva mai puternica poate creea atatea probleme. Un caz clinic ales foarte bine!

6. “STIATI CA” -2
Pe mine personal m-a socat acest caz. Ne-ati tot avertizat ca exista o problema in ceea ce priveste tuberculoza peste tot, insa nu ne “trezeste” cu adevarat aceasta informatie decat atunci cand e aproape de noi, cum a fost in acest caz “Facultatea de Medicina” din Oradea. Inca o data ni se arata cand de important este sa prevenim bolile infectioase si de asemenea, sa impartim aceste informatii si cu persoanele din afara domeniului medical, care nu au acces la aceste informatii la fel de usor ca sin oi.

7. FOTOGRAFIA SAPTAMANII
Cazul a fost terifiant, mai ales ca era foarte recent, cand s-ar fi presupus ca aceasta boala sa fie eradicata cu ajutorul vaccinurilor, insa se pare ca problema este inca in jurul nostru. Ce a fost si mai terifiant a fost cand ati mentionat de cazurile din Ucraina, care este atat de aproape de noi. In cadrul IMSCB-ul, am stat de vorba cu doctorul Zeshan Qureshi dupa conferinta acestuia despre majora pe care o fac mamele care nu isi vaccineaza copiii si i-am explicat ca am aflat in cadrul Cercului de Microbiologie de cazurile din Ucraina si a fost marcat de aceasta informatie, mai ales cand i-am mentionat ca sunt vecinii nostri. Acesta si-a exprimat dorinta de a afla mai multe despre aceasta situatie si eventual, la urmatorul congres, sa o prezinte.

8. SFATURI MEDICALE
Gestul dumneavoastra de la final a fost induiosator. Prin aceste sfaturi ne-ati aratat ca va pasa de noi si de sanatatea noastra, mai ales in acest sezon plin de incercari. Va multumim pentru grija pe care ne-o purtati sis a speram ca vom reusi vreodata sa va intoarcem faptele bune!

Cele mai sincere scuze pentru intarziere! Sarbatori fericite!
Ghinet Daniela, seria 3, grupa 30

photo

Feedback Cerc microbiologie 29.11.2019

I.Introducere

A fost o introducere scurtă, dar succintă. Mesajul a fost transmis clar fiind trecute în revista toate aspectele ce urmau să fie discutate în aceea seară.

II.Cum să alcătuim o prezentare (“Prezentatorul”)

Informația a fost prezentată într-un mod explicit și accesibil.Ați punctat tot ce este esențial pentru o prezentare reușită, acordând o mare atenție la detalii (mimica, gesturi, postura, tonul vocii, atitudine și vestimentație).De asemenea imaginile au oferit exemple concrete de “așa da/ așa nu”. Durata a fost adecvată orei târzii și totul a fost încadrat în timp.

III.Poza zilei

Consider că a fost o idee potrivită să se înceapă cu poză zilei. Este o ocazie prin care studenții sunt îndemnați să pună întrebări cheie, să descrie ceea ce văd fără teamă, astfel ajungând la conturarea unui răspuns corect.

IV .Încheiere
În încheiere doresc să va mulțumesc pentru informațiile dobândite pe parcursul cercului, de asemenea pentru dedicația și profesionalismul de care dați dovadă.

Cu stimă,
Ciucaru Ancuța, medic rezident Medicină de Laborator

photo

Feedback Cerc microbiologie 12.11.2019

I.Introducere

Partea introductivă fost clară și concisă, întrucât această a rezumat tema prezentării.
Într-un interval de timp scurt ați reușit să transmiteți multe idei și ne-ați captat imediat atenția.

II.Cum să alcătuim o prezentare științifică

Am asistat la o prezentare captivantă, ușor de înțeles.Mesajul a fost transmis și recepționat cu ușurință datorită imaginilor și a exemplelor sugestive.Timpul alocat a fost adecvat pentru înțelegerea regulilor ce trebuie respectate în realizarea unei prezentări de succes.

III.Poza zilei

Consider că această secțiune reprezintă cea mai interactivă și interesantă parte a cercului.Este un prilej prin care cei prezenți pot adresa întrebări și interacționa direct. Totodată reprezintă un bun exercițiu în gândirea și abordarea cazurilor clinice.

IV. Încheierea
Încheierea a fost scurtă și la obiect ,sumarizând noțiunile discutate.

Va mulțumesc,
Ciucaru Ancuța, medic rezident Medicină de Laborator

photo

Cerc microbiologie – 12.11.2019

Introducere
• Modul de prezentare:
A) Aspecte pozitive: Mi-a făcut mare plăcere să particip la această primă întâlnire, şi deşi auzisem de acest cerc în studenţie, nu am avut ocazia să particip. Mi-a placut foarte mult şi gestul dvs de a ne oferi cafea ca să „ne mai relaxăm puţin”, plus că am simţit acea trecere de la atmosfera uşor tensionată de curs, la cea un pic mai relaxată a acestei activităţi extracurriculare, adică aş îndrăzni să zic chiar că acea barieră profesor-student aproape că dispăruse, iar acest lucru este foarte rar întalnit în mediul academic (cel puţin din punctul meu de vedere).
B) Oportunităţi şi propuneri de înbunătăţire: Deşi nu am avut oportunitatea de a participa la aceste cercuri când eram studentă, apreciez foarte mult interacţiunea între dvs şi „cei mici”, implicarea dvs în a le atrage atenţia cum să gândească (ceea ce îi va ajuta foarte mult în viitoarea lor carieră de medici), la ce să fie atenţi, ce să „caute” la un pacient când sunt puşi în faţa unui caz etc. Eforturile dvs ne ajută pe noi să realizăm importanţa a ceea ce facem.
• Durata prezentării:
A) Aspecte pozitive: Introducerea a fost scurtă şi la obiect, concisă, ceea ce mi s-a părut adecvat pentru acest capitol.
B) Oportunităţi şi propuneri de înbunătăţire: În ciuda faptului că cercul se ţine la o oră târzie şi a faptului că nu avem prea mult timp la dispoziţie pentru mai multe discuţii, timpul alocat introducerii mi se pare ideal şi nu aş schimba acest aspect.
• Mesajul transmis:
A) Aspecte pozitive: Mesajul a fost transmis cu uşurinţă, datorită introducerii bine structurate şi „on point”.
B) Oportunităţi şi propuneri de înbunătăţire: Nu consider că ar trebui ceva schimbat la acest capitol.

Cum să alcătuim o prezentare
• Modul de prezentare:
A) Aspecte pozitive: Prezentarea a fost bine structurată, scurtă, concisă, cu text simplu negru pe fundal alb, fara animaţii sau alte lucruri care „îţi sar în ochi” (de altfel, fix de acest aspect ne-aţi sugerat să ne folosim când alcătuim noi o prezentare), v-aţi folosit de culori exact acolo unde era necesar, iar lucrurile care mi-au rămas bine întipărite în memorie au fost acele tabele cu epidemiile de Salmonella în închisoarea X, şi asta pentru că a fost un moment interactiv în care ne-aţi întrebat ce nu era ok pe acel slide. Şi astfel, „ne-am pus mintea la contribuţie”, şi aţi primit nişte răspunsuri destul de pertinente în ciuda orei târzii şi a oboselii. Apoi au mai urmat şi alte exemple de „aşa da şi aşa nu”, sub forme de pie charts, font-uri folosite în diferite reclame sau background-uri, prezentări de la diverse congrese/conferinţe etc.
B) Oportunităţi şi propuneri de înbunătăţire: O îmbunătăţire ar fi o mai bună interacţiune între noi şi dvs, dar acest lucru ţine mai mult de noi, deoarece dvs ne puneţi nişte întrebări pe subiect şi care să ne facă să gândim logic.
• Durata prezentării:
A) Aspecte pozitive: Totul a fost atât de bine optimizat, încât nici nu mi-am dat seama când a trecut timpul. Prezentarea a fost foarte interactivă, cu multe exemple şi informaţii folositoare, nu ţin minte să fi fost vreun minut în care să mă plictisesc, am fost „prinsă” în discuţiile dvs „back and forth” cu studenţii, iar atmosfera mai degajată cred ca a fost pe placul tuturor.
B) Oportunităţi şi propuneri de înbunătăţire: Nu cred că aş avea vreo propunere la acest capitol, pentru că totul a fost condensat într-un timp potrivit şi astfel am avut destul timp şi pentru poza zilei sau alte discuţii.
• Mesajul transmis:
A) Aspecte pozitive: Şi aici, ca şi la introducere, mesajul a fost uşor de transmis şi de altfel uşor de „digerat”, deoarece exemplele au fost din abundenţă şi ne-au captat atenţia, iar dvs aţi punctat exact cu ce trebuia să ramânem din această prezentare plină de informaţii utile.
B) Oportunităţi şi propuneri de înbunătăţire: Nu aş schimba nimic la această prezentare, ea fiind uşor de înţeles, iar interacţiunea cu noi fiind o chestiune importantă, pentru că din această interacţiune, „ramânem cu ceva”.

Poza zilei
• Modul de prezentare:
A) Aspecte pozitive: Această parte a prezentării mi-a plăcut foarte mult, pentru că ne puneam „our thinking caps” din nou şi încercam să găsim răspunsuri împreună. Aş putea să zic chiar că mă simţeam ca în „Dr. House”. Mi-a plăcut că îi îndrumaţi pe studenţi cum să înceapă să gândească un caz, cum să se uite la fiecare detaliu, cum să întrebe anumite lucruri ţintite etc. Noi am învaţat asta „the hard way” prin stagiile clinice şi la examenele orale cu „pacientul la pat”. Aşa că îi consider pe studenţii dvs foarte norocoşi că îi învăţaţi aceste lucruri încă de pe acum şi chiar dacă ei nu văd asta la momentul acesta (cum de altfel nici noi în anii mai mici nu vedeam aceste chestiuni folositoare), în viitor o să-i ajute foarte mult şi o să prindă curaj.
B) Oportunităţi şi propuneri de înbunătăţire: Deşi ştiu că timpul este foarte restrâns, o propunere ar fi să se discute mai multe poze, eventual cu anumite detalii minore despre pacient scrise lângă poză, pentru a scuti din timpul alocat întrebărilor „de bază” (de exemplu în poză era prezentat un abdomen, şi s-a pierdut timp cu întrebări de genul „E femeie sau bărbat?”, „E tânară?”, „Din ce ţară e?” etc.).
• Durata prezentării:
A) Aspecte pozitive: Am apreciat foarte mult faptul că aţi avut răbdare cu noi, pentru orice întrebare/răspuns din partea noastră, aţi răspuns la fel de calm şi blând, nu v-aţi enervat pe răspsunsurile mai puţin „inspirate”, şi iarăşi ţin să subliniez că acest lucru este destul de rar întâlnit la un cadru didactic (din experienţa mea, ba chiar se râdea în hohote de student sau era umilit pentru răspunsul greşit dat, şi astfel nu mai avea curaj să zică nimic). Această idee de a dezbate cazuistică cu dvs la fiecare cerc în acel interval de timp restrâns, mi se pare excelentă şi pentru studenţi şi pentru noi ca rezidenţi şi mă bucură enorm faptul că aici „avem voie să greşim” fără să fim aspru penalizaţi.
• Mesajul transmis:
A) Aspecte pozitive: Faptul că îi încurajați pe studenți să fie buni observatori, să nu se grăbească în a da un diagnostic, să pună toate întrebările posibile pentru a ajunge la o concluzie - consider că este esenţial mai ales în această etapă de formare a lor.

Încheiere
Acest prim cerc a fost o oportunitate pe care am ratat-o în studenție şi acum că am participat la el, regret că nu am fost mai „activă” în acest sens, abia acum după o licență dată, observ câte lucruri am greșit în prezentarea mea de atunci şi ce ar fi trebuit să fac altfel. Însă pe viitor voi ține cont de sfaturile dvs şi vă mulțumesc mult pentru timpul pe care ni-l acordați organizând aceste cercuri concepute special pentru ca noi să creștem şi să ne dezvoltăm cât mai mult.

Cu respect,
Dorobanţu Rodica, medic rezident Medicină de laborator

photo

Feedback Cerc microbiologie din data de 03.12.2019.

I Filmulețul zilei
O să încep cu filmulețul zilei deoarece am întârziat și vreau să vă mulțumesc pe această cale că l-ați reluat pentru două persoane deși era în desfășurare.
M-a impresionat cazul fetiței, m-a făcut să îmi amintesc de stagiile de psihiatrie și neurologie pediatrică, și să rememorez tragediile trăite de către copii și părinți, precum și importanța unui tratament corect și complet la momentul potrivit. Am remarcat optimismul și blandețea mamei în a-și încuraja și susține copilul, care deși facea un lucru banal pentru restul oamenilor, în cazul ei era ceva extraordinar. Nu am putut să nu mă gândesc la prejudecățile cu care se confruntă din partea oamenilor ,, normali ” din societate.

II Leziuni elementare ale pielii
Prezentarea a fost fără cusur, informația a fost prezentată clar, succint și succesiv, astfel încât pe viitor să avem cu toții un limbaj comun de specialitate.
Timpul acordat acestui microcurs a fost suficient și bine exemplificat prin imagini, iar poza finală a rezumat perfect cele prezentate anterior. Consider că o astfel de prezentare ar fi utilă și binevenită la toate întâlnirile ce vor urma.

III Îmbratișarea ursului (caz clinic)
Mi-a plăcut foarte mult acest caz clinic deoarece am avut șansa să ne verificăm cunoștiințele acumulate anterior în stagiul de parazitologie unde s-a insistat asupra chistului hidatic, astfel încat a fost foarte ușor să ne dăm seama imediat despre ce este vorba.
Mă bucur că diagnosticul s-a pus pas cu pas, și s-a subliniat importanța diagnosticului clinic și paraclinic. Totodata am înțeles că nu trebuie să ezităm să cerem valorile normale ale analizelor acolo unde nu le avem, și că ne putem ,, permite luxul ”de a cere un CT acolo unde radiografia și ecografia nu sunt suficiente.

IV Știați că?
Am realizat faptul că boala nu alege, și că indiferent de profesie și educație, cu toții suntem expuși în egală măsură, inclusiv cei care provin din țări cu un sistem de sănătate mult mai bine pus la punct.
Mă bucur că ați subliniat gravitatea tuberculozei (care din păcate încă este o problemă de sănătate publică reală), precum și importanța diagnosticului precoce și a tratamentului preventiv și curativ. Cred că tuturor ne este foarte clar când subiectul nu este contagios, și când boala devine activă.
În mod cert cel mai bun tratament rămâne profilaxia.

V Poza zilei
Am revăzut poza de la cercul din data de 29.11.2019, motiv pentru care nu o voi mai comenta.
Pot doar să menționez că mă bucură faptul că la Iași nu s-a confirmat suspiciunea de difterie.

VI Incheiere
Nu pot să spun decât că a fost un alt cerc reușit din toate punctele de vedere, și doresc să vă mulțumesc din nou că v-ati rupt din timpul liber pentru a ne completa și îmbunătății cunoștiințele.

Cu respect,
Nicolae Oana, medic rezident medicină de laborator.

photo

Feedback Cerc Microbiologie 29.11.2019

1.Introducere
Modul de prezentare
• Aspecte pozitive: Întrucât a fost primul Cerc de Microbiologie la care am participat, am apreciat modul dumneavoastră de abordare, felul în care ne-ați făcut să ne simțim bineveniți, să ne destindem și să ne concentrăm atenția către prezentarea care urma să aibă loc.
• Oportunități și propuneri de îmbunătățire:-

Durata prezentării
• Aspecte pozitive: Introducerea a fost scurtă și la obiect, atingând punctele cheie ale discuției care urma să aibă loc, astfel încât să avem o structură a temelor ce urmează a fi abordate.
• Oportunități și propuneri de îmbunătățire:-

Mesajul transmis
• Aspecte pozitive: Apreciez faptul că am fost consultați cu privire la punctele pe care am dori să ne concentrăm atenția mai mult timp și ordinea în care să se desfășoare prezentarea . Pe de altă parte, subiectul discuției este unul foarte interesant și util, pregătirea prezentatorului fiind de multe ori “uitată” în multe ghiduri de realizare unei prezentări.
• Oportunități și propuneri de îmbunătățire:-

2.Prezentatorul
Modul de prezentare
• Aspecte pozitive: Am apreciat foarte mult exemplificarea multor situațîi de ”așa da” sau “așa nu“ cu foarte multe fotografii. Subiectul este unul de mare utilitate pentru orice medic/viitor medic și mi-au plăcut sugestiile și trucurile pe care ni le-ați prezentat, mici artificii pentru a reuși să depășim o situație dificilă, cum să ne stăpânim emoțiile, cum să evităm anume ipostaze în calitate de prezentatori.
• Oportunități și propuneri de îmbunătățire: Fotografiile din prezentare ar putea fi însoțite de o descriere succintă a ceea ce reprezintă pentru a fi mai ușor în momentul în care recitim prezentarea ulterior.

Durata prezentării
• Aspecte pozitive: A fost o prezentare lungă, dar într-un sens pozitiv, presărată cu multe sugestii, sfaturi, trucuri, exemplificări, povestiri din fapte reale și modalități de prevenire a unor situații neplăcute în cadrul susținerii unei prezentări.
• Oportunități și propuneri de îmbunătătire: Introducerea unei scurte pauze la un moment dat pe parcursul prezentării.

Mesajul transmis
• Aspecte pozitive: Mi-a plăcut nota de umor prin care au fost date anumite sugestii ( de exemplu cea cu prietenii din sala). Consider de un real folos toate informațiile, mai ales că până acum, nu mi s-a prezentat niciodată atât de clar și concis ce atitudine trebuie să ai că prezentator, ori cum să te pregătești în mod adecvat înaintea unui astfel de eveniment.
• Oportunități și propuneri de îmbunătățire:-

3.Fotografia săptămânii
Modul de prezentare
• Aspecte pozitive: Este binevenită, având în vedere că studenții de anul II încă nu sunt familiarizați cu partea clinică și astfel este o metodă de a îi introduce încet încet în această zonă și de a discuta despre diverse patologii, modul de diagnostic și chiar diagnostic diferențial.
• Oportunități și propuneri de îmbunătățire:-

Durata prezentării
• Aspecte pozitive: Durata a fost ideală, a fost alocat suficient timp pentru a puncta esențialul și a nu ne afunda în detalii mai puțîn relevante.
• Oportunități și propuneri de îmbunătățire:-

Mesajul transmis
• Aspecte pozitive: Consider că imaginea a fost foarte bine aleasă , având în vedere contextul actual în care se află țara noastră , iminența apariției unor cazuri de difterie, avându-le în vedere pe cele existente deja la granițele României și lipsa serului antidifteric la nivelul țării nostre. Poza zilei a reprezentat și un semnal de alarmă cu privire la situația îngrijorătoare în care ne aflăm.
• Oportunități și propuneri de îmbunătățire:-

4. Încheiere
Încheierea a cuprins un rezumat al celor discutate , clarificarea unor eventuale neclarități și a avut o durată mai lungă ,lucru pe care l-am apreciat. Sfaturile dumneavoastră medicale au fost de bun augur și vă mulțumim pentru ele și pentru grija pe care ne-o arătați de fiecare dată.

Vă mulțumesc,
Călinoiu Oana, medic rezident Medicină de Laborator

photo

Feedback cerc de microbiologie 12.12.2019

Bună seara!

Din motive persoanle care nu pot fi detaliate pe site nu am putut să dau feedback-ul în termenul limită cerut de dumneavoastră. Nu voi poposi prea mult pe acest subiect deoarece „Cine se scuză se acuză“.

Sunt recunoscătoare pentru toate informațiile pe care ni le oferiți și pentru toate sfaturile profesionale și nu aș schimba nimic în modul dumneavoastră de interacțiune cu studenții și rezidenții.

Este pentru prima dată când particip la un cerc de microbiologie după terminarea facultății și am o părere foarte bună deoarece dumneavoastră ne încurajați pe toți să ne spunem părerea. Toți ne simțim confortabil să ne spunem punctul de vedere în spațiul sigur creat de dumneavoastră, fără să ne temem de reacții negative.

Apreciez răbdarea cu care ne corectați greșelile și mai ales modul ferm și blând în care o faceți.

Au fost prezentate două cazuri clinice. Primul, o Coreea și cel de-al doilea, un chist hidatic. În timpul stagiului de parazitologie pe care l-am efectuat la Spitalul Colentina am avut ocazia să întâlnesc multiple cazuri de chisturi hidatice, astfel eram familiarizată cu patologia. Consider că este deosebit de important să sensibilizați studenții în această privință având în vedere că este o patologie foarte des întâlnită, cu consecințe fatale în lipsa diagnosticului și a unui tratament adecvat.
Mi-aș fi dorit de la mine să fiu mai activă dar sunt o persoană emotivă și nu am curaj să vorbesc în public.

Vă mulțumesc pentru răbdare, pentru sfaturi, pentru învățături, deoarece de la dumneavoastră știu că „ceea ce nu e scris, nu există”.

Vă mulțumesc,
Tănăsuică Rodica, medic rezident Medicină de laborator

photo

feed-back 03.12.2019

I Introducere
Mi-a plăcut foarte mult exercițiul de cunoaștere pe care l-ați inițiat inainte de inceperea prezentarii propriu zise. A destins atmosfera, a făcut timpul mort să curgă intr-un mod plăcut și toată lumea să fie relaxată așa cum este intr-un cerc restrans de prieteni.

II Filmulețul zilei
Am apreciat incă de la inceput ideea de imagini pe care să discutăm ulterior. Dacă pozele au un impact impresionant, în ceea ce privește etapa construirii unei scheme de diagnostic, a unui vocabular medical si a unei interacțiuni din care să avem cu toții de câstigat, filmulețul cu atat mai mult. Pe lângă diagnosticul pe care am incercat să il stabilim impreună nu pot sa nu subliniez realitatea dureroasă care este incadrată pur si simplu ca un ”caz medical”. Cred că putem învața cu toții de aici că pe langa medici suntem oameni și ca tratam bolnavul nu boala. Responsabilitatea este uriașă și dacă ne dorim să avem conștiința impacată că am facut lucrurile așa cum ele ar fi trebuit facute să acționăm pe măsura. Așa cum ne-am dori sa fim tratați sau asa cum ne-am trata pe noi sa tratam toți pacientii

III Leziuni elementare ale pielii
Prezentarea a fost foarte bună, usor de urmarit, imaginile au fost foarte bine alese încât să explice exact la ce se referă fiecare leziune în parte. Mi s-a părut foarte folositoare pentru anii ce vor urma pentru că terminologia medicala este esențială în intelegerea unui diagnostic și in limbajul oricărui student. Imginea din finalul prezentarii a fost foarte bine plasată și și-a indeplinit perfect scopul de a recapitula si fixa informația atata timp cat este inca proaspată.

IV Îmbratișarea ursului
Probabil cazul clinic care mi-a plăcut cel mai mult. Motivul este lesne de înteles. Înainte de stagiul de bacteriologie am avut stagiul de parazitologie care deși a durat doar două săptamani am văzut destule cazuri clinice încât să îmi dau seama din primele momente despre ce este vorba. O să raman la opinia pe care mi-am exprimat-o deja și în feedback-urile precedente. Această parte a cercului este de departe partea mea favorita. Mi se pare cea mai constructivă și cea mai interactivă.

V Incheiere
Vreau sa termin acest feed-back prin a va mulțumi pentru șansa pe care am primit-o de la dumneavoastră. Faptul că am fost binevenite aici, pentru acest stagiu a însemnat foarte mult pentru pregatirea noastră. Plecam cu un bagaj de informații și cu foarte multă apreciere pentru intreaga echipă de aici care ne-a indrumat cu rabdare și de la care am invațat foarte multe lucruri. Sper că nu am dezamăgit. Pe lângă stagiu, faptul ca am putut să luăm parte și la cerc a fost o surpriză plăcută și am ramas din această experiența cu foarte multe lucruri invățate. Mă refer atat la informații medicale cat si la informații din alta sfera pe care le-am apreciat enorm pentru ca nu ne sunt spuse in general.

O seară frumoasă,
Cu stimă, Ana Maria Lăcătușu

photo

Feedback Cerc microbiologie din data de 29.11.2019

Bună seara!
Încep prin a preciza faptul că cercul numărul doi a fost ,,pe sufletul meu” deoarece a durat mai mult și implicit a cuprins mai multe discuții.
INTRODUCERE
A) MODUL DE PREZENTARE
A redat clar și concis, cum am fost obișnuită din anii studenției și de la cercul precedent, tema ce avea să se discute pe parcursul acestuia.
Ați păstrat aceeași atmosferă caldă și relaxantă ca la întrevederea anterioară.

B) DURATA PREZENTĂRII
Apreciez faptul că ați început cu ceea ce ne place nouă cel mai mult, și anume cu poza zilei.
M-am bucurat din nou că s-a început cu descrierea pozei și cu stabilirea unui diagnostic din aproape în aproape, că nu s-a repezit nimeni să își dea cu părerea, deși cu siguranță erau persoane care au intuit despre ce este vorba.
De data aceasta a fost o discuție mai lungă, foarte benefică, mai ales că a fost vorba despre un subiect care probabil o să ne ridice probleme cât mai curând.
C) MESAJUL TRANSMIS
Ne-a arătat foarte clar ce o să se întâmple în România dacă se vor depista cazuri de difterie în condițiile în care nu avem ser antidifteric și mai nimeni dintre noi nu cred că a făcut rapel difterie pertussis. Să nu mai zic de acele persoane care militează împotriva vaccinării propriilor copii, dar își vaccinează animalele de companie.
Îmi pare foarte rău că acest subiect nu este mediatizat corespunzător, iar persoanele care pot face ceva în acest sens nu se implică deloc. Spre rușinea mea, până acum două luni când am început stagiul, nu auzisem nicăieri despre această tragedie care este foarte aproape de granițele noastre.
CUM SĂ ALCĂTUIM O PREZENTARE ȘTIINȚIFICĂ(PREZENTATORUL)
A) MODUL DE PREZENTARE
Dacă pe parcursul pregătirii noastre ni s-a mai spus (deși nu atât de clar și amănunțit), cum se realizează o prezentare științifică, despre ce trebuie să facă prezentatorul nu ne-a zis nimeni niciodaată. Totul a fost foarte clar și cred că de aici înainte vom știi cel puțin teoretic, ce avem de făcut! Apreciez faptul că s-a discutat cu subiect și predicat, cu exemple de cum se face și cum nu se face, că trebuie să vizităm și să verificăm sala înainte, să avem metode de rezervă în caz că ceva nu funcționează.
2. Oportunități și propuneri de îmbunătățire
Nu am nimic de adaugat, întrucât prezentarea a atins toate punctele cheie și mă bucură faptul că am învățat despre ,,ținuta” obligatorie a unei prezentări, de la tonalitatea vocii, ticuri, gesturi, haine (deși nu haina îl face pe om este important să avem o ținută corespunzătoare din respect pentru auditoriul nostru), până la faptul că nu trebuie să ne întoarcem la imaginile proiectate și să tratăm publicul ,,cu spatele”.
De un real folos au fost trucurile pentru o prezentare reușită, și anume să nu spui nicidată tot ce știi, ajutorul ,,prietenilor” din sală, precum și evitarea elegaantă a unei întrebări la care nu știm răspunsul.
DURATA PREZENTARII
Apreciez faptul că ne-ați arătat că nu numai prezentarea este importantă ci în aceeași măsură și prezentatorul. Un alt aspect pozitiv este faptul că nu am simțit nicio secundă că s-a trecut prea repede peste ceva!
Mi-a plăcut că de data aceasta nu am mai fost obosiți și că ați simțit asta, în consecință am putut sta mai mult de o oră.
MESAJUL TRANSMIS
Cred că mesajul a fost foarte clar pentru toata lumea care a fost prezentă și mai ales atentă! Și mă bucur că v-ați rupt încă odată din timpul liber pentru pregătirea noastră.
SFATURI MEDICALE
Pot să încep prin a vă spune că noi am facut testul vitaminei C la sugestia dumneavoastră de aproape 2 luni, prietenul meu a luat zilnic, iar eu nu, și diferențele sunt vizibile. O să urmăm și exercițile fizice pentru mușchii jgheaburilor intervertebrale, dar din păcate exercițiile de respirație în 4 timpi le-am uitat pentru că așa cum ați spus și dumneavoastră, ce nu este scris nu există.
ÎNCHEIERE
De data aceasta am avut timp pentru o încheiere cum se cuvine, am schimbat opinii, am stat de vorbă mai mult și am aflat lucruri noi și utile din experiența dumeavoastră.
Chiar pot spune că acesta a fost un cerc perfect !!!

Cu respect,
Nicolae Oana, medic rezident medicină de laborator.

photo

Feedback Cerc microbiologie din data de 29.11.2019

Bună seara!
Încep prin a preciza faptul că cercul numărul doi a fost ,,pe sufletul meu” deoarece a durat mai mult și implicit a cuprins mai multe discuții.
INTRODUCERE
A) MODUL DE PREZENTARE
A redat clar și concis, cum am fost obișnuită din anii studenției și de la cercul precedent, tema ce avea să se discute pe parcursul acestuia.
Ați păstrat aceeași atmosferă caldă și relaxantă ca la întrevederea anterioară.

B) DURATA PREZENTĂRII
Apreciez faptul că ați început cu ceea ce ne place nouă cel mai mult, și anume cu poza zilei.
M-am bucurat din nou că s-a început cu descrierea pozei și cu stabilirea unui diagnostic din aproape în aproape, că nu s-a repezit nimeni să își dea cu părerea, deși cu siguranță erau persoane care au intuit despre ce este vorba.
De data aceasta a fost o discuție mai lungă, foarte benefică, mai ales că a fost vorba despre un subiect care probabil o să ne ridice probleme cât mai curând.
C) MESAJUL TRANSMIS
Ne-a arătat foarte clar ce o să se întâmple în România dacă se vor depista cazuri de difterie în condițiile în care nu avem ser antidifteric și mai nimeni dintre noi nu cred că a făcut rapel difterie pertussis. Să nu mai zic de acele persoane care militează împotriva vaccinării propriilor copii, dar își vaccinează animalele de companie.
Îmi pare foarte rău că acest subiect nu este mediatizat corespunzător, iar persoanele care pot face ceva în acest sens nu se implică deloc. Spre rușinea mea, până acum două luni când am început stagiul, nu auzisem nicăieri despre această tragedie care este foarte aproape de granițele noastre.
CUM SĂ ALCĂTUIM O PREZENTARE ȘTIINȚIFICĂ(PREZENTATORUL)
A) MODUL DE PREZENTARE
Dacă pe parcursul pregătirii noastre ni s-a mai spus (deși nu atât de clar și amănunțit), cum se realizează o prezentare științifică, despre ce trebuie să facă prezentatorul nu ne-a zis nimeni niciodaată. Totul a fost foarte clar și cred că de aici înainte vom știi cel puțin teoretic, ce avem de făcut! Apreciez faptul că s-a discutat cu subiect și predicat, cu exemple de cum se face și cum nu se face, că trebuie să vizităm și să verificăm sala înainte, să avem metode de rezervă în caz că ceva nu funcționează.
2. Oportunități și propuneri de îmbunătățire
Nu am nimic de adaugat, întrucât prezentarea a atins toate punctele cheie și mă bucură faptul că am învățat despre ,,ținuta” obligatorie a unei prezentări, de la tonalitatea vocii, ticuri, gesturi, haine (deși nu haina îl face pe om este important să avem o ținută corespunzătoare din respect pentru auditoriul nostru), până la faptul că nu trebuie să ne întoarcem la imaginile proiectate și să tratăm publicul ,,cu spatele”.
De un real folos au fost trucurile pentru o prezentare reușită, și anume să nu spui nicidată tot ce știi, ajutorul ,,prietenilor” din sală, precum și evitarea elegaantă a unei întrebări la care nu știm răspunsul.
DURATA PREZENTARII
Apreciez faptul că ne-ați arătat că nu numai prezentarea este importantă ci în aceeași măsură și prezentatorul. Un alt aspect pozitiv este faptul că nu am simțit nicio secundă că s-a trecut prea repede peste ceva!
Mi-a plăcut că de data aceasta nu am mai fost obosiți și că ați simțit asta, în consecință am putut sta mai mult de o oră.
MESAJUL TRANSMIS
Cred că mesajul a fost foarte clar pentru toata lumea care a fost prezentă și mai ales atentă! Și mă bucur că v-ați rupt încă odată din timpul liber pentru pregătirea noastră.
SFATURI MEDICALE
Pot să încep prin a vă spune că noi am facut testul vitaminei C la sugestia dumneavoastră de aproape 2 luni, prietenul meu a luat zilnic, iar eu nu, și diferențele sunt vizibile. O să urmăm și exercițile fizice pentru mușchii jgheaburilor intervertebrale, dar din păcate exercițiile de respirație în 4 timpi le-am uitat pentru că așa cum ați spus și dumneavoastră, ce nu este scris nu există.
ÎNCHEIERE
De data aceasta am avut timp pentru o încheiere cum se cuvine, am schimbat opinii, am stat de vorbă mai mult și am aflat lucruri noi și utile din experiența dumeavoastră.
Chiar pot spune că acesta a fost un cerc perfect !!!

Cu respect,
Nicolae Oana, medic rezident medicină de laborator.

photo

Feed-back Cercul de microbiologie din data de 29.11.2019

Bună seara!
I Introducere
Mod de prezentare
- Aspecte pozitive
Scurtă și la obiect așa cum este cel mai potrivit. Dat fiind faptul ca această întâlnire este continuarea primului cerc, eram deja în temă cu subiectul discuției. De apreciat este faptul că dumneavoastră ați alocat timp acestei discuții despre pregătirea prezentatorului, despre ce este preferabil să facă, ce să nu facă, cum să se descurce în situații mai puțin favorabile. Aceste situații pot să apară în cele mai neașteptate momente și mă bucur că am avut timp să le dicutăm deoarece așa le vom putea gestiona mult mai bine atunci cand se vor ivi.
- Oportunități si propuneri de îmbunătățire-
Durata prezentării
- Consider că a fost bine gestionat timpul în care s-a desfășurat.
Mesajul transmis
- Aspecte pozitive
Sunt perfect de acord cu mesajul transmis și anume că pregătirea este crucială în buna desfășurare a lucrurilor. Niciodată nu se poate spune ca am repetat prea mult o prezentare, întotdeauna se găsește pentru mine cel puțin de făcut câte o mică corectură, fie de adăugat un articol nehotărât, fie un pic schimbat tonul, sau de îmbunătățit respirația.
- Oportunități si propuneri de îmbunătațire-

II Cum să alcătuim o prezentare stiințifică
Modul de prezentare
- Aspecte pozitive
Apreciez foarte mult grija dumneavoatră pentru detalii. Îmi amintesc că la un moment dat am luat cursuri de actorie și am regăsit câteva ponturi tehnice între sugestiile dumneavoastră, spre exemplu faptul că mereu prezentatorul se uită la public și este în mod ideal îndreptat cu axul central al corpului către cei care îl urmăresc, tonul vocii și frecvența cu care pronuță cuvintele, consider că cel mai obositor de urmărit sunt persoanele cu un ton sacadat. Mimica prezentatorului, atenția la gesturi și conștientizarea că suntem în permenență urmăriți atunci când prezentăm un proiect.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire-
Durata prezentării
- Aspecte pozitive
Ca durată mi s-a părut relativ scurtă. Am mai fi putut să discutăm diverse scenarii despre ce ar putea să mearga prost și cum să gestionăm fiecare situație în parte.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire-
Mesajul transmis
- Aspecte pozitive
În general repetiția este mama învățăturii și este bine de precizat faptul că experiența în prezentări este singura variantă de îmbunătățire a abilităților de vorbit în public. Doar prin expunerea repetată la public putem trece peste emoții, ne putem desfășura fără obstacole și ne putem descoperi stilul de prezentare care ne avantajează.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire-
III Poza zilei
Modul de prezentare
Cred că poza zilei este foarte bine primită și pe bună dreptate, îmi mențin părerea că este deosebit de important ca studenții să vadă patologiile în poze și să discute despre ele.
- Aspecte pozitive
Posibilitatea de a exersa descrierea unei poze, etapele care le vor fi de folos la interpretarea EKG-ului sau a unei radiografii, care se bazează pe același principiu.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire-
Durata prezentarii
- Aspecte pozitive
Timpul este exact cât e nevoie pentru ca toată lumea să înțeleagă despre ce este vorba.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire-
Mesajul transmis
- Aspecte pozitive
Trage un semnal de alarmă în ceea ce privește atenția la detalii, parcurgerea etapelor pas cu pas și nu în ultimul rând importanța microorganismelor deoarece buturuga mică răstoarnă carul mare.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire
IV Incheiere
Încheierea oficială a reprezentat momentul concretizării primelor două cercuri de microbiologie care au avut în vedere educarea studenților și a rezidenților în elaborarea și susținerea prezentărilor științifice.
Îmi amintesc discuțiile ulterioare foarte bine și deja aplic câteva din sugestiile dumneavoastră.
Mulțumesc,
Adina Mitroi, medic rezident medicină de laborator

photo

Feed-back Cerc Microbiologie 03.12.2019

Bună seara!Deoarece la intâlnirea din data de 03.12.2019 am ajuns puțin mai târziu, din cauza traficului, o sa trec direct la filmuletul zilei!
Vă mulțumesc că ați avut răbdarea să puneți din nou filmulețul atunci cand am ajuns noi, deși discuția era incepută, ca să știm despre ce se vorbește si să putem urmări firur exercițiului făcut de colegii mai mici!Același mod plăcut de interacțiune intre dumneavoastră și studenți!Un exerciuțiu care ajută indiferent de cate ori va fi repetat, cu cât mai des, cu atât mai bine pentru formarea limbajului și modului de a conduce o anamneză corect!
Prezentarea leuziunilor elementare ale pielii
A fost interesantă, a mai adăugat un capitol pe lista celor invațate la cerc, pe lista colegilor mai mici, dar și pentru noi a fost util, că ne-am mai amintit despre lucrurile învățate la dermatologie!
Prezentarea acestor leziuni a fost din punctul meu de vedere suficientă pentru nivelul colegilor mai mici și de un real ajutor pentru semiologia de anul următor!Îmi place că insistați pe un examen clinic făcut corect și complet!Poate așa, multora dintre ei, o să le fie mult mai ușor în clinică!
“Îmbrățișarea ursului”
Acest “capitol” a mai atras atenția asupra modului în care se pune corect un diagnostic!Acela în care se corelează și se completeaza datele clinice cu cele paraclinice!Atât investigațiile de laborator cât și cele radiologice, conduc împreună cu anamneza la stabilirea diagnosticului corect!
Știați că...
Un alt semnal de alarmă asupra celor ce se pot întâmpla in jurul nostru și că antibioticele nu se iau “după ureche” pentru că pot face mai mult rău decât bine!Sper că atunci când studenții dumneavoastră vor ajunge medici, indiferent de specialitate să vă urmeze sfaturile și astfel cred că eforturile dumneavostră vor fi răsplatite, în momentul în care o să incepem să schimbăm ceva in bine!
Poza zilei
Din câte am înteles a fost aleasă special, în sensul că a fost vorba despre o infecție bacteriană cu o bacterie despre care colegii mai mici aveau idee, astfel le-a fost mult mai ușor să coreleze informațiile!
O seara buna!
Anghel Raluca Ștefania-Medic rezident-Medicină de Laborator

photo

Feed-back 29.11.2019

I Introducere

Mod de prezentare
- Aspecte pozitive
Cald, liniștit, familiar. Am intrat rapid în stare și am eliminat orice urmă de stres legat de ziua de mâine. Probabil lucrul care îmi place cel mai mult la acest cerc este atmosfera creată și lucrurile spuse în așa manieră în care ajung exact acolo unde trebuie sa ajungă. Nu vreau să spun că tema în sine nu reprezintă interes ci doar că nu subiectul principal al prezentarii mă face sa fiu acolo sută la sută ci discuțiile și invățăturile care îl completează. In alta ordine de idei, introducerea a fost scurtă și clară, asa cum ar trebui sa fie orice introducere.
- Oportunități si propuneri de îmbunătățire
Am apreciat prezentarea cazului. Nu pentru că era ceva special ci tocmai pentru că era ceva frecvent, atât de frecvent încât a ajuns să fie aproape o normalitate. In felul acesta ne amintim că anormalul a devenit normal și că nu putem funcționa în felul acesta la nesfârșit. Cred că astfel de situații prezentate mai des pot deschide mai mulți ochi. Mă refer și din punct de vedere medical la cazul clinic propriu zis și din punct de vedere suportiv dar și ca implicare, în lucrurile cu adevărat importante. Degeaba ne simțim stânjeniți dacă atitudinea nu se vede.

Durata prezentării
- Aspecte pozitive
Introducerea a fost scurtă așa cum am fost obișnuiți și la întâlnirea precedentă, folosind astfel timpul pentru conținutul prezentării.
- Oportunități și propuneri de îmbunătățire

Mesajul transmis
- Aspecte pozitive
Organizarea este sfântă și pornind la luptă astfel succesul este mult mai apropiat decât am fi crezut noi.
- Oportunități si propuneri de îmbunătațire
Nu ar strica nimanui mai multe cazuri reale cum a fost cel prezentat, mai ales că la cerc sunt prezenti in mare parte studenți la inceput de drum și astfel de exemple le-ar fi de real folos.

II Cum să alcătuim o prezentare stiințifică (Prezentatorul)

Modul de prezentare
- Aspecte pozitive
Am ajuns acum la subiectul propriu zis al cercului. Prezentarea a fost pe intelesul tuturor. S-au expus cam toate felurile în care am putea să ne asigurăm că lucrurile decurg comform planului. S-a punctat fiecare amanunt în parte cu explicații clare si precise. Am apreciat ponturile oferite spre a surprinde placut publicul, caci in fond, pentru ei suntem acolo și interesul oricărei persoane este să lase o impresie placută oamenilor care au venit să o asculte. Am aflat și diverse trucuri de a iesi din situațiile neplăcute și tensionate și cum să evitam elegant anumite raspunsuri.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire
Mi-ar placea să vad mai multe situatii exemplificate de către dumneavoastră. A fost foarte interesantă propunerea colegului din sală care a vrut să vadă pe propria piele cum ați reacționa daca el ar fi elementul perturbator. Expresivitatea stă la loc de cinste și deși probabil nu multora din noi ne-ar ieși la fel pentru că experiența iși spune cuvântul, tot ar rămâne implementată atitudinea dumneavoastră pentru că nu puțini vă consideră drept mentor.

Durata prezentării
- Aspecte pozitive
Indejuns de lungă incât să cuprindă tot ce era de punctat dar și indeajuns de scurtă incât să ne țină atenți și să nu intervină plictiseala. Consider că toată sala a fost activă si nu cred ca a apucat cineva să plece cu gândul în altă parte.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire

Mesajul transmis
- Aspecte pozitive
Și de data aceasta, ca și la cercul precedent, mesajul a fost același. Indemnul de a învinge frica și a lua inițiativa de a fi chiar noi prezentatorii.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire
Exemplificarea mai multor situatii reale cu care v-ati confruntat în calitate de ascultător sau chiar prezentator în care ați vazut progrese incurajatoare de la o prezentare la alta.

III Poza zilei

Modul de prezentare
Cu siguranță partea preferată a publicului.
- Aspecte pozitive
Imi place că nu despre diagnosticul in sine este vorba, ci despre modul în care trebuie să ajungem acolo. Chiar daca sunt multe persoane in sală care suspectează deja care ar putea fi diagnosticul, nimeni nu se arunca in supoziții din prima pentru că ar distruge scopul real al acestui exercițiu.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire
Stiu că timpul este scurt dar cred că toată lumea ar fi încantata ca poza zilei sa fie pozele zilei.

Durata prezentarii
- Aspecte pozitive
Timpul alocat mi se pare optim. Nici nu este facută în grabă dar nici nu se pierde timp pe detalii irelevante. Subliniez aici inca o data experiența si profesionalismul.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire

Mesajul transmis
- Aspecte pozitive
Deși am stiut intodeauna importanța microbiologiei, de cand sunt în acest stagiu și mai cu seamă de când particip la aceste intalniri și descopar lucruri noi si informatii valoroase, nu pot decât să fiu profund întristată de faptul ca specialitatea a fost fragmentată și nu pot să o aprofundez în rezidențiatul actual.
- Oportunități și propuneri de imbunătațire

IV Incheiere

De data aceasta timpul alocat cercului s-a întins pe mai mult de o ora și nu am putut decât să ma bucur de acest aspect. Pe langă asta am apreciat foarte tare sfaturile medicale pe care am încercat să le și pun în practica (ce mi-am mai amintit). Da, stiu, ne-ați avertizat incă de atunci că vom uita pentru că nimeni nu și-a notat nimic din cele discutate și da, regret asta acum.

O zi frumoasă,
Cu stimă, Ana Maria Lăcătușu

photo

Feed-back Cercul de microbiologie din data de 29.11.2019

Bună seara!
1. Introducere
- Mod de prezentare –
- Aspecte pozitive: Cercului de microbiologie din data de 29.11.2019 s-a desfasurat natural, ne-ati explicat sa nu sarim pasi in prezentare, sa nu ne gandim direct la diagnostic atunci cand avem de interpretat poza zilei si sa ne gandim la cunostiintele noastre pe care le-am acumulat in timpul facultatii.
- Durata prezentarii –
- Aspecte pozitive: a fost suficient de explicit astfel incat atentia noastra era tot timpul prezenta facand sa intelegem imaginile prezentate.
- Oportunitati de imbunatatire –
- Propuneri de imbunatatire: Daca este posibil sa vorbim despre mai multe cazuri clinice si sa discutam intre noi, sa punem un diagnostic prezumtiv sau de etapa ajungand in final la diagnosticul definitiv.
- Mesajul transmis: Examenul clinic si paraclinic este foarte important in stabilirea diagnosticului si facand conexiuni intre cele doua ajungem la tratarea pacientului acest lucru bazandu-se pe cunostiintele noastre care trebuie sa fie la un nivel foarte inalt.
- Oportunitati si propuneri de imbunatatire –

2. Cum sa alcatuim o prezentare stiintifica
- Mod de prezentare:
- Aspecte pozitive: Sunt incantata de explicatiile si sfaturile dumneavoastra precum si de pozele proiectate in care dati exemple atat pozitive cat si negative si ne ajutati sa intelegem ce e bine de facut si ce e rau astfel incat sa putem ajunge la rezultatul final, sa tinem cont de tot ceea ce s-a discutat la Cercul de microbiologie. Consider foarte bine venitite explicatiile dumneavoastra mai ales ca nu am mai participat niciodata la un astfel de curs.
- Oportunitati si propuneri de imbunatatire –

3. Sfaturi medicale
- Mod de prezentare-
- Aspecte pozitive : sfaturile nu au fost prezentate doar in general ci si din experienta dumneavoastra proprie, experienta si pregatirea dumneavoastra isi spune cuvantul. Din punctul meu de vedere a fost partea cea mai interesanta a cercului pentru ca aveti bunavointa atat fata de studenti cat si fata de medicii rezidenti sa-i ajutati in formarea lor profesionala si sa le dati sfaturi utile atat in ceea ce priveste domeniul medical cat si domeniul ”Viata ” . Trebuie sa fim perseverenti tot timpul, altfel nu vom putea duce pana la capat profesia de medic. Nu pot decat sa va multumesc ca va continuati activitatea didactica si dincolo de programul universitar si va apreciez foarte mult pentru ceea ce faceti pentru noi, medici rezidenti și studenti.
- Oportunitati si propuneri de imbunatatire: -

photo

și nici nu se știe ...

... și nici nu e multă lume care și-ar putea închipui ... cât de greu este să continui, după ani și ani, după întâmplări și întâmplări ...
Desigur, dacă ar exista „posibilitatea nepăsării” ar fi cu mult mai ușor.
Dar atunci când îți pasă - este foarte foarte greu.
Toate cele bune,
Mircea Popa

photo

Feed-back Cers Științific 29.11.2019

Bună seara!Se apropie deja al 3-lea cerc la care urmează să particip!În legatură cu al doilea cerc la care am participat, cel de vinerea trecută, incă imi mențin afirmațiile!
Țin să vă multumesc încă odată pentru aceste clipe pe care vi le rupeți din timpul dumneavoastră liber pentru a ne face cunoscute anumite aspecte, necesare nouă ca viitori medici, dar si ca oameni!
Durata prezentării:
Atât introducerea cât și restul prezentării au fost structurate in așa fel încât să cuprindă tot ce trebuia să aflăm și să ne mențină atenția, mi-au placut poveștile și exemplele pe care ni le-ați dat și le-ați trecut in “paranteză”!
Modul de prezentare:
Mi-a plăcut faptul că ați ținut cont de dorința noastră și ați început cu poza zilei!Acea parte pe care in feed-back-ul trecut am numit-o “interacțiune profesor-student”.. consider o chestie foarte bună treaba asta!Îi ajută foarte mult pe colegii mai mici, pentru perioada in care vor intra in clinică și se vor “lovi” de semioligie!
Aceeași atmosferă relaxantă ca și la cercul precedent și da, îmi place și mă face să vin cu drag și să fac abstracție de ora relativ târzie!
Am apreciat și faptul că la final ați mai prelungit discuția cu acele sfaturi pentru cei care nu le-au auzit, s-au pentru cei care au vrut să își reîmprospăteze memoria și au vrut să stea să le asculte din nou!
Mesajul transmis:
Ca de obicei a fost unul clar, concis, cu exemple care să ne ajute sa intelegem anumite greșeli și să ne determine să nu le facem sau să nu le repetăm!
Multumim!
Anghel Raluca Ștefania-Medic rezident, specialitatea Medicină de Laborator

photo

Feed-back Cerc de microbiologie din data de 12.11.2019

Buna seara!
Imi cer scuze pentru acest feed-back care vine atat de tarziu. Aveti dreptate, trebuia scris fara sa fie nevoie de mesaje de re-amintire. A fost primul cerc de acest gen la care am participat. Mi-a facut placere sa particip, a fost foarte interesant si m-a tinut captiva pe toata durata ei de desfasurare.

1.Introducere
A fost o introducere scurta si la obiect. Mesajul a fost transmis clar si bine incadrat in timp. Ati reusit sa ne atrageti atentia inca de la inceput si sa ne putem face o idee despre cum va decurge acest cerc.

2.Cum sa alcatuim o prezentare stiintifica
A fost prezentat foarte clar atat modul in care trebuie sa arate o prezentare, dar si cum nu trebuie sa arate, cu exemple precise si bine explicate care ne-au ajutat sa intelegem cu usurinta informatia. Durata prezentarii a fost una suficienta incat nimeni sa nu se plictiseasca si sa poata sa fie atent pana la sfarsit.
Mi-a placut foarte mult faptul ca ati pus accent pe interactiunea cu cei care au fost prezenti la cerc si atunci cand cineva din sala urma sa isi exprime opinia, iar ceilalti aveau intentia de a rade, dvs. de fiecare data i-ati atentionat spunand:"Nu radeti!". Consider ca aceasta atitudine iti dadea curaj sa iti exprimi opinia cu mai multa incredere si sa iti alungi teama "de a spune prostii".

3.Poza zilei
Din punctul meu de vedere aceasta rubrica este cea mai importanta si frumoasa parte a unei prezentari. O imagine are mai mult de spus decat o gramada de cuvinte stranse la un loc. Si aici accentul este pus pe interactiune, unde cei prezenti au avut ocazia sa faca o descriere a ceea ce vad, sa isi dea cu parerea si de a pune in aplicatie informatiile dobandite pana in momentul de fata, fotografia facand corelatie atat cu partea clinica, dar si cu importanta microbiologiei.

4. Incheiere
Consider ca informatiile care au fost prezentate sunt de mare ajutor si poate ca multi dintre noi nu stim cum sa alcatuim corect o astfel de prezentare.

Va multumesc!

Ragip Sezin, medic rezident medicina de laborator

photo

feedback cerc microbiologie din data de 12.11.2019

Bună seara!
Regret faptul că acest feedback vine atât de târziu! Nu voi încerca să-mi găsesc circumsțante atenuante ci voi trece direct la subiect!
INTRODUCERE
A) MODUL DE PREZENTARE
1. Aspecte pozitive
A redat clar și concis, cum eram obișnuită din anii studenției, tema ce avea să se discute pe parcursul cercului!
2. Oportunități și propuneri de îmbunătățire
Apreciez faptul că cercul a început “la fix”, ca ne-ați spus din capul locului cât timp avem la dispoziție și că nu s-a desfășurat ca un curs obișnuit!
B) DURATA PREZENTĂRII
1. Aspecte pozitive
Scurt și la obiect, nici mai mult nici mai puțin decât ar trebui să dureze introducerea unei teme atât de importante pentru viitoarea noastră carieră!
2. Oportunități și propuneri de îmbunătățire
Apreciez faptul că v-ați rupt din timpul dumneavoastă la o oră destul de târzie, deși recunosc că mi-ar fi placut, cel puțin mie, să înceapă mai devreme!
C) MESAJUL TRANSMIS
A fost foarte clar încă de la bun început pentru toată lumea care a ascultat !

CUM SĂ ALCĂTUIM O PREZENTARE ȘTIINȚIFICĂ
A) MODUL DE PREZENTARE
1.Aspecte pozitive
O prezentare foarte utilă atât pentru perioada facultății, pentru examenul de licența cât și pentru viitoarea noastră carieră! Totul a fost foarte clar și cred că de aici înainte niciunul din noi nu va mai face o prezentare colorată, împopoțonată, încarcată și greu de urmărit! S-au atins absolut toate punctele esențiale! Apreciez faptul că s-a discutat cu subiect și predicat, cu exemple de cum se face și cum nu se face, inclusiv de culorile pe care trebuie să le folosim, de cum trebuie să arate un grafic, câte linii trebuie să folosim pe un slide, câte cuvinte trebuie să avem pe o linie și cel mai important în cât timp trebuie să citească auditoriul ceea ce prezentam noi.

2. Oportunități și propuneri de îmbunătățire
Nu am nimic de adaugat, întrucât prezentarea a atins toate punctele cheie și mă bucură faptul că întâi au fost puse și comentate slide-urile din categoria “așa nu”, astfel încât să ne pună mintea la contribuție și să ne dăm seama singuri ce este în neregulă cu ele.

B) DURATA PREZENTARII

1.Aspecte pozitive
Apreciez faptul că într-un timp atât de scurt ați reușit să atingeți și să cuprindeți o tema atât de importanta .Un alt aspect pozitiv este faptul că nu am simțit nicio secundă că s-a trecut prea repede peste ceva!
2. Oportunități și propuneri de îmbunătățire
Mi-aș fi dorit să înceapă mai devreme și să dureze mai mult deoarece mai nimeni nu pune accent și pe alte lucruri care nu sunt în curricula de pregătire, dar care poate au o însemnatate mai mare!
C) MESAJUL TRANSMIS
Cred că mesajul a fost foarte clar pentru toata lumea care a fost prezentă și mai ales atentă! Și mă bucur că sunteți preocupat să-i pregătiți pe studenți pentru viitoarea carieră din toate punctele de vedere!

POZA ZILEI
A) MODUL DE PREZENTARE
Mi s-a părut o modalitate foarte bună de a le dezvolta studenților gândirea clinică și de a-i pregătii pentru anii viitori.
1.Aspecte pozitive
Mi-a plăcut faptul că studenții sunt învățați să privească lucrurile în ansamblu, să pună întrebări, să descrie ce vad, să adauge completări și ușor, ușor să învețe să realizeze o anamneză corectă, să pună întrebări cheie, să aibă o anumită logică și coerență în ceea ce urmăresc.
Am fost surprins plăcută să aud că primul lucru pe care îl descriu este un abdomen și nu un presupus diagnostic!
2. Oportunități și propuneri de îmbunătățire
Cred că ar fi bine să fie mai multe poze de acest gen, asta în măsura în care timpul o permite!

DURATA PREZENTĂRII
A fost suficientă încât să se pună toate întrebările necesare conturării unui răspuns corect și să pună la contribuiție mintea studenților de anul II care n-au intrat încă în clinică.
MESAJUL TRANSMIS
Mi se pare că această poză a demonstrat foarte bine faptul că prin logică și răbdare se poate discuta cu un pacient înainte de a avea toate cunostințele teoretice pentru acest lucru, și că anamneza este foarte importantă în stabilirea unui diagnostic corect.
ÎNCHEIERE
Apreciez faptul că prezentarea a durat fix o oră, așa cum ați promis la începutul cercului. Deși a fost scurtă, a fost timp suficient pentru a atinge toate punctele promise în introducere.
Nu a fost o încheiere pe fugă ci s-a făcut un rezumat al celor discutate, cu posibilitatea de a adresa întrebări si de a clarifica neîntelegeri, și nu în ultimul rând, cel mai important lucru în opinia mea, este că am reușit să rămânem atenți pânâ la sfârșit, fără a apărea senzația aceea de agitație, de “nu se mai termină”.

Cu respect,
Nicolae Oana, medic rezident medicină de laborator.

Recent comments

Poll

Cei care doresc sa ajunga la Valea Plopului, doresc / pot sa vina in:
26.10.2013
28%
2.11.2013
47%
fie 26.10. fie 2.11. nu conteaza ziua plecarii spre Valea Plopului
25%
Total votes: 107